DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
OPINIE DOTYCZĄCE TRAKÓW TARCZOWYCH PIONOWO POZIOMYCH

OPINIE DOTYCZĄCE TRAKÓW TARCZOWYCH PIONOWO POZIOMYCH [5]

Witam. Posiadam mały tartak. Zastanawiam się nad budową traka tarczowego pionowo poziomego (zasada taka jak w trakach Walter ttpp, Strojca DKP6 i wielu trakach rosyjskich. Chcę postawić na jakość cięcia. Denerwują mnie już problemy z trakami taśmowymi ( częsta zmiana pił czasochłonna ich wyprawa pękanie pił no i jakość cięcia pozostawia wiele do życzenia) wydaje mi się, że zaletą traków pionowo poziomych jest precyzja cięcia, dłuższa żywotność pił, cięcie w obu kierunkach, po każdym przejeździe gotowy element. Jedyną wadą wydaje się grubszy rzaz ( ok. 5mm). Z pewnością nie wiem jeszcze o wielu wadach i problemach jakie występują w tego typu maszynie. Proszę więc o opinie i uwagi na ten temat.Pozdrawiam.

Gregory [10]Odpowiedz na ten wątek2011-01-13 17:31:11

Zgłoś nadużycie

no piszcie coś

wszelkie wypowiedzi mile widziane:) czy nikt nie zna tych maszyn??

Gregory [10]Odpowiedz na ten wątek2011-01-20 22:54:51

Zgłoś nadużycie

zasada tasmówki

Witam. Razem z ojcem prowadzimy mały tartak w północno- zachodniej części Polski i pracujemy na 3 trakach wąskotaśmowych. Jeden jest własnej produkcji a dwa pozostałe to nowo zakupione traki firmy lignuma. Tak prostej tarcicy jaką pozyskujemy w naszym zakładzie nie otrzyma się w żadnym z pobliskich tartaków....główną zasadą dzięki której tak się stało jest precyzyjne rozszrankowanie pił taśmowych. Pamiętam, że ostateczne ustawienie szrankownika zajęło okropnie dużo czasu ale było warto. Sam trak ma małe znaczenie (jeżeli chodzi o precyzje cięcia i jeżeli maszyna przypomina trak a nie sieczkarnie). Jeżeli wychodzą Ci fale, warto popracować nad ustawieniem szranku. Jeżeli dokładnie ustawisz, będziesz mógł osiągnąć większe prędkości przy przecieraniu niż na tarczówce poz-pion. Wiem, bo pracowałem na obu typach tych maszyn. Swojego czasu zastanawialiśmy się nad zakupem właśnie tarczówki Waltera ale ostatecznie stanęło na tym, że lepiej zaoszczędzić pieniądze, by później przeznaczyć je na jakąś szeroko taśmówkę np. vrawora, przy taśmie stelitowej rzaz ten sam co przy tarczówce ale za to prędkości nie do porównania.

trakowy [14]Odpowiedz na ten wątek2011-01-21 21:04:26

Zgłoś nadużycie

WRAVOR

Witam, jeżeli jest Pan dalej zainteresowany zakupem traku szerokotaśmowego WRAVOR lub oferty współpracy na dostawę narzędzi skrawających do Pana tartaku proszę o kontakt *** pozdrawiam.
Wiadomość edytowana przez Administratora

załoga NEL - TECH [3]Odpowiedz na ten wątek2011-06-29 16:29:10

Zgłoś nadużycie

O jejku jejku

Sorki trakowy , ale pewnie dopiero niedawno zrozumialeś , ze liczy sie odpowiednie przygotowanie taśm, skoro jestes taki zachwycony /bez urazy/
Akurat ten trak który masz jest chyba najgorszym rozwiazaniem na rynku. Zaczynalem kiedys na nim. Ale wróćmy do Twojej wypowiedzi , żadna taśmówka nie dorówna pod względem jakości cięcia tarczówce i wymiarów.
I nie opowiadaj bajek o super jakosci cięcia , masz napewno fale dunaju , a o
różnych wymiarach tarcicy nie wspomnę. Kto tnie na tasmach to wie o czym mówię. Chętnie podjade zobaczyc tą super jakość . pisz: pelamida@interia.pl

ze stazem 12 letnim [29]Odpowiedz na ten wątek2011-06-29 22:47:50

Zgłoś nadużycie

zapraszam

Kiedyś wiele produktów, maszyn i innych rzeczy było gorszej jakości...czas poszedł do przodu i co za tym idzie technologie stosowane w przemyśle drzewnym również. Może ma Pan nieprzyjemne wspomnienia z czasów gdy maszyny Lignumy nie były tak dopracowane jak dziś....według mojej opinii moje traki spełniają swoją funkcję znakomicie. Z resztą "na chłopski rozum" pojmując temat, nikt nie byłby taki głupi żeby wydawać duże pieniądze na maszyny, które są jak Pan to określił "najgorszym rozwiązaniem na rynku". Gdybym miał fale Dunaju to nie miałbym zamówień przy tak dużej konkurencji w naszym regionie. Zapraszam do firmy Trakstol w Rzeplinie (woj. zachodnopomorskie)

trakowy [14]Odpowiedz na ten wątek2011-06-30 20:32:13

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA