Co się dzieję z drewnem??Skorytkowanie po obróbce...??O co chodzi?? [8]
Witam wszystkich.
Mam poważny problem, bo zamówiłem 5m3 desek sosnowych z odziemków(świeżo ścięte) wycięte na szerokość 22 cm oraz grube na 25 mm oraz 30mm i długościach od 2 do 5m.Później drewno powędrowało do suszarni na 8 dni.
Po suszarni wzięliśmy się do obróbki desek (wycinanie wstępne, wyrówniarka, grubościówka itp.) Już na początku deski były niektóre delikatnie zwichrowane, wygięte, ale nie był to dramat, ale po jakimś czasie zauważyłem że deski się skorytkowały - wypaczyły a dokładnie po obróbce na grubościówce na wymiar.Najgorsze jest to, że te deski, boazeria już ma wymiar na gotowe.Klient nie chce cieńszych czyli mniej niż 20mm (dla materiału wstępnego 25)mm oraz mniej 25mm i nie chce ich klejonych.Mają to być panele o szerokości 20 cm montowane na obce pióro.
Zrobiłem tak, że od LEWEJ strony wykonałem nacięcia o gr.3mm wzdłuż deski co 4 cm na głębokości ok 12 mm ale to nic nie pomaga.Zobaczymy jakie zmiany zajdą po nocy.Mam zatem MEGA PROBLEM co z tym fantem zrobić, jakie sa inne metody na zgubienie tych "rynienek", gdzie tkwi problem?Wpadł mi taki pomysł aby w te nacięcia wzdłużne wcisnąć na klej cienkie listewki o gr.2mm, co wtedy wymusi deskę do wyprostowania na szerokości.Co sądzicie o takim sposobie??
W pomieszczeniu gdzie obrabiam materiał jest temperatura w granicach 10 - 16 stopni.
I jeszcze jedno DESKI te są żywiczne i pierwszy raz widzę w życiu aby tak wióra się elektryzowały??.Wszystkie maszyny sa pokryte wiórami przypomina to ośnieżenie samochodu w zimę :)
proszę o pomoc.
marcin [6]Odpowiedz na ten wątek2010-12-29 22:52:01
Nacięcia odprężające po tym jak deska złudkowała nic nie dadzą. trzeba ...
było je robić w momencie strugania.
Sławek [37]Odpowiedz na ten wątek2010-12-30 10:53:24
co się dzieje z drewnem
Kolego co to zrobisz będą już półśrodki. Prawdopodobnie spraw padła w suszarni. Jeżeli cały proces był prawidłowy to zapomniano o okresie wyrównawczym. Innymi słowy nastąpiło zbyt gwałtowne schładzanie i nieodwracalne spaczenie.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2010-12-30 14:07:05
wypaczone drewno
sam piszesz widze ze swiezo sciete odziomki , moim zdaniem drewno nie bylo sezonowane odpowiednio a wiec brak lezakowania a nastepnie suszarnia 8 dni , powiem krotko nic mi nie mowi twoje 8 dni , powiedz jaka byla wilgotnosc tych desek ??? bo twoje 8 dni ma sie nijak do materialu, w jakiej suszarni to bylo suszone jeszcze ??? samorobka ?? czy sterowana , to wszystko ma wplyw , nie byloby by problemu gdyby drewno po scieciu polezalo chcociaz pol roku na przekladkach , jezeli dluzej jeszcze lepiej , nastepnie suszarnia i odpowiednie suszenie , potem robisz co chcesz i jest ok . a tak wychodza rozne problemy i beda wychodzily , zadne listewki itd,,, nic ci to nie da , poprostu jak widzisz wszystko zaczelo ci pracowac niemal natychmiast .
pozdrawiam i powodzenia
Mariusz [24]Odpowiedz na ten wątek2011-01-09 04:41:58
wypaczone drewno
sam piszesz widze ze swiezo sciete odziomki , moim zdaniem drewno nie bylo sezonowane odpowiednio a wiec brak lezakowania a nastepnie suszarnia 8 dni , powiem krotko nic mi nie mowi twoje 8 dni , powiedz jaka byla wilgotnosc tych desek ??? bo twoje 8 dni ma sie nijak do materialu, w jakiej suszarni to bylo suszone jeszcze ??? samorobka ?? czy sterowana , to wszystko ma wplyw , nie byloby by problemu gdyby drewno po scieciu polezalo chcociaz pol roku na przekladkach , jezeli dluzej jeszcze lepiej , nastepnie suszarnia i odpowiednie suszenie , potem robisz co chcesz i jest ok . a tak wychodza rozne problemy i beda wychodzily , zadne listewki itd,,, nic ci to nie da , poprostu jak widzisz wszystko zaczelo ci pracowac niemal natychmiast .
pozdrawiam i powodzenia
Mariusz [24]Odpowiedz na ten wątek2011-01-09 04:47:49
Suszenie
Nie do końca tak jest jak piszesz o sezonowaniu. Można drzewo ściąć, 14 dni leżakowania, 12 dni suszenia i na podłogę. Mam przykłady takich podłóg i szczelinki tam nie znajdziesz. Jak źle wysuszył to drewno, a pewnie miało różne wilgotności wewnętrzne (brak sezonowania po suszeniu) i prawdopodobnie wilgotność końcowa nie była zbliżona do wilgotności równoważnej po wykonaniu desek. Drewno nie paczy się samo! Dopiero jak dosycha.
Karol Kopeć [26]Odpowiedz na ten wątek2011-01-09 17:51:50
Lita deska o szerokości 20 cm i grubości 20 mm będzie ...
"łódeczkowała" niezależnie od warunków suszenia. Albo musi być grubsza, albo węższa, albo trzeba kleić
Dominik Jabłoński [510]Odpowiedz na ten wątek2011-01-09 19:30:22
Co się dzieje z drewnem ,a dzieje się dzieje
Podstawa do produkcji boazerii i podobnych wyrobów to oczywiście odpowiedni surowiec.Jak mogę wnioskować z opisu Marcina zrobił po prostu fatalny najgorszy błąd mianowicie z desek odziomkowych nie produkuje się takich wyrobów pod żadnym względem o ile średnica klocka jest większa jak 26 cm.W innym razie jest to surowiec boczny który nie może być wykorzystany do tego typu wyrobu,co niestety staje się bardzo częste.Cierpi branża drzewna której imię jest mocno nadwyrężone w naszym kraju,Oczywiście przy tej szerokości istnieje możliwość lekkiego łódkowania szczególnie na zewnątrz.Wielu ludzi naraża się na problemy,reklamacje i koszty nie mając pojęcia o produkcji surowca i wykorzystania go na określone wyroby.
Jeżeli deski w ciągu montażu uległy odkształceniu to prawdopodobnie trzeba je przerobić na listwy lub coś podobnego bo ryzyko jest ogromne.
Żądne listewki klejone nie pomogą jeżeli jest zastosowany zły surowiec,suszenie też ważne ale sezonowanie ??? Panowie te czasy już na świecie minęły ,są profesjonalne suszarnie i systemy suszenia gdzie oprócz 8 godzin po wyłączeniu suszarni nie trzeba nic,jak by wyglądała wielkoseryjna produkcja w dużych firmach i koszty gdyby musieli drewno sezonować i kto by zapłacił takie ilości drewna ?Pozdrowiania
Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2011-01-11 14:39:45
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.