DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
stolarnia i tartak - urządzenia i maszyny

stolarnia i tartak - urządzenia i maszyny [5]

witam ponownie

kolejne moje pytanie dotyczy maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle drzewnym, a mianowicie, które z podanych nizej maszyn i urządzeń stosuje się wyłącznie w tartaku, a które tylko w stolarni, a które są wspólne:

Brykieciarki
Cykliniarka
Frezarki
Kapówka
korowarki
Lakiernictwo
czopiarki
Obrabiarki do drewna
Obrzynarki
OBTACZARKA
Odciągi trocin
Odpylacze
Oflisarka
Okleiniarka
Ostrzarka
piły i wielopiły
Prasy
Rębak stacjonarny
SPAJARKĘ FORNIRU
Spycharki
Strugarka
Suszarnie
Szlifierki
Tokarki.
Traki
Wentylatory i odpylacze
Wiertarki
wózki i widlaki ładowarki.
Wykrywacz metali
WYRÓWNIARKO-GRUBOŚCIÓWKA
Zgarniarki

czy jakiś maszyn i urządzeń brakuje jesli chodzi o tartak i stolarnię? (ps. czym się różni maszyna od urządzenia, czy dobrze dedukuję, że maszyna jest mobilna, a urządzenie stacjonarne?)

pozdrawiam

Krystian [8]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 10:38:15

Zgłoś nadużycie

Maszyna czy urządzenie

Za Wikipedią:
Maszyna - obiekt techniczny zawierający mechanizm lub zespół mechanizmów, służące do przetwarzania energii lub wykonywania pracy mechanicznej

Urządzenie - jest to przedmiot umożliwiający wykonanie określonego procesu, często stanowiący zespół połączonych ze sobą części stanowiących funkcjonalną całość, służący do określonych celów, np. do przetwarzania energii, wykonywania określonej pracy mechanicznej, przetwarzania informacji, mający określoną formę budowy w zależności od spełniających parametrów pracy i celu przeznaczenia.

Jak widać maszyna to określenie techniczne, a urządzenie jest pojęciem związanym z technologią. W codziennym użyciu pojęcia te są zamienne i nie mają nic wspólnego z ich mobilnością.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 11:20:33

Zgłoś nadużycie

Podałeś w pytaniu zarówno pojedyncze urządzenia jak i ich grupy, których ...

nie da się rozdzielić. Możesz przybliżyć cel tego podziału? Będzie łatwiej odpowiedzieć...

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 11:25:53

Zgłoś nadużycie

...

robię serwis ogłoszeniowy którego częścią będzie kategoria tartak/stolarnia
chcę to rozbić na te grupy i mieć 3 wspólną dlatego każda pomoc która mi ten podział wyklaruje by był jak najbardziej czytelny dla jego użytkowników i kontrahentów zaowocuje darmowymi ogłoszeniami. cenna okazałaby się również lista producentów którą od miesiąca uzupełniam

pozdrawiam

Krystian [8]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 13:35:01

Zgłoś nadużycie

No to witam konkurencję :)

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 13:56:09

Zgłoś nadużycie

...

czyli jak napiszę że materiały potrzebne są mi do pracy magisterskiej, to nic nie pomoże? heh. WITAM, WITAM

Krystian [8]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 14:36:12

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA