trak na szeroką taśmę - porównanie !! [22]
Witam
Mam pytanie dotyczące traku na szeroką taśmę z firm Wravor oraz Mebor ...jaka opinia ? czy ktoś pracuje na tego typu trakach ? jakie różnice w rozwiązaniach technicznych? servis? . Chodzi o modele z kołami 1200mm średnicy.
TT [1]Odpowiedz na ten wątek2010-06-30 11:25:58
Kontakty do klientów pracujących na trakach firmy Mebor.
Witam, prosze o przesłanie zapytania na adres mailowy d.kwiatkowski@inter-bis.pl to prześlę Panu wszystkie namiary do klientów którzy pracują na naszych maszynach
Pozdrawiam.
Darek [1]Odpowiedz na ten wątek2010-08-02 16:43:08
Mówiąc krótko!
Waga maszyny Mebor 3,8 t
Waga maszyny Wravor 6,2 t
Koła wravor pełny odlew waga jednego koła 550 kg
Mocowanie kół Wravor koła dwustronnie podparte ,Mebor koło jednostronnie podparte.
Hydrauliczne kątniki w Wravorze pracują nie tylko góra-dół ale także w lewo-prawo co znacznie ułatwia manipulowanie kłodą.
Podobnie hydrauliczne obracaki w maszynie Wravor każdy pracuje oddzielnie co bardzo ułatwia poziomowanie kłody w Meborze pracują wszystkie jednocześnie.
Wravor oprócz Cyfrowego nastawiania grubości cięcia posiada także ręczne co bardzo ułatwia pracę przy niskich temperaturach szczególnie jeśli maszyna znajduje się na zewnątrz wiemy że elektronika jest wtedy zawodna.
Pulpit sterowniczy z siedziskiem operator maszyny ma lepszy przegląd pracy maszyny szczególnie przy długich kłodach.
Cena maszyny z podstawowym wyposażeniem Wravor jednak tańszy!
Serwis maszyn tutaj pozostawiam temat dla potencjalnego nabywcy aby sam spróbował zapoznać się z opiniami klientów zarówno jednej jak i drugiej maszyny.
Kontaktów nie powinno się podawać bo może te osoby poprostu sobie tego nie życzą.
Wszelkich innych informacji chętnie udzielimy pod nr. telefonu e-mail
Wiadomość edytowana przez Administratora
traki [1]Odpowiedz na ten wątek2010-10-25 10:04:34
MEBOR
Witam serdecznie wszystkich którzy chcą prawdziwej opinii na temat maszyn MEBORA I WRAVOR a więc żeby było jasne nazywam się Kazimierz Wolak jestem właścicielem firmy INTER-BIS i mam nadzieje że wiedza jaką chcę Państwu przekazać pozwoli państwu zrozumieć dla czego wybrać maszyny firmy MEBOR.Maszyny firmy Mebor sprzedajemy od 2008 roku ,ale zanim zdecydowałem się na przedstawicielstwo firmy MEBOR w Polsce odwiedziłem też fabryke firmy WRAVOR po zobaczeniu sposobu produkcji i jakośći maszyn jednej i drugiej firmy bez wahania zdecydowałem się na firmę MEBOR.Bzdury jakie wypisuje na temat maszyn Mebora pracownicy firmy sprzedającej Wravora to typowy akt desperacji i frustracji spowodowany tym iż nie mają żadnych istotnych rozwiązań technicznych którymi mogliby się pochwalić,a pisanie fanaberi na temat że koła w maszynach MEBOR mają jedno podparcie i że maszyny firmy MEBOR są lżejsze to już żenada .Po pierwsze czy to koło widzi czy jest podparte na jednej czy na dwóch podporach?No pewnie że nie!Ono ma być stabilne i tyle ,jeśli by było niestabilne to producent zastosowałby trzy a może nawet pięć podpór, ale po co?.Skoro przez 25 lat nie było z tym żadnych problemów.Co do wagi maszyny: pisanie że maszyny Wravor są cięższe to rzeczywiście jest argument ale przy sprzedaży złomu,a prawda jest taka że każdy powód którego „leszcz” klient nie jest w stanie sprawdzić jest dobry.Panowie zapraszam na wagę to się przekonacie czyje maszyny i z jakiego powodu są cieższe.Co do kwesti cyfrowego sterowania maszyn i ustawień ręcznych to sytuacja wygląda następująco firma MEBOR nieustannie pracuje nad tym aby system cyfrowego sterowania powodował coraz większą wydajność i łatwość obsługi natomiast firma Wravor jeśli jej się coś uda podpatrzeć coś od Mebora ,to to wprowadza ale że nie ma o tym zbyt wielkiego pojęcia to na wszelki wypadek zostawia sobie furtke w postaci sterowania ręcznego .Ludzie w jakich czasach my żyjemy czy kupujac nowy samochód dostajecie na wszelki wypadek korbę do odpalania?Kwestie obracania i upinania kłody w maszynach MEBOR są indywidualnie dopasowywane do potrzeb klientów.Co zaś się tyka cen maszyn rzecz ma się następująco Ceny modeli podstawowych firmy Wravor być może są niższe.ale proszę zwrócić uwagę na wyposażenie modelu podstawowego nie jest problem wystawić niską cene za „golasa” tylko że na „golasie” praktycznie nie da się pracować{ czy jeżdżą Państwo samochodem bez wycieraczek bo taki standard w wyposażeniu podstawowym proponują marki niezbyt dobrze się kojarzące)i wcześniej czy póżniej trzeba dokupić dodatkowe wyposażenie ,a to kosztuje potem dużo więcej.Oczywiście na życzenie klienta maszyny Mebora mogą być z tak minimalnym wyposażeniem jak Wravora i gwarantuje Pństwu,że cena mogła by być taka sama ale z racj tego że w tym przypadku zostawałaby mi dość wysoka prowizja więc chętnie się z nią z Państwem podzielę.Jak Państwo zuważyli nie wymieniam tu rzeczy które w maszynach Wravor co najmniej są do modyfikacji a proszę mi wierzyć jest nad czym pracować, a raczej staram się wyjaśnić Państwu iż wybór maszyny która dla Państwa ma zarabiać przez kilka a może przez kilkanaście lat,nie jest rzeczą błachą i warto poświęćić trochę więcej uwagi na rzeczy bardziej istotne niż waga koła, waga maszyny ,czy sposób mocowania koła,bo takie argumenty słóżą do przekonania chłopo-tartaczników którzy nie mają podstawowej wiedzy z zakresu mechaniki.Na koniec chciałbym poruszyć jeszcze jedną kwestię a mianowicie proszę zapytać przedstawicieli Wravora ile razy firma Wravor wystawiała się na tak prestiżowych targach jak LIGNA w Hanowerze,targi w Wielkiej Brytani czy targi w Stanach Zjednoczonych i ile maszyn Wravora pracuje w tak zawansowanych technologicznie krajach jak Niemcy,Wielka Brytania,Stany Zjednoczone itp. Ja to wiem, ponieważ jestem co roku zapraszany przez firmę MBOR na te targi i proszę mi wieżyć na próżno tam szukać firmy Wravor.Dlaczego?Być może obawiają się że ktoś może podrobić ich genialne mocowanie koła albo co gorsze może ktoś by im maszyne zważył. Jeśli mają Pństwo pytania dotyczące maszyn MEBORA proszę wysyłać je na adres: e-mail Postaramy się państwu udzielić wyczerpujących informacji a jeśli chcecie informacji na temat Wravora pytajcie Wravora. Z poważaniem K.Wolak
K.Wolak [4]Odpowiedz na ten wątek2011-06-23 01:44:09
możne i tak ale maniany takiej nie odpierdzielają jak wy piły są lepiej ...
wykonane satelity większe widać ze zależy im na klijecie
urzytkownik [1]Odpowiedz na ten wątek2011-06-26 14:12:47
" satelite " to można sobie założyć na dachu a...
W piłach drogi użytkowniku mamy Stelity i z doświadczenia wiem, że im mniejsze tym lepiej, no chyba że użytkownik chce mieć maszynę do produkcji trocin a nie drewna tartacznego. pozdrawiam
trakowy [14]Odpowiedz na ten wątek2011-06-27 18:12:24
mialem slownik wlaczony i mi przeskoczylo
chodzi mi o długość stellitu a nie o szerokość
tadzik [3]Odpowiedz na ten wątek2011-06-27 19:43:52
I znowu ważenie!
Jak widzę o piłach taśmowych stelitowanych też macie blade pojęcie i znowu chcecie wcisnąć klientom ciemnotę.Wysokość stelitu na piłach wcale nie ma wpływu na żywotność piły ponieważ główne ostrzenie odbywa sie przez natarcie od czoła co powoduje zużycie stelitu wzdłóż zęba , a od góry jest tylko delikatne "muśnięcie" .Tak więc stelit żeby spełniał swoją funkcję wcale nie musi być wysoki.Niestety taka nasza Polska mentalność że liczy się dla nas to co widać a nie jaka jest tego prawdziwa jakość.I przez to dajemy się naciągać takim "drobnym cwaniaczkom" których pojecie o produkcji pił czy maszyn jest takie jak Chińczyków o budowie autostrad w Polsce
K.Wolak [4]Odpowiedz na ten wątek2011-06-28 08:08:50
Co za bzdury Pan pisze Szanowny Panie Wolak!!!
Wprowadza Pan ludzi w ogromny błąd jeśli chodzi o ostrzenie pił!!! Powinno być zupełnie na odwrót jak Pan pisze!!! tzn. nie ostrzymy głównie z natarcia (od czoła zęba), ale od góry!!! Czoło(przód) zęba pozostawiamy niemal nietknięte, delikatnie muskamy, pare iskierek (tym bardziej to się tyczy pił stellitowych). Jest to ŚWIĘTA ZASADA OSTRZENIA (dotyczy również pił niestellitowych). Tymczasem Pan - dystrybutor traków MEBOR który powinien mieć choć elementarną wiedzę w zakresie ostrzenia pił, pisze takie bzdury!!! Niby jak te cudowne traki MEBOR mają dobrze i wydajnie ciąć skoro ich najważniejszy element-piła jest fatalnie ostrzona?! Co mądrzejszy i bardziej doświadczony klient zna te wspomniane „święte” zasady i nie posłucha Pańskich rad, ale dużo niedoświadczonych posłucha Pana i wprowadzi się tylko w problemy z cięciem. Z ostrzenia na ostrzenie błąd będzie się nakładał i pogłębiał, zęby zaczną tracić swój pierwotny kształt i kąt natarcia, prostoliniowość cięcia będzie co raz gorsza, a biedny użytkownik będzie doszukiwał się problemów we wszystkim, tylko nie w ostrzeniu, bo przecież ostrzy tak jak Inter-Bis („specjalista”) poinstruował. W końcu zaczną Panu wpływać skargi od klientów że trak krzywo tnie, a Pan też nie dopatrzy się winy w ostrzeniu mając obecną, błędną wiedzę. Pogrążył się Pan totalnie tym wpisem. Zapraszamy do nas na przeszkolenie! (pewnie domyśla się Pan gdzie...)
Producent ostrzarek pił szerokotaśmowych (i nie tylko) [1]Odpowiedz na ten wątek2013-03-22 14:03:03
Kto to napisał?
czy to nie był ten słynny sądecki filozof Domestos z Bitetu!
władek [1]Odpowiedz na ten wątek2011-06-29 15:58:56
Tak piękna wypowiedż!
"A świstak siedzi i zawija je w te sreberka"
poldek [2]Odpowiedz na ten wątek2011-06-29 13:33:20
WRAVOR
Na wstępie chciałbym Panu pogratulować soczystej gramatycznie i ortograficznie wypowiedzi!
Panie Kazimierzu, po przeczytaniu pańskiej epopei na temat różnic technicznych pomiędzy trakami szerokotaśmowymi marki WRAVOR a Mebor zastanawiam się czy producenci takich maszyn jak: traki szeroko taśmowe pionowe Artiglio, Primultini, traki pionowe FOD, tokarki przemysłowe typu CNC, wielopiły Paoula, A.Costa, oraz ich użytkownicy od tylu lat są w błędzie biorąc pod uwagę czynnik wagi jako odnośnik do określenia jakości, dokładności i precyzji podczas pracy maszyny. Jak Pan określił jest to tylko współczynnik adekwatny do skupu złomu, a jak wiadomo im wyższa gęstość materiału, czyli stosunek masy do objętości, tym wyższa dokładność oraz precyzja pracy maszyny z niego wykonanej, a metr bieżący takiego materiału posiada większą wagę. Dla prostego porównania specjalnie dla Pana, aby mógł Pan to pojąć daje przykład sztabki złota, która waży mniej niż sztabka o takich samych wymiarach wykonana z platyny. Jeżeli chodzi o podparcie kół, nie jest tu ważna ilość podpór w danym punkcie podparcia, ale równomierne rozłożenie ciężaru na danej długości, czyli krótko mówiąc, podparcie osi na jednym krańcu i zamontowanie na drugim krańcu ciężaru nigdy nie będzie stabilniejsze, a tym bardziej wytrzymalsze niż użycie dwóch podpór po jednej na każdym krańcu osi z ciężarem pośrodku. Jak myślę jest Pan bardzo na bieżąco w mechanice stosowanej i na pewno słyszał Pan o momencie zginającym wału, prędkości obwodowej, sztywności osi i wałów, wytrzymałości zmęczeniowych osi i wałów, gdzie podparcie wału ma olbrzymie znaczenie, jeśli chodzi o jego wytrzymałość i stabilność drgań podczas cięcia. Zatem Panie Kazimierzu proponuje zasięgnąć wiedzy z zakresu podstaw mechaniki.
Następne sprostowanie to takie, że każda maszyna WRAVOR jest przygotowywana indywidualnie dla potrzeb każdego klienta i nie ma dwóch identycznych maszyn, bo każdy tartacznik przerabia inne rodzaje kłód, jeden ma tylko 8 - metrowe belki i potrzebuje mniej hydrauliki na łożu, niż ten, który ma 5, 6, 8, 10 – metrowe więc musi mieć więcej punktów podparcia i stabilizacji kłody, plus dodatkowe wyposażenie, które jest instalowane na życzenie kupującego, więc WRAVOR nie sprzedaje tzw. „golasów” jak Pan tu ujął, tylko maszyny skalkulowane i skompletowane dla indywidualnych potrzeb zamawiającego. Kolejne wyjaśnienie odnośnie ręcznego sterowania, Panie Kazimierzu jak zapewne Pan już doskonale wie, to elektronika nienajlepiej znosi zmiany temperatury i bywa awaryjna, dlatego WRAVOR instaluje w standardzie ręczno – sensorowe sterowanie, które zapewnia ciągłość pracy w przypadku awarii komputera, ponieważ nie każdego stać aby postawić sobie ogrzewaną hale i utrzymywać w niej stałą temperaturę i wilgotność jak to trzeba by było wykonać w proponowanych przez Pana maszynach. I kolejne wyjaśnienie, WRAVOR nigdy nie kopiuje rozwiązań technicznych swojej konkurencji, wszelkie rozwiązania technologiczne są opatentowane tak więc radziłbym ostrożność w formowaniu wniosków, że WRAVOR kogoś kopiuje, tym bardziej, że doskonale się Pan o tym już przekonał. Następnie kilka słów o Pana wizycie w firmie WRAVOR, to taka, że nikt nigdy w fabryce WRAVOR nigdy pana nie gościł i nie widział ani nie słyszał, był Pan tam chyba tylko w swojej wyimaginowanej i skutej młotem chorej wyobraźni. Mówi Pan o sposobie produkcji w firmie WRAVOR i jestem ciekaw, jakie by były opinie klientów na temat pańskiej firmy mieszczącej się w starym pilśniowym baraku obitym śnieżnobiałym saidingiem. Panie Kazimierzu, na koniec chciałbym jeszcze dodać, że firma NEL - TECH nie posuwa się do żadnych aktów desperacji, jak ma to się w Pańskim przykładzie, nie chce tutaj strzelać przykładami bo było by tego za wiele, po prostu niech Pan przyjmie wreszcie do wiadomości, że urosła Panu olbrzymia konkurencja na rynku polskim i to z Pana byłych pracowników, którzy przez wiele lat rozwijali Pańska firmę i ze sklepu ze śrubkami rozkręcili działalność na terenie całego kraju przynosząc Panu niebotyczne zyski, a w zamian tyrali jak w kieracie nie dostając praktycznie nic w zamian, jeżeli ma Pan zamiar dalej rzucać mięsem w kierunku naszej firmy, proszę bardzo, natomiast świadczy to tylko o Panu i pańskim akcie desperacji. A na koniec krótko i na temat – Panie Wolak przyjmij Pan jak prawdziwy mężczyzna „na klatę”, że nigdy już takich miodów jak kiedyś już Pan nie będzie miał, zamiast płakać jak zbite dziecko i żalić się na forum innym prosząc ich o zrozumienie – pozdrawiamy i zdrowia życzymy ZAŁOGA NEL – TECH.
załoga NEL - TECH [3]Odpowiedz na ten wątek2011-06-29 15:06:51
DO ROBOTY BO ŚCIEMA SIĘ KOŃCZY!
Droga załogo firmy „N” doskonale wiecie ze Wravor nigdy nie był i nigdy nie będzie znacząca konkurencją dla Mebora do póki będzie miał takich przedstawicieli jak Wy! Znowu nie macie nic ciekawego do napisania o swoim produkcie, a tylko wymyślacie nic niemówiące formułki i porównania którymi mydlicie oczy klientom.Wydaje mi się ,że najlepszą reklamą dla maszyn Mebora jest już kilka przypadków w Polsce gdzie klienci pracujący na maszynach Wravora jako drugą maszynę do swojego zakładu wybrali maszyny firmy Mebor. Gołym okiem widać w waszych wypowiedziach frustrację i brak pomysłu co robić aby utrzymać pracę, no chyba że znowu komuś zwędzicie jakiś gotowy temat tak jak w przypadku gdy zabraliście z mojej firmy informację o firmie Wravor .Nie wiem co wam tak przeszkadza zewnętrzny wygląd jednego z moich lokali, mnie się podoba, a wam, no cóż nie musicie nas odwiedzać .Ja nie narzekam na brak klientów. Pozostałych wątków waszej żenujących wypocin nie zamierzam komentować.Panowie zabierzcie się w końcu do roboty a nie siedżcie i nie wypisujcie bzdetów na forach bo wasi Szefowie się zorientują w waszych kombinacjach, a dalszy scenariusz nie trudno sobie wyobrazić.
K.Wolak
K.Wolak [4]Odpowiedz na ten wątek2011-06-30 00:27:36
NEL - TECH WRAVOR
Szanowny Panie Wolak, chcielibyśmy zwrócić uwagę na to, że nie Pan będzie nam układał warunków pracy, i proszę to przyjąć do wiadomości, że takie czasy już dawno minęły. Jedynymi osobami, którymi może Pan sobie dyrygować to pańscy obecni pracownicy, bo ci którzy mieli łeb na karku dawno się już z Panem pożegnali. Tak się szczęśliwie składa, że na brak pracy ani zainteresowania klientów maszynami WRAVOR nie narzekamy. Skoro jest Pan tak mocno przekonany o braku konkurencji ze strony NEL – TECH WRAVOR dla pańskiej firmy to zastanawiające jest wypisywanie oszczerstw oraz szerzenie pomówień wśród klientów na temat firmy NEL – TECH WRAVOR. Jeśli Pana firma jest taką potęgą i posiada wspaniale wykwalifikowanych pracowników, którzy dadzą się za Pana pokroić, to powinien Pan spać spokojnie, a nie trząść się i szerzyć wyssane z palca brednie.
Jeśli chodzi o rzekomą frustracje widoczną w naszych wypowiedziach i brak pomysłu na utrzymanie pracy to zwracamy kolejną uwagę, aby już o to Pana głowa nie bolała. Kolejna sprawa, na którą chcemy Panu zwrócić uwagę, to taka, że nie życzymy sobie żadnych pomówień z Pana strony o rzekomym zabraniu Panu czegokolwiek z pańskiej wspaniałej firmy, bo finał tych spekulacji będzie miał miejsce w sądzie, o czym już Pan zdążył się już boleśnie przekonać. Natomiast w kwestii wypisywanie bzdur na forum, to jest Pan na pierwszym miejscu i jak zdążyliśmy już zauważyć, kłania się u Pana umiejętność czytania ze zrozumieniem, ponadto polemika z Panem jest jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Na koniec meritum naszej wypowiedzi – jaka maszynę wybierze sobie klient, zależy wyłącznie od niego samego, czy będzie to trak WRAWOR czy inny, NEL – TECH WRAVOR zwraca znaczącą uwagę na różnice pomiędzy rozwiązaniami technicznymi, natomiast ostateczna decyzja zależna jest od nabywcy, na przykładzie porównania maszyn WRAVOR z innymi producentami. Pozdrawiamy i zdrowia życzymy.
załoga NEL - TECH [3]Odpowiedz na ten wątek2011-06-30 12:16:09
piły taśmowe
Witam - pozdrowienia dla załogi Nel-Tech od Andrzej Grenda Biadki
Andrzej Grenda [8]Odpowiedz na ten wątek2013-03-19 18:34:36
BRAK SŁÓW!
Panowie z firmy „N” nauczcie się w końcu czytać ze zrozumieniem tekstu no chyba że intelekt nie pozwala, więc napiszę krótko .Zachowujecie się jak te małe kundelki które jak nie mogą kogoś ugryźć to chociaż go obszczekają .A jeśli czujecie się pokrzywdzeni tym że piszę o waszym zachowaniu prawdę proszę przesłać pozew do Sądu Cywilnego ,a to nie to samo co Sąd Pracy gdzie pracodawcy są na z góry przegranych pozycjach.
K.Wolak [4]Odpowiedz na ten wątek2011-06-30 21:50:08
Słuchaj pan przez małe "p" !
W Sądzie Pracy przegrywaja ci pracodawcy którzy w nieludzki sposób wykorzystuja swoich pracowników,oszukują i szkalują.Tak u pana w firmie faktycznie można poczuć się jak "kundel" zasczekany przez "wściekłego rodwailera".Jeśli chodzi o zachowanie i wypowiedzi to pan nazywa nas "kundlami',klientów "chłopo-tartacznikami i leszczami" i mam nadzieję że te "chłopo-tartaczniki" pogonią pana bronami z tartaku!Rotacja pracownmików w pańskiej firmie przypomina wyciąg orczykowy o przepustowości 1200 osób na godzinę kto raz przejechał się tym wyciągiem już więcej na niego nie wraca! Przestań pan zamęczać ludzi na forum sprawami które ich nie interesują,żalić się nad polskim sądownictwem bo tylko winni się tłumaczą.I jeszcze jedno co do tytułu pana wypowiedzi "brak słów" Panu zawsze brak słów nawet tak na codzień :Y Y YY Y YY YY YY Y Y:)
pozdrawiamy! [2]Odpowiedz na ten wątek2011-07-01 09:00:35
trak WRAVOL czy MEBOR
Proszę o wypowiedzi użytkowników maszyn a nie dystrybutorów.
Mirnow [6]Odpowiedz na ten wątek2013-03-19 10:00:52
Na DREMIE
.....może być gorąco jak się ich drogi zejdą :))))))))
ze stazem 12 letnim [29]Odpowiedz na ten wątek2013-03-26 15:07:42
Mebor czy wravor
Krótko i na temat mam mebora i teraz zmieniam trak na wravora dużo lepsze traki ma wravor ,z mebora zadowolenie tak sobie .
kriszo [1]Odpowiedz na ten wątek2016-01-24 18:26:54
Raz wravor na zawsze wravor
Powiem tyle mam wravora juz 4 lata a z początku był dylemat który trak wybrać lecz padło to na wravora z czego jestem bardzo zadowolony, teraz na wiosnę mam zamiar zmienić na nowszy ale oczywiście WRAVOR.
Sebdrew [43]Odpowiedz na ten wątek2016-01-27 05:31:54
Wravor
Kriszo jaki model tego wravora będziesz miał?
Jngol [1]Odpowiedz na ten wątek2016-01-27 22:49:27
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.