DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Parkiet sportowy z rozbiórki - jak go wykorzystać?

Parkiet sportowy z rozbiórki - jak go wykorzystać? [4]

Cześć
Wszedłem w posiadanie ok 200 m2 nieużywanego już parkietu sportowego.
Producentem jest duńska firma Junckers. Typ parkietu to Przenośna podłoga sportowa.
Model A3. Podłoga jest wykonana z klejonego twardego drewna - niestety producent na stronie nie podaje szczegółowo jakie to konkretnie drewno. Parkiet jest głównie w formie płyt o wymiarach 22 mm grubości, i powierzchni 513 mm x 1800 mm, oraz połówek płyt 513 mm x 900 mm.
Wziąłem ten parkiet bez konkretnego planu jak go wykorzystać. Chcieli się go pozbyć bo zajmował miejsce w magazynie a ja akurat mam trochę miejsca do przechowania oraz remont starego domu w bliżej nieokreślonej przyszłości.
Krótko mówiąc czuje w tym materiale potencjał choć nie widzę go jeszcze oczami swojej wyobraźni :)
Moje dotychczasowe pomysły na wykorzystanie tego materiału to:
1. Wykonać z niego podłogę w remontowanym dou - choć doczytałem się na jednej ze stron że tego typu nawierzchnia jest przeznaczona do krótkotrwałego - do 10 dni - użytkowania, i potem należy ją złożyć.
2. Wykorzystanie materiału do produkcji np. mebli wykończenia wnętrz, schodów, itp...
3. Wykorzystanie tego materiału do innego typu elementów designowych.

Szukam inspiracji.
Czy ktoś miał może kiedyś do czynienia z takim materiałem?
Może ktoś podpowie w jaki sposób można go praktycznie wykorzystać?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi na mój post.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł [3]Odpowiedz na ten wątek2024-12-08 23:24:03

Zgłoś nadużycie

Stan parkietu

Dodam tylko jeszcze że parkiet w stanie mocno używanym. Jakieś 30% są tą mniejsze kawałki niż pierwotne wymiary płyt - są podocinane na węższe płyty.

Dodatkowo stan płyt oceniam na
50 % - stan dobry
30% - stan do lekkiej naprawy
15% - stan do mocnej naprawy
5% - odpady

Paweł [3]Odpowiedz na ten wątek2024-12-08 23:38:04

Zgłoś nadużycie

Różne pomysły

Możesz go użyć do stworzenia oryginalnej podłogi w pomieszczeniach, np. w stylu industrialnym. Można też zrobić z niego ciekawe meble, np. stoły, regały, czy nawet półki. Inny pomysł to wykorzystanie go do dekoracji ścian – drewno doda ciepła i charakteru wnętrzu. Jeśli materiał jest trwały, można pomyśleć o użyciu go do wykończenia schodów. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.

Jurek [3]Odpowiedz na ten wątek2025-01-03 13:10:10

Zgłoś nadużycie

no i jak

no jak wyszło?

nodan [1]Odpowiedz na ten wątek2025-01-21 11:00:08

Zgłoś nadużycie

Wystawione na OLX

Bardzo dziękuje za podsunięte pomysły.
Niestety na tą chwilę nie mam zbytnio wolnego czasu na samodzielne bawienie się z tym.
Druga sprawa jest taka że w tej chwili nawet nie mam tego gdzie wykorzystać.
Finalnie, żeby parkiet nie leżał bezczynnie to postanowiłem do chociaż wrzucić na olx.

Wpis edytowany przez Administartora

Paweł [3]Odpowiedz na ten wątek2025-01-21 21:01:46

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA