Przecieranie drewna- pytanie. [2]
Witam szanowne grono forumowiczów.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wywodzę się z całkowicie innej branży stąd moja wiedza w zakresie tartacznictwa jest na ten moment mocno ograniczona- proszę o wyrozumiałość.
Planuję poszerzyć swoją działalność o tartak. Na samym początku chciałbym zacząć od najbardziej podstawowego procesu- przecierania. Głównie chciałbym się skupić na przecieraniu dęba o długości 2,4/2,5[m]
Kupno surowca-> sprzedaż tarcicy obrzynanej/nieobrzynanej
Zauważyłem że większość tartaków decyduje się na rozwiązania oparte na trakach taśmowych poziomych. Maszyny te zdają się być bardzo uniwersalne, a rynek producentów tych maszyn jest naprawdę ogromny, od maszyn po kilkanaście tysięcy po wravory.
Większość tartaków tnie finalnie deski właśnie na traktu taśmowym. I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy to aby na pewno optymalny proces? Czy nie lepiej ograniczyć się do cięcia na traku pryzmy, a następnie przy użyciu wielopiły lub pilarki pionowej za jednym cyklem z pryzmy otrzymywać gotowe obrzynane deski? Takie rozwiązanie wydaje się być dużo dużo szybsze od przecierania całości na traku.
Naturalnie wiem że wielopiła ma ograniczenie w postaci maksymalnej grubości przecieranej pryzmy, zazwyczaj ta grubość to maks 200mm co powoduje że najszersze deski moglibyśmy mieć do 20cm, natomiast na rynku są też pilarki pionowe (de facto "większe" wielopiły), które mogą ciąć pryzmy nawet do 400mm.
Z góry bardzo dziękuję każdemu za poświęcony na pochylenie się nad moim pytaniem czas. Nie chciałbym też by ktoś odebrał mój post jako kwestionowanie czyiś rozwiązań, chcę się jedynie douczyć i doradzić zdecydowanie bardziej doświadczonych ode mnie.
Pozdrawiam
KG [1]Odpowiedz na ten wątek2024-04-26 18:46:30
Przecieranie drewna
Hmmm to tak jakbyś na forum doświadczonych wspinaczy alpejskich, napisał że aby się wspinać na szczyty wystarczy kupić dobry sprzęt do wspinaczki i odkrył że ze szczytu dużo szybciej i łatwiej jest skoczyć na dół.
JAREK [12]Odpowiedz na ten wątek2024-05-04 07:59:56
Przecieranie drewna
Dzień dobry,
Na tym forum nie uzyska Pan odpowiedzi. Raczej pojawią się złośliwe komentarze należy ten poprzedni.
Dobrze Pan kombinuje aby połączyć dwie technologie. Osobiście jestem fanem wielopily, podoqda ona wysoka wydajność czasu obróbki ale wymaga dwóch operatorów. Jeżeli chce Pan dopiero zacząć to proponuję trak taśmowy i jednego operatora. Będzie wolniej ale po czasie sam Pan zdecyduje czy warto zwiększyć wydajnosc. Oczywiście będzie to zależne od obrabianego wolumenu. Można ten wykorzystać pily rozdzielcze kilkuglowicowe. Cienki rzaz na pewno zaoszczędzi trochę surowca. Są proste w obsłudze a narzędzie takie same jak w traku.
I.S. [5]Odpowiedz na ten wątek2024-05-06 10:20:55
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.