DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Pękające piły szerokotaśmowe

Pękające piły szerokotaśmowe [4]

Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu powstał u nas problem z pękaniem pił szerokotaśmowych 140mm w dolinie zęba. Piły pracują z sosną odziomkową, jakieś 2,5-3 godziny maksymalnie. Następnie ostrzenie na mokro na vollmerze i następnego dnia z powrotem do pracy. Trzy ostrzenia zasadnicze i dwa wyiskrzające. Wyostrzona dolina zęba ( czyli usunięte mikropęknięcia) brak gradu na zewnętrznej stronie piły niby wszystko ok. Pęknięcia pojawiają się dopiero po kilku cyklach pracy mniej więcej gdy stellitu jest jakieś 50%. Na początku raczej jest ok. Koła traka mają jeszcze swoje wyoblenie, ząb poza koło traka wystaje jakieś 7-8mm. Piły z Penny, ściernica też od nich, nie przypala dodatkowo ostrzałka z chłodzeniem. Dodam, że trak jest używany i wraz z maszyną dostałem kilka używanych pił, na których pracowaliśmy do końca stellitu i były u nas ostrzone kilka razy i żadna nie pękła.
Czy pracuje ktoś na ostrzałce z falownikiem (zmienne obroty ściernicy ostrzącej)? Na ile podnosicie częstotliwość na falowniku wraz ze zmniejszaniem się średnicy ściernicy i spadkiem prędkości kątowej?
Jakich producentów używacie pił szerokotaśmowych?
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Tomasz [2]Odpowiedz na ten wątek2024-01-01 18:01:19

Zgłoś nadużycie

Lenox, ale zobacz jeszcze Bahco

Miszka88 [11]Odpowiedz na ten wątek2024-01-02 11:15:51

Zgłoś nadużycie

pękanie

to raczej nie wina pił , ani ostrzenia .Przyjrzałbym się maszynie i kołom .
wyoblenie może "niby być " , ale tak naprawdę to go niema. Też w pewnym momencie zaczęły mi pękać . najpierw wymieniłem łożyska -nic nie dało . trzeba było szlifować koła i jak ręką odjął , koniec z pękaniem .Zdarza się , że pęknie nie wiadomo dlaczego raz na pół roku i dalej jest ok.Ostrzę na vollmerze na sucho bez żadnych falowników . Piły z Penny - nie mam zastrzeżeń . To dno zęba powinno wystawać 7-8 mm , a nie ząb . Kształt zęba najlepszy LS , czyli z łagodnym łukiem oddalającym się od zęba.
Pozdrawiam

robert [12]Odpowiedz na ten wątek2024-01-29 21:58:37

Zgłoś nadużycie

pękanie

Spróbuj może sprawdzić te kółka traka jeszcze dokładniej, bo czasem drobne nierówności potrafią psuć zabawę. Jeśli to nie pomoże, to może warto pomyśleć o ostrzałce z falownikiem, dostosowując częstotliwość przy różnych średnicach ściernicy.

A co do pił, te od Penny są trochę jak loteria. Możesz spróbować od innego dostawcy, może coś lepszego się trafi. Jak już nic nie wychodzi, to może konsultacja z jakimś specem od pił i maszyn? Oni czasem mają te magiczne rady.

Pozdrawiam, Marcin [1]Odpowiedz na ten wątek2024-01-30 13:47:25

Zgłoś nadużycie

Napisz na grupie

Znajdź na Facebooku grupę
„Maszyny i urządzenia w tartaku - pomoc, porady opinie”
I tam napisz, będzie łatwiejsza komunikacja, jest tam kliku z szerokimi taśmami.

Łukasz [22]Odpowiedz na ten wątek2024-01-31 20:31:07

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA