pomoc - wybór traka taśmowego [3]
jestem zainteresowany kupnem traka taśmowego czy na wąską czy szeroką taśmę jakie są plusy i minusy tych maszyn jakie stosować piły fundusz jaki chcę przeznaczyć to 45-60 tyś zł
maciej [1]Odpowiedz na ten wątek2010-04-03 13:07:03
Ja używam czeskiego traka Pilous 950 Hydraulic na wąską taśmę. Wszystko ...
zależy jakie przekroje będziesz przecierał i jakiej długości. Moim zdaniem plusem w wąskiej taśmie są takie: mniejsza strata materiału ponieważ strata na przecieraniu wynosi około 1,4 mm, nie trzeba walcować taśm tak jak szerokich, koszt ostrzałki i rozwiedlaka do pił jest zdecydowanie tańszy ( mi udało się wysępić w formie rabatu), jedna osoba poradzi sobie spokojnie ze zmianą taśmy a na zmianę szerokiej taśmy potrzebujesz dwóch silnych ludzi. Ja spokojnie przecieram 1 do 1,5 metra na godzinę bez wariacji. Wszystko zależy w zasadzie od potrzeb i przerobu jaki chcesz uzyskać. Podpowiem Ci jeszcze że jeżeli mam zlecenie na twarde drzewo to wtedy się nie bawię w na zwykłych piłach tylko zakładam bimetaliczne. Są znakomite do takich spraw ponieważ nie trzeba ich ani ostrzyć ani rozwiedzać. Pół zmiany przecieram na jednej taśmie później ją odwieszam i do końca zmiany przecieram na drugiej. Powiem Ci szczerze że ile "fachowców" tyle jest opinii na temat który trak jest lepszy a tak naprawdę wszystko zależy do jakich celów potrzebujesz maszynki. Ja zdecydowałem się na czeskiego Pilousa ze względu iż ich konstrukcje są podparte z dwóch stron jedzie cała brama czyli podparcie ramienia tnącego masz z dwóch stron. Moim zdaniem takie rozwiązanie zapewnia sztywność konstrukcji a co za tym idzie dokładność przecierania ale oczywiście to są tylko moje spostrzeżenia.
TYLOM [20]Odpowiedz na ten wątek2010-04-22 09:16:53
Witam Kolege, ja używam traka firmy Wood mizer seria Lt 20. Na wstępie powiem ...
ze zaczynałem od traka lt 15. dwa lata temu zakupilem lt20 z łożem 14 metrowym i jestem z niego bardzo zadowolony, bardzo to mało powiedziane. Nie wiem jak traki firmy pilous ale traki firm takich jak Trak-met, res-bud i wiele wiele innych rzemieslniczych traków nie dorównaja trakowi firmy wood mizer a mianowicie z jednej bardzo ważnej przyczyny, stal użyta na łoże się nie odkształca, mozesz rzucac dębem o wood mizera i nie bedzie tego widać ponieżaz stal jaka jest tam zastosowana jest odpowiedniej jakości. to raz, dwa jest taka różnica ze wood mizer ma czesci zamienne do kazdego traka jaki wypuscili od poczatku swojego istnienia, jezeli nie maja to bedą mieli, Serwis i jak wczesniej wspominałem maja najlepszy, jak nie kurier na drugi dzień zapuka z paczka do drzwi to przyjedzie bus który ma cały magazyn czesci i pił na pace. czy coś wiecej trzeba? myślę ze nie! Naprawde polecam traka wood mizer, ja akurat produkuję więżbę dachową oraz przecieram drewno takie jak jesion, dąb, olcha. Mam Sw-08 i juz nie bawię się kałkulatorem bardzo ułatwia prace, są dwa minusy tego traka brak seidzenia dla operatora, jednak się nachodzisz za tym trakiem a drugi jest taki ze jak łączysz 2 x 6,40 łoże to w tym drugim na środku musi być oporek boczny, ja akurat sam dorbaiałem sobie ale teraz ponoć daja to gratis, Aha i nie musisz mieć ostrzałki jezeli nie stać cie narazie na nią pakujesz w paczke i wysyłasz do siedziby kurierem za 5 dni dostajesz spowrotem naostrzone piły, KOROWARKA TEŻ SIĘ PRZYDA BARDZO. pozdrawiam i jezeli masz jakieś pytania napisz jezeli bee mógł to odpowiem :)
DZIKI [3]Odpowiedz na ten wątek2010-05-02 18:37:32
ZM Drozdowski
Polecam traka ZM Drozdowski na wąską taśmę, cena od 40 do 60 tysiecy netto, zalezy jaka wersja. Jednak nie bede tu sie rozpisywał o jego zaletach, trzeba po porostu go sobie oglądnąc gdzieś na tartaku (producent z pewnością poda namiary gdzie pracują te traki) lub bezpośrednio u producenta i porównac z innymi oferowanymi na rynku. Radzę pojeździc sobie po tartakach i po producentach i poogladac traki, potem wybrac ten najbardziej odpowiedni do Twoich potrzeb i funduszy... to tak jak z kupnem samochodu. Powodzenia!
Tomasz [1]Odpowiedz na ten wątek2010-05-27 12:32:28
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.