DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Stolarnia - pytania odnośnie rozpoczęcia działalności

Stolarnia - pytania odnośnie rozpoczęcia działalności [3]

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich serdecznie !!!

Przymierzam się do zarejestrowania działalności gospodarczej ale oczywiście pojawia się wiele pytań, na które liczę uzyskać odpowiedzi od użytkowników forum.

Przedmiotem działalności będzie zakład stolarski. Na początku nie będę zatrudniał pracowników. Nie posiadam swojego lokalu, ale mam możliwość bezpłatnego użytkowania od znajomego. W lokalu znajduje się kilka maszyn. Z pewnością będzie potrzebne dokupienie dodatkowej maszyny oraz zrobienie odciągów dla już istniejących(co jeszcze musi spełniać taki lokal? przez jakie instytucje musi być odebrany?) , jak również auta dostawczego, w tym celu będę starał się o dofinansowanie z UP. Zakład głównie nastwiony będzie na produkcję nietypowych rzeczy czyli takich które klient nie będzie mógł kupić w sklepach typu: Castorama czy Ikea (np. meble na wymiar czy ramy do obrazów) oraz usługi np montaż drzwi i futryn czy schodów wcześniej zakupionych przez klienta. Jeżeli oczywiście wpadnie jakieś spore opłacalne zlecenie od firmy na produkcję czegoś to również chciałbym się tego podjąć.

A teraz pytania:

1) Jaka forma rozliczenia z US byłaby dla mnie najlepsza?
Z tego co wyczytałem to mógłbym chyba być ryczałtowcem na 5,5% podatku. Ale wtedy nie mogę wrzucić żadnych kosztów do przychodu, co umożliwia podatek na zasadach ogólnych z KPiR.
A żeby zrobić chociażby meble to muszę jednak kupić płyty, zawiasy, klamki itd.
Nie mam zleceń od firm więc nie potrzebuje chyba być Vatowcem? Ale co w momencie gdybym takowe zlecenie otrzymał? Czy mogę automatycznie zgłosić do US że chcę zostać Vatowcem?

2) Umowa użyczenia czy najmu?
Czy mogę spisać umowę użyczenia z moim znajomym na bezpłatne użytkowanie lokalu wraz z całym inwentarzem? Czy raczej to musi być umowa najmu?
Czy może to być w ogóle bezpłatne użyczenie skoro znajomy nie należy do mojej rodziny?
A jak w wypadku gdy muszę jakąś kwotę jednak zapłacić znajomemu za użytkowanie lokalu, czy mogę wrzucić tą kwotę w koszty?

HamZIUk [2]Odpowiedz na ten wątek2010-02-24 11:00:55

Zgłoś nadużycie

Podatki

Jak nastawiasz się na usługi dla osób prywatnych i nie zamierzasz kupować nowych maszyn czy dużej ilości materiałów (nie mówię o tarcicy) to lepiej ryczałt i unikać VATu.

Jak usługi dla firm, produkcja, zakupy materiałów i inwestycje - lepiej książka przychodów i VAT.

Na VAT musisz przejść jak osiągniesz odpowiednią wielkość obrotów (na 2010 jest 100 tys. zł) lub jak sam się zdecydujesz.

Sławek [37]Odpowiedz na ten wątek2010-02-24 19:57:40

Zgłoś nadużycie

Lokal

Ponieważ mam wszystkie maszyny więc na razie nie planuje rozbudowy, tzn jest ona uzależniona od otrzymania dotacji z UP i EPS(18 i40tys zł) . Jeżeli takowe bym otrzymał to chciałbym przeznaczyć na kupno auta dostawczego, odciągów do maszyn, nieco narzędzi, i część do frezarki CNC.
Z tego co czytałem formę opodatkowania można zmienić do każdego 20stycznia. Więc jakbym był na ryczałcie a pojawiłoby się jakieś grubsze zlecenie od firmy to wtedy przeszedłbym na KPiR +Vat. Dobrze rozumuję?

Jeszcze mam pytanie odnośnie lokalu.
Wynajmowany lokal jest pomieszczeniem gospodarczym stanowiący razem ze stodoła jedną część. Czy coś muszę załatwiać, gdzieś zgłaszać fakt tego że będzie w nim prowadzona działalność produk-usługowa?

HamZIUk [2]Odpowiedz na ten wątek2010-02-25 10:17:46

Zgłoś nadużycie

Zmiana podatków

Na Vat można przejść w dowolnym momencie, trudniej jest się z niego wycofać :)

Zmianę formy opodatkowania (ryczałt/książka) zgłasza się tak jak piszesz do 20 stycznia.

Jeśli nie zatrudniasz pracowników to zasadniczo nic nie musisz zgłaszać (pip, straż, sanepid). Zorientuj się tylko w Urzędzie gminy jak wygląda sprawa z podatkami od nieruchomości.

Sławek [37]Odpowiedz na ten wątek2010-02-25 16:15:36

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA