DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Galimatias

Niedawno PIPDG ogłosiła swoje zwycięstwo. Dzieki niej pojawiły się nowe zmiany! Mozę SPT tam skieruje swoje pretensje?

Osobiście uważam, żę system jest zły, ale chciałem przypomnieć, że ceny na PLD i e-system podbijali kupujący nie zaś LP.
Duża liczba szopotraczy wynika z faktu, że łatwo założyc firme przerabiajaca drewno: pomijając surowiec ceny używanych maszyn pozwalają na skompletowanie jako takiego zaplecza sprzętowego a i powierzchni to dużo nie zajmuje.

Ja będę się upierał na stanowisku, że najlepszym rozwiązaniem są otwarte przetargi na e-drewno, o jednej godzinie w całej RDLP! na całą masę! Sami widzicie jak e-drewno uralnia ceny (ceny na aukcjach od 3 msc spadają).

Oczywiście dalej znajdą się tacy, którzy będą twierdzić, że najsprawieliwsza jest reglamentacja... cóż, surowca jest za malo, żeby wszycy się utrzymali (dlatego w Brąszewicach S2B GK chodzi na e-drewno po 200 zł, a w Parczewie po 158 zł).

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-11-29 00:27:03

Zgłoś nadużycie

Chory system

Problem jest w tym że system jest całkowicie arynkowy. System zkłada że ceny mogą tylko rosnąć. Pułap cen wyjściowych - minimalnych spowoduje że surowiec będzie droższy . Droższa powinna być również tarcica . Tylko że rynki zagraniczne się zamykają , nie jesteśmy konkurencyjni , a w kraju popyt niski. Budownictwo leży. LP wzięły na siebie odpowiedzialność za rynek drzewny. Jego ewentualny upadek , będzie miał miał jednego "ojca ".LP są regulatorem cen na surowiec w Polsce . Jest nieporozumieniem teza Pana Wujka że mała ilość surowca i sam przemysł drzewny winduje ceny. W Skandynawi jak jest bessa to tartaki zamykają na rok . U nas to niemożliwe bo wypadasz z historii . Czyli albo / albo. Jeżeli chodzi o politykę reglamentacji , to mleko ma limity cukier itp. To jest polityka Unii . Jestem bardzo ciekawy jak UOKIK oceni prawną stronę systemu . A może ten system wprowadzić w całej Unii ?.

Adam /Eurosceptyk [1]Odpowiedz na ten komentarz2012-11-29 06:42:47

Zgłoś nadużycie

Wujek

Panie Adamie - ja wyrażnie napisałem, że najlepszym wyjściem byłoby e-drewno. Cała masa na e-drewno
I będę się upierał, że nigdy nie będzie dość żadnego surowca (czy to drewno,czy egiel, czy miedź) w czasie hossy.
UOKiK podobno opiniował sprawę sprzedaży, ale na 99,99% LP dostaną karę. nie wiem, czy koledzy wiedza, ale w 2009 roku, za obniżkę cen i rabay dla klientów LP dostały właśnie karę, ze nielegalne praktyki.

A zmiany które wprowadzono, za na wniosek izb drzewnych...różnych. PIPGD przypisuje sobie zasługi - czy bedzie umiała przyznać się do błędu? Powtórzę, że tłumaczyłem zarówno Panu Wrochnie jak i przedstawicielom Epalu, że w latach 2010-2011 byli oszukiwani nie przez LP, a przez głownie celulozownie, że PLD to super pomysł. Jestem w stanie udowodnić, że w.w. instytucje działaly może nie na swoją szkodę, ale bezmyslnie od 2 lat w sprawie kształtowania polityki sprzedażowej.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-11-29 23:32:00

Zgłoś nadużycie

Chory - system cd

Jeżeli LP będą na e- drewno wyznaczać cenę minimalną na poziomie cena europejska plus 15 % to efekt będzie taki sam . Proszę o komentarz na temat polityki cenowej LP oraz jaki cel ma podwyżka surowca na 2013 rok .
Dziś każy producent wie że na eksporcie ceny są zabetonowane a rynek krajowy lichutki nie da się wyżyć.
Chciałby zwrócić uwagę że gosodarka rynkowa oprócz hossy ma i bessę . Czy jak jest recesja to LP powinny na to reagować czy nie ? Nie powie Pan chyba że jesteśmy w okresie hossy. Proszę powiedzieć jakie firmy kożystały z rabatów w 2009 roku .

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-11-30 10:26:38

Zgłoś nadużycie

Wujek cd [17]

Z rabatów korzystały firmy kupujące drewno iglaste W_STANDARD oraz drewno liściaste W_STANDARD. Rabat wynosił bodajże 5 oraz 7%, ale musiałbym dokładnie sprawdzić, nie chce namieszać.
Ceny minimalne widniejące obecnie na e-drewno odpowiadają zerowej rentowności, przy założeniu wstrzymania inwestycji i zamrożeniu stawek ZUL. Ceny minimalne od 3 lat wzrastają o niewielki %, lub jego ułamek, np. w RDLP Łódź S2A SO wzrosla z poziomu 110 zł w 2009 roku do 120 w 2012, reszta o ok 2-5 zł. Dąb W_STANDARD wzrósł o 20 zł? z 236 na 256. Nie są to więc zabójcze zmiany. Poniżej tych cen lasom nie opłaca się pozyskiwać - powinny wstrzymać produkcję i czekac na lepsze czasy - każdy zakład ma ceny graniczne, a jesli ich nie określił lub nie stosuje, no cóż Panie Adamie - ekonomia socjalizmu - na pewno się Pan zgodzi.

Od 2009 roku ceny drewna na rynku światowym rosły zdecydowanie. Poniżej załącznik - proszę obserwować ceny w trendzie 3 oraz 5-cio letnim:
http://stooq.pl/q/?s=lb.f&c=5y&t=c&a=lg&b=0

Jak widać wzrost od 2009 roku o ponad 120%. Nasz rynek pomimo merkantylizmu LP nie może zostać na to obojętny. Wielu przedsiębiorców albo nie umie, albo nie che zauważyć, że my nie działamy w próżni. Ponad 50% wyrobów trafia na eksport, wieć jestesmy zalezny od cen światowych zarówno surowców jak i produktów docelowych.

Co się tyczy PLD i cen na nim... Ja jestem znany w środowisku ze swoich poglądów i uważam, że wszystko powinno iść na e-drewno lub jak zwał tak zwał e-sytem. Tylko on daje pełny obraz cykli. Jak Pan zauważy PLD w okresie hossy hamował wzrost cen, dzięki niemu średnia cena drewna była o wiele niższa niż na zachodzie.

Część odbiorców drewna żądała w swoim czasie otwarcia rynków na drewno ze wschodu i północy (Litwa). Spowoduje to także otwarcie rynku na produkt gotowy... to już makroekonomia, którą rozkminiają najcięzsze umysłu, a gdzie nam do nich.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-11-30 17:03:56

Zgłoś nadużycie

Uwaga dla zainteresowanych wykresem

"Od 2009 roku ceny drewna na rynku światowym rosły zdecydowanie. Poniżej załącznik - proszę obserwować ceny w trendzie 3 oraz 5-cio letnim" - proszę zauważyć następujące elementy:
1) wykres dotyczy nie surowca tylko cen tarcicy w tzw. kontraktach futures - to nie są prawdziwe ceny tarcicy tylko umowne ceny kontraktów, które mają być "zrealizowane" w przyszłości. Zaledwie kilka procent tych kontraktów jest rozliczane w drodze dostawy towarów, zdecydowana większość to rozliczenia finansowe. Kontrakty futures to trochę taki hazard - obstawiamy czy cena taka będzie czy nie. Kontrakty futures z reguły mają ceny wyższe niż ceny realne.
2) proponuję spojrzeć na wykres nie w układzie trzy letnim tylko dłuższym, w 2009r. cena osiągnęła trzydziestoletnie minimum. Obecna cena kontraktów futures "powróciła" do poziomu z 2006r. po dużym załamaniu. W stosunku do 2005r. jest o jakieś 20-25% niższa.

Mówiąc o cenach surowca w Polsce rozsądniejszym wydaje mi się powoływanie na światowe ceny surowca drzewnego. Dlatego dla kontrastu przytoczę inny wykres. Jest to index przeciętnych cen surowca tartacznego iglastego na świecie przygotowywany przez amerykańską firmę WRQ. dorysowana przeze mnie cena za II kwartał 2012 to 82,90 USD/m3 (jest o 3,4% niższa niż w I kwartale).

Ponieważ nasza tarcica nie gości na globalnych "salonach", co oczywiście moim zdaniem jest winą tartaków, które niespecjalnie o to zabiegają, (na co w dużej mierze wpływa polityka Lasów Państwowych kreująca rachityczny przemysł), to powinniśmy skupić się na cenach surowca w Europie. Niestety nie mam pod ręką żadnego aktualnego zestawienia, ale jeśli będzie zainteresowanie ....

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 01:18:29

Zgłoś nadużycie

Panie Dominiku

Dlaczego neguje Pan ceny światowe?

Gdy ceny miedzi na rynkach światowch rosną, rosną też ceny kabli. Gdy ceny ropy rosną, rosną też ceny paliwa. To wsyztsko także głownie transakcjie finansowe, a jednak tego Pan nie neguje.
Niby nie kontra, ale jednka nie chce się Pan zgodzić, że hossa globalna na surowce dotknęła także Polskę. Jakoś nikt tego nie zauważa.
Nie rozumiem, dlaczego jest to ciągle negowane? Ceny rosną wszędzie, na swiecie, u nas też!

Co do komentarza, że LP sobie coś uzurpują, pewnie tak - jest to tylko zarządca, którego celem jest dbanie o dobro narodowe. Uważam, że robią to dosyć dobrze. Ale mam pytanie...czy Panowie też sprzedajecie poniżej kosztów produkcji? Jesli tak, to gratuluję.

A dlaczego lasy mają zechcieć podniesc ceny o 50 zł/m3?czego podniosą tyle ceny?skąd taki pomysł? lasy podniosą ceny w przypadku podniesienia się cen w e-system! nie walcie ich w kosmos bezmyslnie to nie podniosą. Przepraszam, że się unoszę, ale mam dość ciągłego bredzenia, że to LP podnosza ceny!!!Gdyby była indeksacja w tej chwiki, to spadające ceny na e-drewno pociągneły by za sobą spadek cen w umowach systemowych.

Co do złego systemu mogę się zgodzić, ale co do oskarżeń, jakoby lasy sztucznie je podnosiły, licytowały w ukryciu na e-drewno itp. to bajki jak o mgle, trotylu i czarnej wołdze!

Dyskusja tak, demagogia nie!

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 15:56:06

Zgłoś nadużycie

nie spotkałem się

Znasz może inny sposób kupienia drewna na aukcjach E-drewno niż podbijanie ceny? Jeśli znasz sposób to się pochwal. Jeśli ja chcę kupić drewno i załóżmy ty to musimy o nie walczyć podbijając cenę innego sposobu nie znam.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 17:58:09

Zgłoś nadużycie

???

Nie neguję cen światowych, nawet przytoczyłem ich wykresy. Uważam tylko, że podany przez Pana przykład cen bez dodatkowego komentarza był bardzo subiektywny i miał udowodnić Pana tezę, z którą się nie zgadzam. Analizując trendy cen surowca w Polsce, odnośmy się do cen surowca na świecie, a najlepiej w Europie - bo tu konkurujemy. Kontrakty futures nie są miarodajne - to jak z akcjami na giełdzie - ich kurs w długofalowej perspektywie mniej więcej odpowiada kondycji firm, na co dzień natomiast to wypadkowa innych czynników. Dlatego mamy do czynienia z akcjami przewartościowanymi i niedowartościowanymi. Opierajmy się więc na faktach a nie spekulacjach.

Nie przypominam sobie bym pisał o innych surowcach, więc skąd twierdzenie, że nie neguję tych cen? Na marginesie np. ceny ropy nie wynikają z kosztów produkcji, tylko z monopolu i ograniczania podaży. Podobnie jak ceny surowca drzewnego w Polsce

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 00:44:08

Zgłoś nadużycie

Ad. uzurpacja Lasów

Organizacja Lasy Państwowych uzurpuje sobie pewne "praw", do których nie ma legalizacji - to fakt niepodważalny, dowodem może być projekt nowelizacji ustawy o lasach, którego dużą część stanowią zmiany mające je "uprawomocnić".

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 00:53:41

Zgłoś nadużycie

I jeszcze o podnoszeniu cen

Tu nie chodzi o to czy pracownicy LP podbijają ceny na aukcjach (choć pewności niestety nie ma), tylko o to, że cały system sprzedaży drewna nastawiony jest na podnoszenie ceny. Faktem jest, że ceny surowca na aukcjach w drugim półroczu 2012 mocno spadały, a wyjściowe ceny na 2013 nie zostały obniżone.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 01:05:19

Zgłoś nadużycie

dokładnie tak jest

ze system sprzedaży drewna jest skierowany na podnoszenie ceny.
Mało tego cyt "że ceny surowca na aukcjach w drugim półroczu 2012 mocno spadały, a wyjściowe ceny na 2013 nie zostały obniżone," ale niektórych dość mocno wzrosły np Os S2A cena na PLD 111, gdy na e-drewno 90zł/m3

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 10:29:23

Zgłoś nadużycie

Jesteś oderwany od rzeczywistości.

Licytacje były siedem miesięcy temu. Od tamtej pory zmieniło się wszystko. Rynek (wolny) jakoś się do tego dostosował(Pomijając spekulacje na surowcach).Lasy podnoszą ceny bo mogą-są monopolistą i robią co chcą. Nie chcesz nie kupuj zapłać karę i wypad z branży. A ceny na e-drewno podnosili mali i początkujący-nie umiejący racjonalnie kalkulować a koszty tego ponosimy my wszyscy.

rj [69]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 11:49:02

Zgłoś nadużycie

chyba wyprzedzasz nasze czasy...

bo jak dotąd e-drewno dalej jest w formie licytacji...

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 13:42:10

Zgłoś nadużycie

Przepraszam

Oczywiście składanie ofert wsystemie portalowym.Przejęzyczyłem się

rj [69]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 17:23:28

Zgłoś nadużycie

Żeby nie było, że jestem ciągle kontra :)

Od wielu lat jestem zdania, że jedynym sensownym rozwiązaniem sprzedaży drewna w polskich warunkach są aukcje. Podstawowymi warunkami takiej sprzedaży powinno być skierowanie do takiej sprzedaży 100% pozyskania (żadnych wyłączonych mas typu pula na detal czy potrzeby własne LP) oraz zostanie uwolniony mechanizm kształtowania ceny (czyli cena może spadać lub rosnąć w zależności od sytuacji na rynku, a nie planu finansowego LP).

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 02:13:05

Zgłoś nadużycie

Po przeczytaniu mnóstwa Twoich bzdur i narzekań na LP (podobnych do hipotez ...

tych, co twierdzą, że ta smoleńska brzoza była przez dziesięciolecia tresowana przez KGB do tego, żeby rzucić się na ten właśnie samolot) wreszcie prawie mogę się z Tobą zgodzić. Prawie, bo LP muszą mieć te niewielkie ilości drewna na swoje potrzeby, np. na grodzenia upraw itp. Natomiast detalicznie powinno być sprzedawane wyłącznie drewno opałowe lub takie, którego nikt nie chciał kupić na aukcji. Uzasadniona jest również sprzedaż najcenniejszego surowca na submisjach. NATOMIAST CAŁA RESZTA POWINNA BYĆ SPRZEDAWANA WYŁĄCZNIE NA AUKCJACH W E-DREWNO. A już skandalem jest tworzenie jakiejś puli na inwestycje, gdy z góry wiadomo (warunek: wzrost mocy produkcyjnych o 5000 m3 w ciągu 2 lat), że nie skorzystają z niej mniejsze firmy, bo została wykrojona pod potrzeby koncernów, a konkretnie to chyba jednego koncernu (pomińmy nazwę, żeby nas żaden faszysta po sądach nie ciągał). Te nowe zasady sprzedaży nadają się jedynie do tego, żeby je zaskarżyć w UOKiK.
I nie zapominajmy o tym, że jeszcze kilka dni temu PIGPD trąbiła, że nowe zasady sprzedaży drewna są wielkim sukcesem, a dopiero po tym, jak środowisko przedsiębiorców zaczęło wypowiadać się krytycznie, to PIGDP zaczęła udawać taką kobietę, co to najpierw sama z ochotą dała, a teraz, żeby ratować swoją reputację, krzyczy, że to był gwałt ;)

Krasnoludek [2]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 12:55:44

Zgłoś nadużycie

Nie łapię niestety o co chodzi z brzozą...

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 20:50:27

Zgłoś nadużycie

W takim razie spytaj kol. Niepokornego - on zdaje się jest z tych, którzy ...

twierdzą, że świat jest zły, a wszędzie wokół widzą jeno spiski ;)
A poważnie mówiąc zostawmy ową brzozę w spokoju i skupmy się na teoretycznej możliwości handlu drewnem w 100% na aukcjach e-drewno, bez rozdawnictwa w Portalu Leśno-Drzewnym tym, co mają chody w ministerstwach i dyrekcjach.

Krasnoludek [2]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 23:29:50

Zgłoś nadużycie

kolejny

żyjący w imaginowanym świecie he he

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 13:44:06

Zgłoś nadużycie

"Ceny minimalne widniejące obecnie na e-drewno odpowiadają zerowej ...

rentowności, przy założeniu wstrzymania inwestycji i zamrożeniu stawek ZUL." - a to miał być żart jakiś, prawda?

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 02:15:50

Zgłoś nadużycie

To nie żart

To nie żart . LP uzurpują sobie rolę właściciela od wielu lat i tak się zachowują.Oni są naprawdę groźni , chcą się uwłaszczyć na majatku narodowym na wzór banków.Jak się ludzie nie obudzą .... .

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 06:38:52

Zgłoś nadużycie

Lasy wyjdą na swoje a my polegniemy

Mam pytanie do znawców tematu- Jeżeli podpiszemy umowy na dostawę surowca w grudniu a lasy za trzy miesiące zechcą podnieść ceny o 50 zł/m3 to będzie można bezkarnie zerwać umowę, czybędfą kary za nieodebrany surowiec?

rj [69]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-01 09:07:52

Zgłoś nadużycie

Panie Dominiku c.d.

Nie neguje Pan cen, ale jednak neguje:) Dlaczego ceny węgla, miedzi itp. są ok, a drewna nie? Przynajmniej zgadzamy się co do e-drewna, że rzucenie drewna na wolny rynek byłoby najlepszym rozwiązaniem. niestety, znowu zaczęłyby się płacze. Jednak pula detaliczna, poprzez zwyczajową przyjętą zasadę jest konieczna, przez X-lecia ludzie kupowali opał od leśniczego, więc rewolucja w tej kwesti nie jest wskazana.

Co do cen e-system. To ceny minimlne mają byc na poziomie cen minimalnych z aktualnych aukcji e-drewno. Co przeszkadza, żeby klienci nie kupowali drewna na PLD za 200 zł, tylko poczekali na e-system i kupili to drewno na e-system? Przecież drewno niesprzedane na PLD będzie wystawione na e-system...

Może czas pomyślec o zasadach klasyfikacji drewna, a nie jęczeć o sprzedaży?

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 11:06:20

Zgłoś nadużycie

gdzie tu logika...

Cyt wypowiedzi wujka:"Co się tyczy PLD i cen na nim... Ja jestem znany w środowisku ze swoich poglądów i uważam, że wszystko powinno iść na e-drewno lub jak zwał tak zwał e-sytem. Tylko on daje pełny obraz cykli. Jak Pan zauważy PLD w okresie hossy hamował wzrost cen, dzięki niemu średnia cena drewna była o wiele niższa niż na zachodzie."

czyli wg ciebie niższa cena płacona przez drzewiarzy na PLD była czymś złym tak... Hamowanie cen drewna ale przepłacanie na e-drewnie pozwalało na uzyskanie proporcjonalnie średniej ceny dla odbiorcy

Cyt drugi: "Co do cen e-system. To ceny minimlne mają byc na poziomie cen minimalnych z aktualnych aukcji e-drewno. Co przeszkadza, żeby klienci nie kupowali drewna na PLD za 200 zł, tylko poczekali na e-system i kupili to drewno na e-system? Przecież drewno niesprzedane na PLD będzie wystawione na e-system...

Skąd u ciebie taka pewność że na e-system cena nie wzrośnie?

Miałobyć tak różowo na tym PLD co do cen, tak obiecywano, a jak już pisałem i innym poście ceny proponowane przez LP znacznie wzrosły pomimo spadku cen na e-drewno.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 11:35:21

Zgłoś nadużycie

Cały PLD z założenia [4]

Jest mocno wadliwy i zły. nie rynkowy. Promował duże zakłady, ale wiekszość osób tego nie zauważała.

A skąd pewnośc, że na e-system będzie cena duzo wyższa? Dlaczego na e-drewno nie jest wyższa.

zmiany które zaszły sa na ręke papierniom (to największe zakłady) i uważam, że to one lobbowały za obecnymi zasadami, które znowu je promują:)

Z kolegą o nicku "niepokorny" już kiedyś prowadziłem dyskusje, ale kolegi napastliwosc i zjadłośc niestety jest zniechęcający.

Być może cała zmiana polega na tym, aby wreszcie odejść od PLD: gry w ciemno której tk wszytskie "branzowe" instytucje broniły.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 13:08:19

Zgłoś nadużycie

tak

kilkakrotnie pytałem cię o pewność twojego założenia że cena nie wzrośnie, nigdy jednak nie dostałem odpowiedzi. Reszta bez komentarza.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 16:33:22

Zgłoś nadużycie

A skąd pewność, że nie spadnie?

Ja tylko o jedna rzecz chcę zapytać...
Skoro ceny (surowca i sprzedaży elementów gotowych) przedsiębiorcy mają podobne, dlaczego zarobki firm są na różnym poziomie?

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 17:04:07

Zgłoś nadużycie

tak

zawsze myślałem że nieuprzejmie jest odpowiadać pytaniem na pytanie widać nie znasz tej zasady lub co bardziej prawdopodobne nie umiesz poprzeć swojej tezy.
Jeśli chodzi o twoje pytanie powiem ci tak: myślę że jesteś w swoich przekonaniach jeszcze w poprzednim ustroju gdy ceny na artykuły były "podobne" jednak teraz jest inaczej. Przykład z mojego podwórka: cena 1m3 drewna tego samego gat i tak samo przygotowanego jest zróżnicowana w zakresie 40 zł. Podobnie jest z ceną drewna, mówisz że firmy mają zblizone ceny surowca - kolejny absurd. Obecne rozwiązanie PLD doprowadzi że "przydziałowe" drewno będzie rozdysponowane po tej samej cenie dla wszystkich, ale średnia cena dla firmy liczona również w oparciu o ceny w zakupach e-syst i zwykłe e- drewno doprowadzi do kolejnych dysproporcji cenowych poszczególnych firm.

mam wrażenie również że jest ci obcy termin marża którą każda firma określić może na dowolnym poziomie w zależności od polityki cenowej, strategii marketingowej ect.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 19:25:21

Zgłoś nadużycie

odpowiedź

Od PLD nie odejdziemy bo chroni go lobby wielkich firm . Instytucje branzowe są kupione przez LP i dzisiaj każdy to widzi .

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 21:15:59

Zgłoś nadużycie

Ostatni komentarz [1]

Kolego niepokorny, widze że masz pewne żale, o kótrych nie będziemy dyskutować. W Twoich oczach LP są złem, ja jestem nieukiem a świat który Cie otacza jest okropny... (w uproszczeniu)

Możesz mi podać o jakim rejonie mówisz i jakieg GHG dotyczy ta dysproporcja? czy mówimy o jednorazowych aukcjach czy cenie średniej ogółem? Bo nie znajądz konkretów możemy tak się przerzucać liczbami.

Kolega Adam ma racje- branzowe instytucje to:
A) banda gamoni - w co wątpię
B) mają swój udział w mąceniu w głowach tylko za co?
C) po prostu ni mają pomysłu na zmianę i jest to bunt dla samej idei - najpredzej

A poprzedni ustrój znam głownie z Vibovitu i Misia uszatka:) A ceny są regionami zblizone do siebie - obserwuj sobie w PLD aukcje w sąsasiednich n-ctwach (pogrupuj w rejony po 4-5 n-ctw) i zobaczysz ze ceny z PLD różńia się od siebie o 4-6 zł. Faktycznie tutaj mogły buć rozbieżności co do poszczególnych kupujacych grajacych w ciemno. Ale na e-sytsem ceny sa już rejonami mocno zblizone.

Koledzy, jaki macie pomysł na zasady sprzedaży? Serio pytam.
Może Pan Dominik się włączy?

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-02 22:01:28

Zgłoś nadużycie

jak zwykle kawa na ławę...

Czy ja napisałem że rozbieżności dotyczą GHG? Otóż nie, wypowiedź moja była w kontekscie twojego zdania że przedsiębiorcy mają zbliżone do siebie ceny swoich produktów. Podałem przykład ze swojego podwórka (nie wiem jak jaśniej napisać).

Ponadto nie wiem skąd masz informacje z których wiesz po ile dana firma kupiła drewno na PLD. Podpierasz się cenami wyłącznie wywoławczymi podanymi w PLD i tu masz racje nie różnią się zbytnio. Ale po ile de facto firma kupiła to nie wiesz bo i skąd.

epitety pod moim adresem zupełnie nie są trafne. Masz ze sobą problem to twoja sprawa i nie wylewaj swojej flustracji na innych.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 13:40:46

Zgłoś nadużycie

Hmmmm [1]

Myślałem, że mówisz o cenach surowca, a Tobie chodziło o produkty, ok.
Epitety? jakie epitety? A nie jestes kolego nerwowy?nieporozumienie i już się kłocimy:)

A skąd wiem po ile kupiła dana firma? nie wiem:) ale można to sobie wydedukować. Jeśli cena średnia jest ok 200 zł, to najwieksza firma kupowała po 190, reszta po ok 205. tak na oko. Skoro to cena śrendnioważona (nie średnia) to jakosć tak to w rejonie będzie. A systemowe-wiadomo- można sobie sledzić.

Ja mam problem z interpretacją umów wieloletnich...nic z nich nie rozumiem, ale jest to zjawisko masowe. Brak wiedzy.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 16:09:32

Zgłoś nadużycie

nie kłócimy się tylko dość obcesowo wymieniamy poglądy he he

Myślę jednak że różnice są większe in plus i in minus w cenach uzyskanych przez różne firmy w PLD

Jeśli chodzi o umowy wieloletnie to kolejny ukłon w stronę dużych firm. Ogólnie proceder ten polega na "obiecaniu" przez dyr GDLP masy na którą i tak przedsiębiorca musi startować w PLD. To jest jedynie obiecanka bez pokrycia. Twór jest stworzony po to aby uspokoić dużych odbiorców oraz tych którzy podpierają się kredytami bankowymi, a banki w coraz to większych wymaganiach chcą zabezpieczyć się klauzulą co do dostępności surowca dla firm. To tak z grubsza.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-04 11:55:12

Zgłoś nadużycie

Przepraszam

Oczywiście składanie ofert w systemie portalowym.Przejęzyczyłem się

rj [69]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 17:24:32

Zgłoś nadużycie

cena

Może mi ktoś wytłumaczy jak to się stało z tą ceną na PL-D.
Miały być nowe, lepsze warunki zakupów,
a zrobiła się dość duża cena, jakim cudem
na czyj wniosek,
Czy możemy wrócić do tej z przed pół roku?

zapracowany [42]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 22:33:21

Zgłoś nadużycie

Nikt się nie che przyznać... [3]

Do tego babola...

Nie możemy, próżne żale...

Ja zalecam lekką dywersyfikację- kupno 50-60% potrzeb, reszta dokupienie na e-system lub e-drewno. Na e-system nie zalecam kupna za wszelką ceną...
Ale kary są tak smiesznie niskie, że wiekszość i tak zaryzykuje.
Ważne jest szukanie niskiego obłożenia, w miarę przystepnej ceny i udziału klas w tartaczce.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 22:45:00

Zgłoś nadużycie

dzięki

no to to z tą ceną niech będzie jako nasza pierwsza propozycja do zmian
może warto pisałem tu o tych widocznych % ,może to zbieg okoliczności ale zmienili to w regulaminie i obłożenie będzie widoczne do końca,
Może naprawdę nie wiedzą czego nam trzeba i błądzą na oślep nie raz nam i sobie krzywdę robiąc

zapracowany [42]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-03 22:53:26

Zgłoś nadużycie

niespodzianka

nie wiedziałem ze obłożenie będzie widoczne do końca

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-04 11:57:31

Zgłoś nadużycie

Info od poniedziałku

Info od poniedziałku na stronie PLD. Tak samo jak skonto.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-04 23:06:41

Zgłoś nadużycie

Jak koledzy? [2]

Oferty podpisane?

Ja jestem zaskoczony jednym zjawiskiem. Otóż przyglądałem się obłożeniu ofert i zastanawiam się czy niektórzy to wykazują jakiekolwiek objawy myslenia? Widziałem w jednym n-ctwie obłożenie na SO W_STANDARD na poziomie 140%, w drugim, sąsiednim 70%. Cena pierwszego była niższa o 8 zł...(układ jakościowy zblizony, masy wystawione zbliżone). Ciekawe czy wszyscy oferencji przeliczyli koszty transportu, bo nie zawsze po niższej cenie znaczy taniej.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-06 23:00:26

Zgłoś nadużycie

To nie zjawisko tylko incydent

Teraz tego nie można sprawdzić . Ciekawe dlaczego ? Sugeruje Pan że oferenci to ekonomiczne de..... . Współpracuję z LP od 20 lat. Nie dziwi mnie już nic. Podziwiam strategię LP ich pijar , a właściwie propagandę . Wyliczając masę na portal 70 % dostałe taki sam limit jak w roku ubiegłym 50 %. Ale 70 % to brzmi dumnie. Proszę zwrócić uwagę na następujace zjawisko : ile drewna zostaje w nadleśnictwach nie sprzedanego , a już grudzień . Jakie ceny osiąga surowiec na e-drewno (wywoławcze) .I jak to się ma do tego co się działo na portalu .Widać gołym okiem dalszą manipulację cenami nakierowaną na ich wzrost.

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-07 08:28:17

Zgłoś nadużycie

A nie zastanawia Cię, dlaczego wyniki pierwszego etapu sprzedaży w Portalu ...

Leśno-Drzewnym zostaną ogłoszone przez Lasy Państwowe dopiero 10 grudnia, choć składanie ofert klienci musieli zakończyć już 6 grudnia? Skoro to wszystko przelicza automat, to dlaczego wyniki nie mogły zostać opublikowane 7 lub najpóźniej 8 grudnia? Po co Lasom Państwowym aż tyle czasu na ujawnienie wyników?

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 23:20:51

Zgłoś nadużycie

Coś w tym jest [14]

Tylko Panie Adamie, dlaczego zakładane jest, że LP muszą tego drewna się pozbyć? Skoro ceny sa niskie to jaki jest sens sprzedaży? tak ekonomicznie pytam?
A skąd się to drewno wzięło? A też sta, że wielu kontrahentów nie odbiera drewna, przesuwa terminy odbioru w nieskonczoność i w ten sposób blokuje masę do sprzedaży dla innych kontrahentów. Jest to sytuacja nagminna, nie zaś incydentalna. Gdy klient, który był ponaglany i wskazywano mu suroweic zauważy, że ten sam suroweic był wystawiony na e-drewno od razu dzwoni, że chce go zabrać. Gdy towar jest sprzedany ma podstawy żądać kar lub rozwiązać umowę...

To jest niestety ostatnio częsty obrazek. Na szczęście jest jeszcze kilku porządnych kontrahentów, którzy potrafią się zachować.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 02:59:11

Zgłoś nadużycie

Za dużo polityki

Przyczyną jest to że LP kreując politykę cenową kreują pewne przedsiebiorstwa przemysłu drzewnego. Widać to golym okiem. Dowody w zmieniających się z roku na rok zasadach . Ostatni przyklad to surowiec dla firm które zainwestowaly w przerób surowca 5000 m3a(z terminem 2 lata wstecz). Takich przepisów pod "pod kogoś" mogę podać kilka.
Pańskie pytanie "czy LP muszą się pozbyć tego surowca ? " jest absurdalne .Świadczy ono o tym że nie rozumie pan funkcji gospodarczej LP. Chce pan żeby LP były spekulantem a dobro narodowe traktuje pan własność . Tak robi Putin z gazem dla Polski . Najdroższy w europie nawet po ostatniej obniżce (10 %). Ja jeszcze pamietam jak nadleśniczy przyjeżdzali do firmy prosić o zakup surowca do brakuje na wypłaty. Źle się dzieje w Polsce bo zwycięża myślenie korporacyjne z pozycji żaby (mnie jest dobrze) zamiast nowoczesnego myslenia o Polsce ,gospodarce . Tak jak politycy dla Polski nie chcą sie dogadać , tak LP nie chcą rozmawiać ze swoim klientami . Mają swoich "porządnych klientów " .

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 09:10:21

Zgłoś nadużycie

Dbanie o gospodarkę jest rolą rządu a nie LP (inna sprawa, że dla ...

gospodarki najlepiej, gdy politycy trzymają się od niej jak najdalej). Rolą LP jako zarządcy majątku Skarbu Państwa jest jak najlepsze gospodarowanie powierzonym mieniem. W związku z tym pretensje do LP o to, że starają się jak najdrożej sprzedawać drewno są idiotyczne.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 23:07:20

Zgłoś nadużycie

To jakieś nieporozumienie !!!!

Nie mam pretensji do LP że chcą jak najdrożej sprzedać . Mam pretensję że nie robią tego w sposób uczciwy .
Co do roli rządu . Dlaczego jak Fiat w Tychach zwalnia 1500 osób to zwołuje się w tej sprawie posiedzenie rządu ? Nie trzymaja się ..... .
Stwierdzenie że "rolą LP jest jak najlepsze gospodarowaniem mieniem " jest naiwnością . LP to jedna z największych firm o sprzedaży ok. 5 mld . Dużym majątkiem . Tam gdzie są tak duze pieniądze jest dużo pokus.
Lasy to majątek Skarbu Państwa a państwem zarządza rząd , to jak ma się nie wtrącać .! LP są pod kontrolą ministra środowiska . Zeszłoroczna walka o kasę LP to potwierdza.

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 12:29:32

Zgłoś nadużycie

Wszędzie tam, gdzie w grę wchodzą duże pieniądze, niezależnie od formy ...

własności istnieje zagrożenie malwersacjami. Co innego jednak wskazywać na możliwość takich działań, a co innego złapać kogoś za rękę. Żeby było śmieszniej, to częściej słyszy się o oszustwach dokonywanych przez prywatne firmy, np. fundusze inwestycyjne, niż przez firmy należą do np. Skarbu Państwa.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:08:31

Zgłoś nadużycie

drugie dno

Przesuwanie surowca to ukłon dla duzych firm. Sytuacja z przed 3 lat RDLP Zielona Gora Zarzadzeniem dyrektora przesunieto odbior 120.000 tyś m3 do marca jednej firmie(sponsor żużla i koszykówki). Po awanturze w GDLP to samo dotyczyło innych firm.Duże firmy blokują surowiec , bo wiedzą że jakby co to będzie przesunięcie (rolowanie). Już taki był minister propagandy J.Urban który mówił że "rząd sie sam wyżywi ."

Solidarny [1]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 10:36:46

Zgłoś nadużycie

I właśnie dlatego nie powinno być żadnych przesunięć, a kara umowna nie ...

powinna wynosić śmieszne 5% wartości umowy, ale minimum 20%. Ale gdyby tylko LP spróbowały nie ugiąć się przed wielkimi klientami, to zaraz znalazłby się jakiś czemkopodobny krzykacz, który wrzeszczałby, że LP mordują małe i średnie firmy. Tak to właśnie funkcjonuje. Pod pozorem dbania o dobro małych i średnich firm ustala się (i zmienia) zasady sprzedaży w taki sposób, żeby były jak najkorzystniejsze dla wielkich firm, a zasady sprzedaży drewna na 2013 rok są tego jaskrawym przykładem.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 23:13:44

Zgłoś nadużycie

odpowiedź

Zgadzam się w 100 % oceną sytuacji . Małe ale ... . LP mogłyby się nie ugiąć przed dużymi firmami ale nie są tym zainteresowane . Po 1. duże firmy są potrzebne LP do stabilizowania rynku . Po 2 sprzedaż musi być dywersyfikowana ( duzi , średni , mali ) mozna ich rozgrywać . Zasada dziel i rządź.
Proszę zwrócić uwagę że gdyby surowiec nie przerobiony (przesuwany ) wszedł do sprzedaż w danym roku , powiekszyłby pulę drewna do sprzedaży , tworząc większą podaż . Większa podaż mniejsza cena .

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 12:17:20

Zgłoś nadużycie

Poprzedni dyrektor LP, Marian Pigan, próbował nie uginać się i utrzymywać ...

sprzedaż możliwe największej ilości surowca na aukcjach e-drewno. W pewnym momencie podział surowca między przetargami w PL-D a aukcjami w e-drewno wynosił nawet 50/50. I jak skończył? Już nie jest dyrektorem. A zasady sprzedaży zmasakrowano pod pozorem dbania o interesy wszystkich przedsiębiorców. Nie doceniasz roli polityków i lobbystów. Przecież zmiana sposobu wyliczania historii zakupów w PL-D z rocznej na średnioroczną z trzech lat niemal wyrzyna z zakupów w PL-D (czyli tam, gdzie jest taniej) wszystkie podmioty, które działalność zaczęły w ciągu ostatnich dwóch lat lub roku. Zyskują przede wszystkim wielcy odbiorcy, których roczne zakupy są mniej więcej na tym samym poziomie. Dodatkowo wprowadzono tzw. pulę inwestycyjną, która również premiuje wielkie zakłady, bo jaki lokalny zakład mógł sobie pozwolić na zwiększenie mocy produkcyjnych o minimum 5000 m3 w ciągu dwóch lat w okresie narastającego kryzysu gospodarczego?

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:21:39

Zgłoś nadużycie

Ceny

W gospodarce rynkowej cena jest ustalana przez rynek . Cena rynkowa to taka która zapewnia zysk obu stronom , sprzedającemu i kupującemu. Jeżeli monopolista sam sobie ustala cenę (bez żadnej kontroli ) to to nie jest wolny rynek .Jeżeli branża drzewna generuje straty , a LP nadmiar gotowki lokuje na lokatach i mówi że rok mozemy nie sprzedawać bo za tanio , to coś chyba nie tak.

BB [2]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 10:47:15

Zgłoś nadużycie

Obecnie rynek może kształtować ceny surowca wyłącznie na aukcjach ...

E-DREWNO. Tam, gdzie popyt przeważa nad podażą, ceny drewna na aukcjach rosną i np. sosnę w grupie W_STANDARD sprzedaje się o 30-50 zł powyżej cen minimalnych, ustalonych przez Lasy Państwowe. Tam, gdzie popyt jest niski, drewno sprzedaje się w cenach zbliżonych do minimalnych. Czy wobec tego mam rozumieć, że jesteś zwolennikiem sprzedaży całości surowca na aukcjach E-DREWNO i likwidacji zakamuflowanej formy subwencjonowania wybranych przedsiębiorstw, jaką stanowią pseudoprzetargi w Portalu Leśno-Drzewnym?

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 22:47:53

Zgłoś nadużycie

3 x tak

3 x tak ale co z tego !? Na to nie ma szans . Jestem też za tym aby system sprzedaży byl pod nadzorem zewnętrznej kontroli . Po co LP 3 dni na ogłoszenie wyników . Powinno być jak w totolotku . Wszysktko na oczach pod nadzorem "notariusza".

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 11:54:31

Zgłoś nadużycie

A kto miałby tę kontrolę sprawować? Może ci sami politycy, którzy ...

wymusili na LP zmianę zasad sprzedaży na jeszcze korzystniejsze dla jednej grupy odbiorców? A może klakierzy, którzy jeszcze nie tak dawno temu piali z zachwytu nad nowymi zasadami sprzedaży, które ogłosili swoim wielkim sukcesem?

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:31:47

Zgłoś nadużycie

Notariusz

Po zakończeniu przetargów przegrałby wyniki i nie pozwolił na machlojki przez 3 dni.Po ogloszeniu wyników sprawdziłby czy są takie same. Komisja wyłoniona z przedstawicieli MIŚI . Przecież te 3 dni są potrzebne na prace porządkowe dla dobra " dobrych" klientów.

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 17:59:07

Zgłoś nadużycie

Ceny

W gospodarce rynkowej cena jest ustalana przez rynek . Cena rynkowa to taka która zapewnia zysk obu stronom , sprzedającemu i kupującemu. Jeżeli monopolista sam sobie ustala cenę (bez żadnej kontroli ) to to nie jest wolny rynek .Jeżeli branża drzewna generuje straty , a LP nadmiar gotowki lokuje na lokatach i mówi że rok mozemy nie sprzedawać bo za tanio , to coś chyba nie tak.

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 10:47:28

Zgłoś nadużycie

Kolego Adamie vel BB! Cena rynkowa to taka, za którą kupujący decyduje się ... [3]

nabyć dane dobro, a żeby ktoś mógł zyskać, to ktoś inny musi stracić. Sytuacja, w której wszyscy zyskują to utopia, bo skoro zyskuje kupujący, to znaczy, że sprzedający sprzedał taniej niż potencjalnie mógł i odwrotnie - gdy zyskuje sprzedający, to znaczy, że kupujący przepłacił. A tak w ogóle to odwoływanie się do wyłącznie magicznej roli rynku to również myślenie utopijne, bo co to za wolny rynek, skoro ja - konsument niezależnie od sytuacji gospodarczej nie dostrzegam konkurencji cenowej między producentami wyrobów z drewna i jestem zmuszony nabywać produkty po cenach ustalonych odgórnie przez producentów, kształtujące się niezależnie od wytwórcy na tym samym pułapie?
Skoro producenci są takimi zwolennikami wolnorynkowego sposobu ustalania cen (bo przecież najchętniej licytowaliby drewno od złotówki), to proponuję, żeby dali przykład i wystawiali swoje produkty np. na aukcjach Allegro również w cenach poniżej kosztów produkcji. Bardzo chętnie licytowałbym np. meble od ceny 1 zł, bez minimalnego poziomu ceny akceptowanej przez producenta. Dlaczego wymagacie do LP, żeby sprzedawały drewno poniżej kosztów wytworzenia, ale sami nie chcecie stosować się do wymogów, jakie stawiacie LP?

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-08 23:02:48

Zgłoś nadużycie

Bez urazy

Bez urazy ale to takie paplanie . Czy ekonomika leśnictwa to koszt wyprodukowania lasu przez 100 lat jego pozyskanie i sprzedaż. Ile musiałby kosztować węgiel , ropa ?
Co do konkurencji to kolega nie widzi na składach , supermaketach drewna ze Skandynawii i Niemiec ?
Na ustalenie ceny rynkowej nie ma wpływu od jakiej ceny zaczyna się licytację (1zł) ale na jakiej kończy licytację.
Nik nie wie jakie LP mają " koszty wytworzenia "Kilka lat temu budowali osiedle pod Warszawą , czy to jest też koszt wytworzenia , albo remonty leśniczówek i sprzedaż za grosze ? . LP są monopolistą który zaczyna działać jak korporacja zawodowa .

BB [2]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 12:07:43

Zgłoś nadużycie

kilka refleksji na temat:

1. Cyt: ...skoro ja - konsument niezależnie od sytuacji gospodarczej nie dostrzegam konkurencji cenowej między producentami wyrobów z drewna i jestem zmuszony nabywać produkty po cenach ustalonych odgórnie przez producentów, kształtujące się niezależnie od wytwórcy na tym samym pułapie?.
Myslenie podobne do Wujkowego który również uważał że producenci ceny wyrobów mają takie same. Kluczowe jest tutaj termin"marża" ewent wartość dodana, którą ustala sobie każdy przedsiębiorca w zależności od swoich strategii. Jeśli uważasz że tak nie jest zgłoś sprawę do UOKiK z podejrzeniem o zmowe cenową.

2. Cyt: ....Skoro producenci są takimi zwolennikami wolnorynkowego sposobu ustalania cen (bo przecież najchętniej licytowaliby drewno od złotówki), to proponuję, żeby dali przykład i wystawiali swoje produkty np. na aukcjach Allegro również w cenach poniżej kosztów produkcji. Bardzo chętnie licytowałbym np. meble od ceny 1 zł, bez minimalnego poziomu ceny akceptowanej przez producenta...

Wyobrażasz sobie że w środku łańcucha przepływu towarów i kapitału ktoś nagle sprzedaje towar poniżej kosztów wytworzenia? To jest dopiero utopia twojego myślenia. Jeśli chciałbyś kupować tak jak piszesz to chętnie przyjmę cię do roboty a wypłatę licytujemy od 0,01zł/ m-c.

3. Cyt...Dlaczego wymagacie do LP, żeby sprzedawały drewno poniżej kosztów wytworzenia, ale sami nie chcecie stosować się do wymogów, jakie stawiacie LP?

Nikt chyba tutaj nie wymaga od LP sprzedaży drewna poniżej kosztów"wytworzenia" (cokolwiek masz na myśli). Każdy tutaj ma na uwadze żeby cena drewna była realna i opłacalna dla LP i drzewiarzy oraz żeby system sprzedażowy nie był nakierowany tylko na zwyżkę cen.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 12:32:08

Zgłoś nadużycie

Ja sobie niczego nie wyobrażam. Ja tylko reaguję na niedorzeczne pomysły ...

grupy przedsiębiorców skupionych w pewnej izdebce, którzy uzurpują sobie prawo do reprezentowania całego przemysłu, a których działania moim zdaniem szkodzą branży drzewnej i skutkują zamieszaniem wokół zasad sprzedaży drewna, dzięki czemu LP nadal mogą traktować odbiorców nierówno.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:03:25

Zgłoś nadużycie

co o tym myślicie

Co powiecie na taki system sprzedaży

1. 70% masy z historii zakupów dostępne na portalu, cena sztywna ustalona na cały rok ( nie indeksowana co 3 m-ce) .
Historia zakupów wyliczana z poprzedniego roku

2. Aukcje systemowe 2 razy do roku

3. Aukcje e-drewno.

cichy [34]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:23:06

Zgłoś nadużycie

Kolejna bzdurna propozycja, która wzmacnia pozycję wielkich zakładów ... [1]

kosztem pozostałych. Poza tym to tylko modyfikacja czegoś, co kiedyś już było (ze trzy lata temu?) i tego, co jest obecnie.
Kontrpropozycja:
- sprzedaż 100% drewna na aukcjach e-drewno przez cały rok w taki sposób, że nadleśnictwa wystawiałyby aukcje tygodniowe (początek w poniedziałek, koniec w piątek) - na pierwszych aukcjach w danym roku wystawiałyby całe drewno przewidziane do sprzedaży w danym roku, a na kolejnych aukcjach to, co zostałoby z aukcji z poprzedniego tygodnia plus drewno w międzyczasie nieodebrane przez klientów,
- wzrost kary umownej do 25% i zakaz przedłużania terminów umów,
- dopuszczenie do udziału w aukcjach każdej firmy,
- brak jakichkolwiek preferencji w stosunku do jakiejkolwiek firmy.

I co Ty na to?

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:43:41

Zgłoś nadużycie

I jeszcze jedno w ramach uzupełnienia - skoro LP tak się upierają przy tym, ...

że nie wolno im upubliczniać wyników poszczególnych aukcji to OK, ale po każdym tygodniu sprzedaży w e-drewno powinna być publikowana lista podmiotów, które od początku roku wylicytowały drewno wraz z ilością, jaką wylicytowały oraz ilością, jakiej potem ewentualnie nie odebrały.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:48:02

Zgłoś nadużycie

rusz głową [1]

Wyobrażasz ze zakład który potrzebuje np 300 000 m3 drewna na rok, ma strategiczne znaczenie, zatrudnia np 300 osób, kupuje drewno od 20 lat, dr co tydzien szpera po e-drewnie poszukując aukcji i staje w szranki z tobą (gdzie ty potrzebujesz np 200m3). Ja nie potrzebuje aż tyle drewna ale też nie chciałbym być traktowany na równi z klientem który dopiero zaczyna handel i wspołprace z LP. Moi stali kontrahenci maja lepsze ceny i warunki niż Ci z którymi zaczynam współprace.

cichy [34]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 14:57:17

Zgłoś nadużycie

Sam rusz głową - a po co w takim systemie miałbyś co tydzień brać udział ...

w aukcjach, skoro już na pierwszych aukcjach wystawionych na dany rok mógłbyś wylicytować cały potrzebny Ci surowiec? A co do równości traktowania klientów to LP właśnie tak powinny traktować wszystkich klientów - równo. Dlaczego? Dlatego, że nie są prywatnym przedsiębiorstwem, sprzedającym prywatny surowiec i powinny wszystkim chętnym zapewnić równe szanse dostępu do możliwości kupna drewna. A Ty jako prywatna firma możesz już sobie potem robić to, co zechcesz, o ile UOKiK nie będzie miał nic przeciwko.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 16:50:45

Zgłoś nadużycie

dwie skrajnie różne propozycje [2]

ale żadna nie ma racji bytu. Ja choć nie jestem dużym odbiorcą to jestem za utrzymaniem PLD co pozwala na osiągnięcie pewnej średniej ceny drewna i minimalnej ilości do produkcji.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 15:28:25

Zgłoś nadużycie

Myślenie typu "Moja chata skraja..." może doprowadzić Cię do tego, że w ...

pewnym momencie ze zdziwieniem zauważysz, że nawet w PL-D nie ma miejsca dla takich jak Ty. Ale to dobrze - od zawsze powtarzam, że na rynku nie musi być miejsca dla wszystkich podmiotów i rotacja jest niezbędna po to, żeby oczyścić rynek choćby z takich naiwnych jak Ty.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 16:54:40

Zgłoś nadużycie

he he

ty chyba dopiero zaczynasz biznes, albo już się kończysz dostając sraczki

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-10 19:10:57

Zgłoś nadużycie

propozycja

wiec "niepokorny'' jakbyś ty to widział? Jaki system sprzedaży?

cichy [34]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 15:31:41

Zgłoś nadużycie

różnie było

był czas że zaopatrywałem sie w drewno innego pochodzenia niz z LP i potem też musiałem kupić na e-systemowych i e-drewnie i nie jęczałem że nie mam historii. Nie wiem jaki czas zajmujesz sie tartacznictwem ale sądzac po tym co piszesz to niedługo, jeśli myślisz że oczyścisz rynek z tartaków które istnieja w po 20 -30 lat i ciagle sie rozwijaja to chyba cie pop...liło.

cichy [34]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 17:10:56

Zgłoś nadużycie

bla bla [9]

Panowie nie widzą ,albo nie chcą widzieć prawdziwego problemu, owszem zmiany do bani ale do puki w naszych nadleśnictwach wzdłuż zachodniej granicy i nie tylko 85% pozyskanego drewna będą odbierać niemieckie koncerny takie jak Klausner który korzysta z pomocy niemieckiego rządu w trudnych chwilach który w naszych lasach jest traktowany jak wujek z ameryki nawet się nie łudźcie że z drewnem będzie lepiej, Czasy że nadleśniczy przyjeżdżał na tartak skończyły się kiedy Niemcy i Czesi zaczeli tu kupować, Po obłożeniu na PL-D wyrażnie widać 120% obłożenie WO-standart i WK - standart pas wzdłuż granicy na szerokość do150 km w głąb kraju .Tłumaczenie jest takie że jesteśmy w uni i bla bla bla tylko że ja jako przedsiębiorca próbujący zdziałać coś w tym pasie nie mam opcji żeby kupić drewno w Niemczech lub Czechach, Moim zdaniem w naszym Państwie brak prawdziwego gospodarza i dopóki to się nie zmieni każdy będzie nas dmuchał z każdej strony i o wolnym rynku czy uczciwych zasadach sprzedaży można zapomnieć CZY ZAGRANICZNE FIRMY NIE MOGŁY BY KUPOWAĆ NADWYŻEK NIE SPRZEDANYCH W KRAJU , KTO PRZY ZDROWYCH ZMYSŁACH POZWALA NA WYWÓZ TAKICH ILOŚCI NIEPRZETWORZONEGO SUROWCA Mam panowie naprawdę dość jak jadę po drewno a wielki pan podleśniczy mi mówi że dziś nie da rady bo ładują do klausnera a tu cytat "Klausner to dla nas priorytet"

zapracowany [42]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 19:52:22

Zgłoś nadużycie

racja

no niestety masz racje tylko czy Oni w końcu wezmą to pod uwagę i coś się zmieni w tym temacie??

cichy [34]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 20:52:00

Zgłoś nadużycie

Obaj macie koledzy g... a nie rację! Zgodnie z prawem unijnym nie można ...

Niemcom zabronić zakupów naszego drewna! Braliście udział w referendum na temat wstąpienia Polski do Unii? I jak głosowaliście? Jak mówiłem wtedy znajomym, że to wyjdzie nam bokiem, bo wchodzimy na złych warunkach (wcześniej Niemcy i nie tylko oni zastrzegli sobie prawo do chronienia własnych gospodarek), to wszyscy pukali się w czoło i mówili, co ten wieśniak może wiedzieć o świecie i polityce, jak tylko wióry widzi dzień w dzień. Wszyscy pieprzyli o tym, że trzeba naszym dzieciom dać szansę! I szybko okazało się jaką szansę - pracy na zmywaku, bo w Europie jest dla nas miejsce, ale w roli białych murzynów. Nawet cała treść dokumentu w chwili głosowania nie była jeszcze przetłumaczona na Polski. Ale Polacy to światowcy! Zachciało im się na jewropejskie salony! To macie te swoje salony i nie biadolcie teraz, gdy już za późno. Macie salony i możliwość kupna niemieckiej i szwedzkiej tarcicy, której produkcję dotują obce państwa. A nasze państwo g... może, bo takich mamy gospodarzy. A tych gospodarzy wybierają takie właśnie jełopy, co to potrafią tylko mendrkować w kategoriach "moja chata skraja". I zobaczycie, że jeszcze dożyjemy czasów, że portalową historią zakupów będziemy sobie mogli d... podetrzeć (jak ją wcześniej wydrukujemy), a w traki ch... włożyć, bo LP na zamówienie polityków uszyje takie przepisy sprzedaży, że dostęp do surowca będą miały tylko koncerny. Zachwycajcie się dalej ochłapami, jakie dostaniecie w PL-D. Wyniki już w poniedziałek.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 22:22:34

Zgłoś nadużycie

:)[15}

Komentujesz artykuł: List otwarty do dyrektora generalnego Lasów Państwowych, anie gdzie pracują moje dzieci, tak więc nie rób bałaganu i pierdów nie opowiadaj! proszę

zapracowany [42]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 22:35:04

Zgłoś nadużycie

Będę pisał co zechcę i na pewno nie zabroni mi tego jakaś polska sierota, ...

co to tylko potrafi narzekać, że jej Niemcy drewno wykupują. Zamiast biadolić zaproponuj jakiś zgodny z prawem system sprzedaży drewna, który zabezpieczy nasze interesy.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 22:46:06

Zgłoś nadużycie

Sierota?

Nie no proszę co ty masz 5 lat
Jeśli o mnie chodzi ja odpadam nie lubię dyskusji na takim poziomie
Pozdrawiam

zapracowany [42]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 22:53:14

Zgłoś nadużycie

posłuchaj swoich sąsiadów

którzy mają racje nazywając cię wieśniakiem jeśli w rozmowach z nimi pokazujesz ten poziom. Nie chce mi sie komentować twoich wypocin bo nie ma czego, umiesz tylko biadolić jak ci jest trudno i jesteś niezrozumiany. Zadnej konstkuktywnej wypowiedzi. Ignoruję cie całkowicie.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-10 19:05:44

Zgłoś nadużycie

Primo - to nie ja biadolę, ale Ty ofiaro losu, zrzucająca winę za swoje ...

niepowodzenia na wszystkich innych, łącznie z LP.
Secundo -ja już przedstawiłem swoją propozycję systemu sprzedaży - teraz czas na Ciebie geniuszu obrażania.

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-10 19:32:22

Zgłoś nadużycie

Szanowni Państwo, dyskusja rozwija się moim zdaniem w niedobrym kierunku. ...

Proszę pohamować "osobiste wycieczki" - w przeciwnym razie posty zostaną usunięte

Administrator [41]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-11 00:49:21

Zgłoś nadużycie

he he

bez komentarza.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-11 11:29:20

Zgłoś nadużycie

wreszcie jakas dyskysja :) [1]

Nie ma idealnego systemu sprzedazy. Surowca jest za malo w stosunku do rozdmuchanych mocy produkcyjnych. Struktura odbiorcow drewna wypracowana przez ostatnie 20 lat jest taka, ze 80% drewna odbiera ok 100 firm (min 25 tysm3 rocznie). I to oni (czy Wam sie to podoba czy nie) beda kreowali system sprzedazy. Kazda ze stron ma cos za uszami: Mali nie placa VATu sprzedajac np drewno budowlane (moga taniej kupic surowiec)-Duzi musza sie bronic przed takimi praktykami lobbujac za "wielkoilosciowym" systemem PLD. Z drugiej strony: czy myslicie ze Izba i reszta "duzych" nie chciala przejrzystego systemu? Lista zyczen byla dluga- a Lasy zrobily to co chcialy. Interesy "malych" reprezentowal pan Flor... i tez nic nie ugral...tak samo jak i "duze firmy". Kilka pozytywow: Klenk i Klausner juz sie koncza; LP wystawia milion surowca wiecej; Generalny przynajmniej spotyka sie z przemyslem :). Mysle, ze aktualny podzial 70-30 jest w miare zdrowy. Duzi maja zabezpieczenie w surowiec, Mniejsi szanse na elastyczne zakupy. Problemy ktore pozostaly: niewystawianie nieodebranych mas ponownie na aukcje, rozdrabnianie mas (czyt windowanie cen), za niska kara umowna, nowa umowa wieloletnia o czasie obowiazywania 90 dni itd itd. Problem w tym, ze lesnicy traktuja lasy jak swoje i nie dopuszczajac mysli, ze jak kazdy z nas moga wygenerowac strate, ktora bedzie skutkowala np reduckja etatow, oszczednosciami itd. ...ot taka nasza polska lesna rzeczywistosc.

diddy [27]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-09 20:26:48

Zgłoś nadużycie

Co do ostatniego posta

Rozdrobnienie mas nie widnuje cen,a wrecz przeciwnie je obniża i ogranicza rynek zbytu do odbiorców lokalnych...
Co do sprzedaży niesprzedanego surowca - w 80% jest on blokowany przez odbiorców, którzy w nieskonczonośc przesuwają terminy odbioru drewna. W przypadku odmowy mamy sprawę w sądzie (ja aktualnie mam 3, plus 2 o kary umowne) więc nie jest to takie hop siup.
Leśna rzeczywistosc tez jest taka, że LP mają na głowie "ekologów", obrońców wielorybów, PEFCe i inne eFCE, koncerny energetyczne, lokalne struktury PSL:) i innej władzy gminnej, RZGW, RDOSie i też latwo nie jest pogodzić całe to towarzystwo.
Kolega o nicku :) ma bardzo trafne spostrzeżenia.
A co do tego jak to miało być inaczej... z notatki z EPALu z sierpnia (bodajże sierpnia albo września) wynikało wszystko co z zarządzenia oprócz ceny... niestety cena stworzyła konkurencje w n-ctwach.

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-10 21:53:56

Zgłoś nadużycie

niesprzedany surowiec [1]

Umowa jest na czas określony , do tego podpisany harmonogram . Nie ma podstaw żeby wygrac w sądzie . A skarżyć może każdy . Ciekawe że brak opinii o wynikach PLD czyżby wszyscy byli w szoku . Ja uzyskałem 100 % w kilku nadleśnictach mimo że obłozenie było ponad 100 % . Czy jest na to wytłumaczenie ?.

Adam [675]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-10 22:10:05

Zgłoś nadużycie

jest jedno wytłumaczenie i

jest całkiem proste. Podejrzewam że dałeś relatywnie niską masę transportową i tyle.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-11 11:32:09

Zgłoś nadużycie

No i jak podobają się wam wyniki? Mi bardzo. Ostatniego dnia zmieniłem ...

ofertę. Wycofałem się z nadleśnictw, w których obłożenie wynosiło ponad 100% i złożyłem oferty w innych. Dostałem prawie tyle, ile mogłem!

:) [17]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-11 11:24:21

Zgłoś nadużycie

Jeśli PLD

jest takie złe to dlaczego tam startowałeś? Trzeba było poczekać na e-drewno.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-11 11:34:23

Zgłoś nadużycie

Większość klientów dostała to co chciała...

Jednakże różne ceny wprowadziły konkurencje w nadleśnictwach. Bardzo dużo było błędów kontrahentów, którzy dawali masę minimalna na równi z maksymalną. Przy jakiejkolwiek redukcji nie dostawali nic!!!

Dla nech teraz sytuacja jest dramatyczna, bo niektórzy z 1000-2000 tys metrów dostali....0!!!

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-12-11 21:03:06

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA