DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Monopolista jak zawsze obiecał dużo, a na pewno więcej niż spełni. Mam ...

pytanie. Jeżeli, jak napisano:

"wprowadzona będzie możliwość tzw. automatycznej licytacji. W skrócie polegać to będzie na tym, że każdy z kupujących może złożyć ofertę z górnym limitem ceny, jaką jest gotów zapłacić, jednak niewidocznym dla innych kupujących. Dopóki cena na licytacji nie przekroczy tego pułapu, będzie automatycznie wygrywał z każdą niższą ofertą o 1 zł, bez konieczności samodzielnego podnoszenia ceny. Może też od razu ustalić liczne progi - np. 100 zł/m3 na 1000 m3, lecz gdy cena ten próg przekroczy, to nowy próg wynosi 120 zł/m3 ale tylko za 500 m3 itd. Da to możliwość przemyślanego składania ofert na wielu równoczesnych aukcjach oraz możliwość zakupu po cenie faktycznie rynkowej z minimalnym przebiciem (często niższej niż założone maksimum), bez konieczności stałej obecności przy komputerze."

czyli na mój rozum będziemy licytować od najniższej możliwej ceny, to jakim cudem:

"LP przychyliły się natomiast do naszej propozycji, aby na e-drewno można było licytować nie tylko w górę, lecz też w dół od ceny wywoławczej w znacznie większym niż dziś, lecz nie sprecyzowanym zakresie. Strona przemysłu proponowała limit ok. 20%."

??? Przecież to jest ze sobą sprzeczne! Nie można licytować od najniższej ceny, a równocześnie móc licytować w dół! Mam nieprzyjemnie wrażenie, że albo LP obiecały w tym przypadku gruszki na wierzbie, a nasi przedstawiciele tak zachłysnęli się sukcesem, że łyknęli to "bez namaczania" albo ja zwariowałam na stare lata i nie potrafię myśleć logicznie. Jeżeli podam górny limit ceny 150 zł, a LP na licytacji ustalą swoją startową cenę na 100 zł, to wydaje mi się, że moja oferta powinna wygrywać ceną 100 zł (jeżeli nie zostanę przebita). To gdzie tu jest miejsce na licytację w dół?

Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie tej oraz innych niejasności, np. dotyczących ustalania cen do umowy wieloletniej.

Anna [1]Odpowiedz na ten komentarz2012-10-02 23:36:30

Zgłoś nadużycie

Smuci mnie jedno...

Za raz przetargi a my dalej nic nie wiemy...
EPAL mówi, że dogadany temat, LP że też, Papiernie też mówią, że jest ok, tylko PiPGD jak zawsze jest na nie!

A tracą wszyscy na tym, że zasady zmieniają się znienacka, na tydzień orzed przetargami

Wujek [387]Odpowiedz na ten komentarz2012-10-06 21:01:39

Zgłoś nadużycie

Podobno ma być jakieś drewno dla nowych firm. Ktoś wie o chodzi?

Józek [1]Odpowiedz na ten komentarz2012-10-07 11:19:31

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA