DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Kwestia współspalania biomasy budzi duże kontrowersje w środowisku ...

drzewiarzy. Czytając po raz pierwszy zamieszczony powyżej tekst, miałem wątpliwości czy należy go zamieścić w naszym portalu, uznałem jednak, że każda ze stron ma prawo do wyrażania swojego zdania.

Współspalanie biomasy w obecnym otoczeniu prawnym budzi u mnie trzy wątpliwości:
- Czy energia uzyskana takim sposobem zawsze jest energią "zieloną"?
- Czy energetyka zawodowa byłaby zainteresowana współspalaniem biomasy gdyby nie dotacje?
- Czy warto spalać drewno, które można wykorzystać w inny sposób?

Uczestnicząc w wielu konferencjach dotyczących spalania biomasy, wiem że na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi "NIE".

1) Energia z biomasy jest "zielona" jeśli jest pozyskiwana lokalnie. Wożenie biomasy setki czy nawet tysiące kilometrów sprawia, że rachunek emisji CO2 jest negatywny - a przecież o niego w całym systemie "zielonej energii" chodzi.
2) Dopóki nie było dotacji energetyka zawodowa nie była zainteresowana współspalaniem biomasy. Reakcje firm energetycznych na obecnie planowane przez rząd ograniczenie poziomu dopłat do współspalania wskazuje jednoznacznie, że chodzi wyłącznie o zyski i to czy energia jest "zielona" czy nie nie ma nic do rzeczy. Natomiast fakt, że przedsiębiorstwa branży drzewnej muszą konkurować o surowiec z "dotowaną" energetyką jest po prostu nieuczciwe.
3) Drewno to jedyny surowiec, który jest w pełni odnawialny i może być wykorzystany na kilkadziesiąt tysięcy sposobów. W Polsce każde 100 m3 drewna to 1 miejsce pracy. W swoim "cyklu życia" może być wykorzystane nawet kilkukrotnie.

To wszystko nie znaczy, że jestem przeciwny pozyskiwaniu energii z biomasy. Niech będzie produkowana w mniejszych, ale za to wysokowydajnych kotłowniach zaprojektowanych do jej spalania. Źródła biomasy niech będą lokalne lub ekonomicznie uzasadnione (czyli opłacalne bez dotacji), a jeśli mówimy o spalaniu drewna, bierzmy pod uwagę odpady i pozostałości, których nie da się inaczej wykorzystać oraz drewno z recyclingu.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten komentarz2012-09-01 17:01:34

Zgłoś nadużycie

GEE

Poza tematem - interesuje mnie wiarygodność przedsięwzięcia pt. GEE. Nic o nich nie wiadomo. Orientuje się ktoś?

Wrinks [192]Odpowiedz na ten komentarz2012-09-02 20:39:13

Zgłoś nadużycie

Popieram w całości dwiema rękami..

szczególnie punkt 2). Częściowo bawi mnie "troska" energetyków o emisje CO2. Jednak błyskawicznie mi ten nastrój mija, kiedy uświadomię sobie, że tym firmom chodzi wyłącznie o zysk, który nasze państwo przekazuje z naszych, podatników pieniędzy.

Janosik [64]Odpowiedz na ten komentarz2012-09-03 14:07:44

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA