Tak się zarabia na przyrodzie,
Nie sadzisz , nie pielęgnujesz , nie przerabiasz , A zbierasz kasiorę .Wystarczy dobrze lobować i kasa płynie szerokim strumieniem , Głupi ten kraj.
Adam [664]Odpowiedz na ten komentarz2025-06-19 09:09:39
Tak się zarabia na przemyśle drzwnym [3]
Biznes - marzenie!
FSC ma przychód w przeliczeniu na złotówki 300 mln zł rocznie i nie są tu wliczone opłaty za audyt dla firm audytujących.
87% tych przychodów, to AAF - opłata ponoszona głównie przez przemysł drzewny.
FSC nie ma wpływu na wylesienie, bo to odbywa się na świecie ze względu na tereny pod rolnictwo, a nie pozyskanie drewna.
FSC nie jest w stanie sprawdzić czy przedsiębiorca nie miesza drewna FSC z niecertyfikowanym, więc cały audyt jest bez sensu.
Obecnie za wszystkimi pięknymi słowami typu "dbamy o lasy", "bez nas lasy w Polsce zginą" czai się organizacja, która nie ma wpływu na ochronę lasów na świecie, ale za to zbiera ogromny haracz od drzewiarzy. I nie daje nic w zamian.
Średni Tartak [47]Odpowiedz na ten komentarz2025-06-27 12:26:29
Jak nie daje?!?
Daje w zamian prawo do używania zielonego symbolu z drzewkiem, od którego, jak wszyscy powtarzają, wzrasta sprzedaż produktów.
Bo klienci, szczególnie zagramaniczni, chętniej kupują z certyfikatem niż bez.
Tak przecież mówili na szkoleniu.
Same korzyści...
Co nie?
Piotr k. [120]Odpowiedz na ten komentarz2025-06-27 12:54:30
To ja nie byłem na tym szkoleniu :-)
Zaklinają rzeczywistość.
Ja po odejściu od FSC 2 lata temu nie straciłem żadnego klienta ani zamówień.
Co prawda 70% moich klientów brało wcześniej towar z FSC, ale okazało się, że równie dobrze może być PEFC.
PEFC też nie ma sensu, ale jest dużo tańszy i nie ogranicza tak bardzo i tak już bardzo mało intesywnej gospodarki leśnej w Polsce.
Sosnowy [4]Odpowiedz na ten komentarz2025-06-28 04:56:24
Chyba tylko IKEA rząda FSC i nie chce innych systemów
Tyle że IKEA to mniej niż 1% światowego rynku drewna, więc wystarczy do nich nie dostarczać.
Zresztą IKEA czy też ich dostawcy mebli jak Mardom czy Prawda Olecko, to nizbyt stabilni partnerzy. 6 lat temu zrezygnowałem z dostarczania do nich i w tym czasie podwoiłem produkcję.
Średni Tartak [47]Odpowiedz na ten komentarz2025-06-28 05:06:23
Dziwna jest w tym procederze rola LP
Tą rolę powinien jakiś prokurator rozwikłać .
Adam [664]Odpowiedz na ten komentarz2025-06-28 08:19:38
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.