DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Jak opłacalnie kupic drzewo?????

Jak opłacalnie kupic drzewo????? [3]

Czy kupując prywatnie drzewo od ludzi lepiej liczyc w metrach przestrzennych czy sześciennych???

przemm [10]Odpowiedz na ten wątek2010-01-30 17:11:14

Zgłoś nadużycie

Przeliczniki drewna

Lepiej kupić w metrach sześciennych.

Istnieją przeliczniki z mp na m3 np. dla drewna opałowego (w wałkach) w zależności od gatunku i długości wałka ok. 1 mb 1m3= od 0,65 do 0,70 mp.

Od osób prywatnych łatwiej kupować w metrach przestrzennych bo nie ma problemu z pomiarem i przeliczaniem.

W przypadku drewna okrągłego można zastosować powyższe przeliczniki.

Jeśli kupujemy drewno połupane w szczapy to z reguły również w metrach przestrzennych. Tutaj powinno się zwrócić uwagę, żeby kupować drewno poukładane, a nie"nasypane" byle jak, ponieważ w 1 mp szczap nasypanych jest około 25% mniej drewna niż w 1mp szczap poukładanych.

Dominik Jabłoński [510]Odpowiedz na ten wątek2010-01-31 13:46:09

Zgłoś nadużycie

Chodzi o olchę.Mam problemy z towarem bo ciągle przetwarzam olszynę i ...

ciągle mi jej brakuje.Kupujemy to tu to tu.Podobno z Ukrainy i Białorusi można tanio sprowadzic ale nie mamy namiarów.Poza tym przedpłata 100% może w Polsce nie ale na wschodzie troche ryzykowne zapłacic?Przelac kase łatwo tylko że może popłynąc w nieznane...

przemm [10]Odpowiedz na ten wątek2010-02-01 11:27:50

Zgłoś nadużycie

zakup drewna w lesie

Witam wszystkich. Jestem nowy. Proszę o wyjaśnienie zasad i możliwości zakupu drewna okrągłego. Mam zamiar uruchomić przerób s2b, głównie sosny. Zamierzam przecierać ok. 1000- 1500 m3 miesięcznie, głównie w długości 2,5 lub 3m. Mam dostęp do lokalu i maszyn lecz nigdy nie zajmowałem się zakupem surowca. Od czego zacząć, do kogo się zwrócić: do LP czy firm pośredniczących np. transportowych? Czy jest możliwość negocjowania cen przy takich ilościach? Proszę o pomoc bo nie wiem jak ten temat ugryźć.

Leon [2]Odpowiedz na ten wątek2010-04-07 14:57:51

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA