Najlepsze drewno na klocki dla dzieci

Wątek forum

6 wpisów
A
Adam

Cześć i czołem. Mam takie pytanie do was. Jakie drewno najlepiej by się nadawało na klocki dla dzieci? Lekkie i w dobrej cenie.

↩️ 6 wpisów
A
Adam 7 lut 2019, 11:47

Cześć i czołem. Mam takie pytanie do was. Jakie drewno najlepiej by się nadawało na klocki dla dzieci? Lekkie i w dobrej cenie.

D
Dominik Jabłoński 7 lut 2019, 12:05

Od dziesiątek lat drewniane klocki produkowane są z buka. Drewno jest jednolite, mało podatne na tworzenie drzazg, nie ma żadnych żywic czy garbników, które mogłyby zaszkodzić podczas ewentualnej "konsumpcji".

R
Robert 7 lut 2019, 20:06

drewno bukowe nie jest lekkie (wręcz odwrotnie), ale tak jak napisał Dominik, z niczego więcej nawet próbować klocków nie ma sensu.

ps: kij do szczotki też najlepszy z drewna bukowego, no i oczywiście deska do krojenia :)

pozdrawiam

J
jesion 9 lut 2019, 11:00

Na klocki dobra jest Brzoza ,Klon,Lipa Spotkałem sie rownież z klockami z topoli ,a z Buka to raczej rzadkosc,patrzac na klockich moich dzieci jeden na pieć kompletow był z Buka.Pozdrawiam

D
Dominik Jabłoński ↩ jesion 9 lut 2019, 17:35

szybko powierzchnia będzie brzydka. Brzoza i klon mogą się nadać. Klocki można zrobić z wszystkiego, jednak zdecydowanie najwięcej zabawek z drewna litego dostępnych na rynku jest wykonana z buka

R
Robert ↩ jesion 25 lut 2019, 20:08

kolego,

a weź może najpierw przeczytaj uważnie, a potem komentuj.

o jakich trzonkach z buka ja napisałem????

pisałem o kijach do szczotki. to kompletnie co innego!!!

drewno bukowe odparza ręce przy pracy (ściskanie drewna + pot + wzrost temperatury pomiędzy dłonią a drewnem + inne niż u innych gatunków - niekorzystne powinowactwo elektryczne drewna bukowego względem skóry), dlatego na trzonki się nie nadaje, czego akurat mi tłumaczyć nie trzeba. nie ma to jednak żadnego znaczenia w kiju do szczotki, gdzie żaden z tych warunków nie zachodzi.

a na same trzonki (do siekiery) od jesiona lepsza jest robinia i drewno lilaka.

i właśnie mylisz się co do klocków. bukowe, długo, długo nic, potem znów bukowe i tyle.

kolego, w jaki sposób ty wyszlifujesz drewno topolowe, które ma długie włókna drzewne????

klocki z drewna bukowego robi się nie bez powodu.

buk ma naturalne właściwości antyspetyczne. wszystkie świńskie koryta, ale też wałki do ciast, stolnice, kadzie do mięsa, łyżki robiło się z tego właśnie powodu - bakterie drewna bukowego nie lubią mówiąc najprościej jak się da. dlatego też świnie jedząc z bukowych koryt nie chorowały.

na bukowej starej desce do krojenia jest mniej mikroorganizmów niż na tak samo zużytej z tworzywa sztucznego.

dzieci też (i to trzeba napisać wprost) bawią się klockami wkładając je do ust niejednokrotnie. i to jest istotnym powodem dlaczego buk a nie coś innego - bo skoro zwierzęta gospodarskie nie chorowały szorując pyskiem o bukowe koryto, to i dla dziecka klocki bukowe też będą zdrowsze w kontakcie organoleptycznym niż jakiekolwiek inne.

pozdrawiam

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd