Czy oplaca sie otworzyc maly tartak przecierajac miesiecznie 100 kubikow drzewa ...

Wątek forum

9 wpisów
Z
zbyszek

lisciastego a nastepnie przetarte drzewo wysuszyc w suszarni i sprzedac jako wysuszony material .Ilosc pracownikow zatrudnionych 1 razem zemna 2 osoby.Prosze o porady

↩️ 9 wpisów
Z
zbyszek 11 mar 2018, 17:19

lisciastego a nastepnie przetarte drzewo wysuszyc w suszarni i sprzedac jako wysuszony material .Ilosc pracownikow zatrudnionych 1 razem zemna 2 osoby.Prosze o porady

Z
zbyszek 14 mar 2018, 18:27

tartak jakos funkcjonuje i mu sie to oplaca

R
Robert 15 mar 2018, 15:41

ciężko rachować nie znając kosztów jakie będzie Pan ponosił. Przy takiej ilości ciężko będzie z kasą na nowe inwestycje ale rozumiem, że te 100 kubików będzie na początek. W dzisiejszych czasach niestety opłacalność zaczyna się przy dużej produkcji. Gdybym w czasach, w których otwierałem działalność, miał taką wiedzę jak teraz na pewno nie wszedłbym w produkcję tylko w handel. Ale firmę jakoś rozkręciłem i trzeba rozkręcać dalej.

Park maszynowy Pan już jakiś ma? suszarnię też?

Z
zbyszek 15 mar 2018, 17:17

domu i chcialbym otworzyc nie duzy tartak.Z czasem chcialbym przerabiac wysuszona tarcice na polprodukty tzn.fryze albo graniaki mysle ze na tym tez mozna zarobic.Na poczatek wiekszosc pieniedzy szla by na splate kredytu i leasingu ale z czasem i z nabieraniem doswiadczenia rozkrecalbym firme.Dziekuje za odp.

N
Nowak 15 mar 2018, 19:28

Jestem w branży 25 lat. kredyt na rozpoczęcie ryzyko wielkie.

Podzielam wypowiedż przedmówcy : lepiej handlować niż produkować .

Proszę jeszcze spytać o warunki zabudowy , co na działalność można postawić na Pana działce, bo tu też może sytuacja zaskoczyć.

Proponuję iść do pracy na tartak i zobaczyć na własnej skórze jak wygląda uroki tej branży

Z
zbyszek 15 mar 2018, 19:38

tartaku nie potrzeba specjalnych pozwolen w mojej okolicy z poludnia Polski jest duzo tartakow i niezle prosperuja jak duze tak i male a i place sa niezle wiec mozna raczej zarobic.Chcialem o porady fachowcow w tej branzy.Chcialbym zainwestowac i na swoim pracowac a nie na kogos robic.

A
adam 16 mar 2018, 15:23

Szasu aż trzeba ja stealitowac ?? Ktoś się zna w tym temacie

R
Robert ↩ zbyszek 16 mar 2018, 20:58

W tej branży czasem trudno jest zachować płynność finansową dlatego kredyt i leasing od początku działalności to trochę lipa moim zdaniem, ale to oczywiście moja opinia. Co do działki to proszę się dowiedzieć o wszystkie zezwolenia bo z tym może być problem w przypadku tartaku. Kiedy założy Pan firmę to też będzie Pan robił na kogoś. Zusu i US Pan nie przeskoczy.

S
suchy62 1 kwi 2018, 15:29

Jakie firmy zajmujące się instalacją programów do suszarni polecacie?

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd