Suszenie drewna [3]
Witam,
Potrzebuje cennej rady mam suszarnie komorową, szusze kantówke sosnową o gr 53mm problem w tym ,że muszę uzyskać wilgotność 8,10%. Wilgotność taką uzyskam ale jakim kosztem mam sporo materiału do odpadu gdyż elementy podaczas strugania odkrywają pęknięcia jest tego sporo.
Dodam , że mam kocioł 300kw.
Drewno nie jest sezonowane lecz odrazu po traku trafia do szuszarni.
Może jakaś pomoc od was uzyskam
Pozdrawiam
MAciek [1]Odpowiedz na ten wątek2017-03-15 07:25:32
Nie jestem ekspertem
Nie jestem ekspertem, bo sam się uczę na suszarni aerodynamicznej. Ale z tego co czytam to podstawowym błędem może być wkładanie do suszarni materiału świeżo po przetarciu. Warto potrzymać go trochę na powietrzu 2-3 tygodnie. Dodatkowo polecam suszenie w "balikach", a dopiero potem po wysuszeniu wycinać kantówki. Po za tym może być zbyt wysoka temperatura i zbyt szybkie usuwanie wilgoci z komory. Jak to dokładnie suszarnia ?
Tomasz [5]Odpowiedz na ten wątek2017-03-18 22:40:21
być może
moim zdaniem 2 tygodnie to mało, wielu klientów którzy mnie odwiedzają mówią o 3 miesiącach dla iglastych gatunków przed włożeniem do suszarni. a pozostałe czynniki to mogą być zbyt mała wilgotność w komorze i zbyt wysoka temperatura na starcie
R.K. [9]Odpowiedz na ten wątek2017-03-19 23:25:47
suszenie
Witam. Panie Maćku. Drewna tak równo nie da się wysuszyć do końcowej wilgotności 8,10%. Suszy się do wilg. 8% +_2%. Sosna suszy się łatwo.Ma pan dużą moc na piecu, Nie znam komory w której Pan suszy, inaczej mówiąc jej sprawności technicznej. Jeśli chodzi o radę mam dwie jedna to zakupi Pan w sklepie na forum książkę Pana Longina Glijera "Suszenie i parowanie drewna" i tam są wszystkie odpowiedzi. Druga to może Pan zadzwonić do mnie 602431819 w tedy porozmawiamy, nie da się dać rad na forum nie mająć wszystkich danych, musiałbym na ten temat zrobić bardzo obszerny wykład.
jacek [19]Odpowiedz na ten wątek2017-03-26 20:20:41
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.