Witam,
Potrzebuje cennej rady mam suszarnie komorową, szusze kantówke sosnową o gr 53mm problem w tym ,że muszę uzyskać wilgotność 8,10%. Wilgotność taką uzyskam ale jakim kosztem mam sporo materiału do odpadu gdyż elementy podaczas strugania odkrywają pęknięcia jest tego sporo.
Dodam , że mam kocioł 300kw.
Drewno nie jest sezonowane lecz odrazu po traku trafia do szuszarni.
Może jakaś pomoc od was uzyskam
Pozdrawiam
Witam,
Potrzebuje cennej rady mam suszarnie komorową, szusze kantówke sosnową o gr 53mm problem w tym ,że muszę uzyskać wilgotność 8,10%. Wilgotność taką uzyskam ale jakim kosztem mam sporo materiału do odpadu gdyż elementy podaczas strugania odkrywają pęknięcia jest tego sporo.
Dodam , że mam kocioł 300kw.
Drewno nie jest sezonowane lecz odrazu po traku trafia do szuszarni.
Może jakaś pomoc od was uzyskam
Pozdrawiam
Nie jestem ekspertem, bo sam się uczę na suszarni aerodynamicznej. Ale z tego co czytam to podstawowym błędem może być wkładanie do suszarni materiału świeżo po przetarciu. Warto potrzymać go trochę na powietrzu 2-3 tygodnie. Dodatkowo polecam suszenie w "balikach", a dopiero potem po wysuszeniu wycinać kantówki. Po za tym może być zbyt wysoka temperatura i zbyt szybkie usuwanie wilgoci z komory. Jak to dokładnie suszarnia ?
moim zdaniem 2 tygodnie to mało, wielu klientów którzy mnie odwiedzają mówią o 3 miesiącach dla iglastych gatunków przed włożeniem do suszarni. a pozostałe czynniki to mogą być zbyt mała wilgotność w komorze i zbyt wysoka temperatura na starcie
Witam. Panie Maćku. Drewna tak równo nie da się wysuszyć do końcowej wilgotności 8,10%. Suszy się do wilg. 8% +_2%. Sosna suszy się łatwo.Ma pan dużą moc na piecu, Nie znam komory w której Pan suszy, inaczej mówiąc jej sprawności technicznej. Jeśli chodzi o radę mam dwie jedna to zakupi Pan w sklepie na forum książkę Pana Longina Glijera "Suszenie i parowanie drewna" i tam są wszystkie odpowiedzi. Druga to może Pan zadzwonić do mnie 602431819 w tedy porozmawiamy, nie da się dać rad na forum nie mająć wszystkich danych, musiałbym na ten temat zrobić bardzo obszerny wykład.