Witam koledzy , zastanawiam się nad kupnem traku z firmy Mebor bądz Wravor czy korzystał ktoś z was z tych traków ?
Witam koledzy , zastanawiam się nad kupnem traku z firmy Mebor bądz Wravor czy korzystał ktoś z was z tych traków ?
Witam mam w swojej firmie traka wravor od początku posiadałem wravor 1200 a w maju tego roku wymieniłem na wravor WRC 1150 AC ten z skośna głowicą i nie ukrywam bo jestem zadowolony trak śmiga hydraulika też jest szybsza więc wydajność zadowala. Co będziesz przecieral na tym traku?
Tniemy sosna na foszty deski też tniemy kantówki, oraz Więźby. Bardzo rzadko ale nieraz się też dąb trafi i żadnego problemu nie było (operuje tym trakiem bardzo często) co do mojej oceny to dąb się tnie zajeb**cie jeżeli chodzi o pile to większe ma obciążenie na sosnie gęstej niż na Dąbie.
Jakiego masz teraz traka?
zakład ? :)
A w jakim województwie chciałbyś zamontować traki?
Aby obliczyć wydajność/zdolność przerobową tego traka [m3/h] należy skorzystać z następującego wzoru: połowa średnicy kłody podniesiona do kwadratu x 3,14 x długość kłody x jej długość x prędkość posuwu.
W przypadku wydajności materiałowej jest trochę trudniej: ilość materiału wyprodukowanego podzielić przez ilość materiału zużytego pomnożyć x 100%.
A na poważnie.
To kolejne pytanie od studenta (w tym przypadku studentki) piszącego (-ej) pracę magisterską/inżynierską/inną (do wyboru), na które nie da się odpowiedzieć w sposób sensowny.
Studencie: Jeśli chcesz uzyskać informacje, które mogą posłużyć do czegokolwiek, a już na pewno do pracy magisterskiej, to zadbaj o zadanie pytania, na które da się odpowiedzieć w miarę jednoznacznie i na podstawie którego można spróbować wyciągnąć jakieś wnioski.
Prawdopodobnie Ty wiesz o jaką wydajność pytasz. Być może część odpowiadających domyśli się co chciałeś się dowiedzieć. Ale jeśli dostaniesz odpowiedzi: 64%, 45%, 43 m3, 25 m3 - to wyciągniesz średnią czy wybierzesz sobie jakąś wartość?
Zadając pytanie - zadaj je do końca. Jeśli nie wiesz jak zadać pytanie, zastanów się i napisz jak albo do czego zamierzasz odpowiedzi wykorzystać.
Pytając o wydajność, określ dodatkowe parametry lub poproś o dodatkowe informacje np. wydajność / zdolność przerobu kłód o określonej średnicy, wydajność materiałowa dla tarcicy o grubości X.
W podlaskim
maszynę "Jasiek"
"Jasiek" jest zainteresowany szeroką taśmówka i wydajna wiec w grę wchodzi trak mebor lub wravor wood-mizer to mniejsza wydajność
szeroka taśma.
eksploatacji szerokiej taśmy (specjalne ostrzenie i walcowanie pił) są warte zachodu i zakupu takiej maszyny.
Kolego wbrew pozoru to wcale nie jest takie drogie a warte zachodu na pewno... walcować nie trzeba za każdym razem po ostrzeniu,wystarczy raz przy każdej wymianie stelitu a ten się wymienia co 20-25 ostrzeń. Walcarki nie potrzebujesz bo mają je serwisy od pił i maszyn,a ostrzałka Drozdowski i jedziesz. O wydajności nawet nie wspomnę, mieliśmy wąską taśmę i po każdym klocku trzeba było ją zmieniać a teraz szeroką zmieniamy tylko ze względu żeby jej nie przeciążać to znaczy co 2-3 godz zależy od tego co się tnie. Tak że według mnie różnica jest diametralna oczywiście z plusem na szeroką taśmę. Pozdrawiam
produkcji jest na tyle dużo, że koszty zakupu maszyn i użytkowania pił łącznie z ich późniejszym ostrzeniem i walcowaniem jest adekwatny. Także na to pytanie musi sobie odpowiedzieć "Jasiek"
Powiem tyle że się opłaci posiadamy wravora 5 lat wcześniej tneli my na usługach na zwykłych trakach i powiem ze czuć te oszczędności jakie taśma stelitowana przynosi dużo mniej rzazu i dokładniejsze cięcie a na zwykłej ramówce to była produkcja trocin i odpadów dużo a teraz na tasmowce to se można przebrać materiał jak ładne to się tnie coinnego a jak gorsze to coinnego a na zwykłym traku to jak już się puścilo to już poszło i to naprawdę czuć po tych 5 latach te oszczędności. Więc szczerze polecam szeroka taśmę.
wravora albo mebora zeby moglbym przyjechac i ogladnąć sobie tego traka jak pracuje ? bo najblizsza okazja to chyba w marcu na targach w kielcach
Zapytaj w Wood-Mizer - jak byłem na targach w Poznaniu (edycja 2016) pokazywali model WM2000 na szeroką taśme. Fajna sprawa bo mają tą maszynę równeiż w wersji z brzeszczotami nie stellitowanymi, zakup tasmy stellitowanej to koszt ponad 1000 zł a zwykłego 100, wiec róznica ogromna w przypadku regeneracji również duża róznica. Rozmawialem tez z człwoiekiem który mial 3 Wravory i wszystkie sprzedał - podobno po przeanalizowaniu wydajności i kosztów eksploatacji znacznie bardziej opłacalna maszyna WM2000 WoodMIzer. Może warto pogadac bezosrednio z fabryką w Kole Wood-Mizer ?
skoro pochodzisz z tamtych okolic