Trak , proszę o pomoc

Wątek forum

20 wpisów
J
Jasiek

Witam koledzy , zastanawiam się nad kupnem traku z firmy Mebor bądz Wravor czy korzystał ktoś z was z tych traków ?

↩️ 20 wpisów
J
Jasiek 16 gru 2016, 09:57

Witam koledzy , zastanawiam się nad kupnem traku z firmy Mebor bądz Wravor czy korzystał ktoś z was z tych traków ?

S
Sebdrew 16 gru 2016, 10:17

Witam mam w swojej firmie traka wravor od początku posiadałem wravor 1200 a w maju tego roku wymieniłem na wravor WRC 1150 AC ten z skośna głowicą i nie ukrywam bo jestem zadowolony trak śmiga hydraulika też jest szybsza więc wydajność zadowala. Co będziesz przecieral na tym traku?

J
Jasiek ↩ Sebdrew 17 gru 2016, 06:16

S
Sebdrew 17 gru 2016, 15:14

Tniemy sosna na foszty deski też tniemy kantówki, oraz Więźby. Bardzo rzadko ale nieraz się też dąb trafi i żadnego problemu nie było (operuje tym trakiem bardzo często) co do mojej oceny to dąb się tnie zajeb**cie jeżeli chodzi o pile to większe ma obciążenie na sosnie gęstej niż na Dąbie.

S
Sebdrew 18 gru 2016, 15:43

Jakiego masz teraz traka?

J
Jasiek 22 gru 2016, 10:46

zakład ? :)

T
tartaki.pl ↩ Jasiek 27 gru 2016, 12:17

A w jakim województwie chciałbyś zamontować traki?

T
tartaki.pl 28 gru 2016, 10:03

D
Dominik Jabłoński 28 gru 2016, 23:16

Aby obliczyć wydajność/zdolność przerobową tego traka [m3/h] należy skorzystać z następującego wzoru: połowa średnicy kłody podniesiona do kwadratu x 3,14 x długość kłody x jej długość x prędkość posuwu.

W przypadku wydajności materiałowej jest trochę trudniej: ilość materiału wyprodukowanego podzielić przez ilość materiału zużytego pomnożyć x 100%.

A na poważnie.

To kolejne pytanie od studenta (w tym przypadku studentki) piszącego (-ej) pracę magisterską/inżynierską/inną (do wyboru), na które nie da się odpowiedzieć w sposób sensowny.

Studencie: Jeśli chcesz uzyskać informacje, które mogą posłużyć do czegokolwiek, a już na pewno do pracy magisterskiej, to zadbaj o zadanie pytania, na które da się odpowiedzieć w miarę jednoznacznie i na podstawie którego można spróbować wyciągnąć jakieś wnioski.

Prawdopodobnie Ty wiesz o jaką wydajność pytasz. Być może część odpowiadających domyśli się co chciałeś się dowiedzieć. Ale jeśli dostaniesz odpowiedzi: 64%, 45%, 43 m3, 25 m3 - to wyciągniesz średnią czy wybierzesz sobie jakąś wartość?

Zadając pytanie - zadaj je do końca. Jeśli nie wiesz jak zadać pytanie, zastanów się i napisz jak albo do czego zamierzasz odpowiedzi wykorzystać.

Pytając o wydajność, określ dodatkowe parametry lub poproś o dodatkowe informacje np. wydajność / zdolność przerobu kłód o określonej średnicy, wydajność materiałowa dla tarcicy o grubości X.

B
Basia 28 gru 2016, 23:38

W podlaskim

A
Andrzej 30 gru 2016, 09:40

maszynę "Jasiek"

S
Sebdrew 1 sty 2017, 01:37

"Jasiek" jest zainteresowany szeroką taśmówka i wydajna wiec w grę wchodzi trak mebor lub wravor wood-mizer to mniejsza wydajność

A
Andrzej 1 sty 2017, 14:37

szeroka taśma.

A
Andrzej 3 sty 2017, 08:49

eksploatacji szerokiej taśmy (specjalne ostrzenie i walcowanie pił) są warte zachodu i zakupu takiej maszyny.

M
Marcin 4 sty 2017, 20:10

Kolego wbrew pozoru to wcale nie jest takie drogie a warte zachodu na pewno... walcować nie trzeba za każdym razem po ostrzeniu,wystarczy raz przy każdej wymianie stelitu a ten się wymienia co 20-25 ostrzeń. Walcarki nie potrzebujesz bo mają je serwisy od pił i maszyn,a ostrzałka Drozdowski i jedziesz. O wydajności nawet nie wspomnę, mieliśmy wąską taśmę i po każdym klocku trzeba było ją zmieniać a teraz szeroką zmieniamy tylko ze względu żeby jej nie przeciążać to znaczy co 2-3 godz zależy od tego co się tnie. Tak że według mnie różnica jest diametralna oczywiście z plusem na szeroką taśmę. Pozdrawiam

A
Andrzej 5 sty 2017, 08:25

produkcji jest na tyle dużo, że koszty zakupu maszyn i użytkowania pił łącznie z ich późniejszym ostrzeniem i walcowaniem jest adekwatny. Także na to pytanie musi sobie odpowiedzieć "Jasiek"

T
Traktaśm 6 sty 2017, 13:18

Powiem tyle że się opłaci posiadamy wravora 5 lat wcześniej tneli my na usługach na zwykłych trakach i powiem ze czuć te oszczędności jakie taśma stelitowana przynosi dużo mniej rzazu i dokładniejsze cięcie a na zwykłej ramówce to była produkcja trocin i odpadów dużo a teraz na tasmowce to se można przebrać materiał jak ładne to się tnie coinnego a jak gorsze to coinnego a na zwykłym traku to jak już się puścilo to już poszło i to naprawdę czuć po tych 5 latach te oszczędności. Więc szczerze polecam szeroka taśmę.

J
Jasiek 9 sty 2017, 12:24

wravora albo mebora zeby moglbym przyjechac i ogladnąć sobie tego traka jak pracuje ? bo najblizsza okazja to chyba w marcu na targach w kielcach

M
Marcin 20 sty 2017, 14:50

Zapytaj w Wood-Mizer - jak byłem na targach w Poznaniu (edycja 2016) pokazywali model WM2000 na szeroką taśme. Fajna sprawa bo mają tą maszynę równeiż w wersji z brzeszczotami nie stellitowanymi, zakup tasmy stellitowanej to koszt ponad 1000 zł a zwykłego 100, wiec róznica ogromna w przypadku regeneracji również duża róznica. Rozmawialem tez z człwoiekiem który mial 3 Wravory i wszystkie sprzedał - podobno po przeanalizowaniu wydajności i kosztów eksploatacji znacznie bardziej opłacalna maszyna WM2000 WoodMIzer. Może warto pogadac bezosrednio z fabryką w Kole Wood-Mizer ?

T
Tadeusz 20 sty 2017, 14:59

skoro pochodzisz z tamtych okolic

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd