reklamacja drewna

Wątek forum

6 wpisów
M
misiek

witam, prosze o pomoc,

chce reklamować drewno, dostałem dostawe z dziurami w drewnie, wygladaja jak podłużne dziuple. jak sie nazywa taka wada i czy mozna reklamowac w WStandard C. ?

↩️ 6 wpisów
M
misiek 20 sie 2016, 17:36

witam, prosze o pomoc,

chce reklamować drewno, dostałem dostawe z dziurami w drewnie, wygladaja jak podłużne dziuple. jak sie nazywa taka wada i czy mozna reklamowac w WStandard C. ?

T
Tomtrak 21 sie 2016, 09:13

Dziupla to raczej zawsze w srodku jest huba to wtedy pujdzie do klasy D.

M
misiek 24 sie 2016, 09:55

wlasnie tak zmienili na wd, dziekuje za odpowiedz.

R
Robert - brakarz 24 sie 2016, 12:16

pusta przestrzeń w pniu nie oznacza od razu klasy WD.

nie jest napisane, jakie to były "dziuple" (dziuplą w brakarstwie nazywa zgniliznę miękką z występującymi ubytkami drewna). czy były widoczna na czole, czy dopiero po przecięciu.

przy ubytkach widocznych na jednym tylko czole i do 1/5 średnicy przekroju dziupla jest dopuszczalna w WCO.

ale to już detal..

Ps: moi drodzy, kupujecie surowiec do produkcji, płacicie waszym zdaniem sporo, a nie znacie wad???

nie lepiej odżałować 2,5 tysiąca zł i ukończyć kurs brakarski??

ja nie wyobrażam sobie sytuacji, w której np masarnia kupuje półtusze i nie ma zatrudnionego technologa mięs, które poprawnie oceni surowiec i wskaże jego wady!!! podobnie w innych branżach.

sam ostatnio uczestniczyłem w reklamacji surowca drzewnego. wskazałem różnice w stosunku do wymagań norm (to, że ja to akurat ja to wskazałem to jest bez znaczenia - wiedza jest ważna, nie osoba). wynik - 5tys zł netto zwrotu dla kupującego.

pozostawiam do głębokiej refleksji.

pozdrawiam serdecznie

M
misiek 29 sie 2016, 09:32

tak. co Robert-brakarz napisał to święta racja , koszt kursu się zwróci na trzech czterech reklamacjach. Mam jeszcze pytanie, jak traktowana jest reklamacja gdzie oprócz np sinizny wystepują gwożdzie w drewnie?

M
maciek ↩ misiek 29 sie 2016, 19:34

Obecność ciał obcych jest dopuszczalna w klasie WD za zgodą stron

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd