nowy pld...

Wątek forum

9 wpisów
N
niepokorny

ktoś coś słyszał???

↩️ 9 wpisów
N
niepokorny 17 lip 2016, 10:49

ktoś coś słyszał???

T
tartaczek 28 sie 2016, 15:36

We wrześniu ma się ponoć wyjaśnić czy będą zmiany. Ale pewnie będę

K
kornik 1 wrz 2016, 14:30

Uczestnicy Komisji Leśno-Drzewnej otrzymali 23.08. kolejny projekt nowego zarządzenia (powieść - 36 stron).

Wg. tego projektu sprzedaż drewna będzie odbywać się tylko na portalu i na e-drewnie. Systemu ma już nie być!

Drewno ma być przydzielane kupującym na portalu wg. trzech kryteriów: Cena (proponowana, odmowy i górna), lokalizacja (odległość do miejsca przerobu), zwyczaj handlowy (z nadleśnictwami).

W portalu będzie można zakupić drewno aż do 100% masy historii z 1, lub średniorocznie 2 z 3, lub 3 lat - do wyboru, lecz nie będzie już możliwości dokupić brakującej masy w systemie... pozostaje tylko e-drewno :)

Następne spotkanie komisji jest pod koniec września... przed tym terminem na pewno nie będzie żadnych ogłoszeń. Nie pozostanie wtedy zbyt dużo czasu, by się zapoznać z nowymi warunkami zakupu - taki chyba jest cel.

Podsumowując można powiedzieć, że o tym kto, ile i za ile drewna otrzyma, decydować będą tylko LP.

Poszukajcie sobie w necie artykułu z 28. kwietnia tego roku: "gra o drewno" - mniej więcej wszystko się powoli potwierdza.

T
tartaczek 9 paź 2016, 16:32

znowu trzymają nas w niepewności

S
Snake 18 paź 2016, 14:30

L
Leo Wrinks ↩ Snake 24 paź 2016, 09:04

czy ktokolwiek z Was czytał projekt nowych zasad? - zastanawiam się dlaczego nikt się temu nie przygląda bliżej, bo czegoś TAKIEGO nie czytałem od lat.

Jeżeli sprzedaż drewna przez organizację, która naszymi lasami zarządza ma tak wyglądać to w tym kraju szykują się niezłe emocje.

G
gosia-n ↩ Wrinks 24 paź 2016, 19:03

Tak, czytałam wersję z połowy września - miała około 50 stron. Bardzo ciekawa lektura aż mi włosy stanęły dęba na głowie. Ta z końca września podobno już ponad 70.

N
niepokorny 24 paź 2016, 19:44

gdzie można ściągnąć projekt???,

W
Wrinks ↩ niepokorny 26 paź 2016, 14:48

wszystko jest już na stronie portalu

Obecny system sprzedaży to jak sądzę coś a la 500+ tylko że dla polskich tartaczników i dodatkowo absurdalna kontrola nad handlem drewnem.

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem...Świat nie widział!

Czekam tylko na dodatkowe kryterium np. zaznacz na mapie, w którym kościele byłeś na spowiedzi oraz załącz testy dna, że jesteś Polakiem - będą dodatkowe punkty = kupisz drewno!

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd