Witam chciałbym się zapytać jaki jest to jakość drewna dębowego. Czy po przetarciu można otrzymać coś sensownego czy nie ma to sensu ?? Średnica minimalna tych bali to 20cm.Pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Witam chciałbym się zapytać jaki jest to jakość drewna dębowego. Czy po przetarciu można otrzymać coś sensownego czy nie ma to sensu ?? Średnica minimalna tych bali to 20cm.Pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Norma mówi, że s2b_GK to drewno od 14-25cm średnicy. Jak masz szczęście albo leśniczy się postara to dostaniesz drewno grubsze czyli powyżej 20cm bez górnego ograniczenia.
Sens jest przecierać drewno +25cm.
ciężko o ładny materiał w dębie s2b, jak gładki wałek to krzywy jak prosty to cienki, jak gruby prosty to sękaty, jak gruby prosty i gładki to ma spękania okółkowe a że robią to firmy zewnętrzne dla LP to często z braku chęci/sił wrzucą s2a do s2b i niech klient się martwi. Szkoda kasy i czasu na wątpliwy efekt.
witam, czy któryś z kolegów miał do czynienia z tym trakiem?
Docelowo przetarcie kłód drewna twardego bk/db o grubości często przekraczającej 70cm+
W cenie do 70tys mam silnik 15kW, pełną hydraulikę i miernik grubości cięcia. Dodatkowo krzesełko:) z odwróconym do operatora sterowaniem hydrauliki.
Patrzyłem też na wirexa CZ-1/ZM w tej cenie i wyposażeniu ale tam ograniczeni ramy a kłody często bardzo grube i nie chcę mieć problemów z napływami w odziomkach...lub trochę droższa wersja BIG?…
Patrzyłem po używkach ale te nasze polskie maszyny to już wyglądają jak by na polu stały 10 lat -zardzewiałe, pospawane, porozwalane:)…
piszcie śmiało chętnie posłucham każdej wypowiedzi.
Panowie mam takie pytanie zwiazane z debem zajmuje sie drewnem kominkowym i przerabiam takze deba