DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Falowanie pily tasmowej.

Falowanie pily tasmowej. [3]

Mam pytanie, problemem jest falowanie piły taśmowej 40mm. Na wejściu w kłodę ( dąb, jesion) delikatnie ucieka do góry ( 2-3 mm) na długości 20 cm,t a później do końca tarcia trzyma wymiar. Co może być przyczyną? moj nr 603899763

tartacznik [7]Odpowiedz na ten wątek2015-02-20 21:29:40

Zgłoś nadużycie

W pierwszej kolejności sprawdził bym pasek napędzający pomiędzy silnikiem ...

a kolem napedowym . Pytanie jest też czy silnik ma wystarczająco mocy do tego co tniesz i czy masz dobry prąd - śmiesznie brzmi ale ja zmarnowałem kupę surowca przez taką pierdołę. Dostałem nowe trafo i problemy znikły. Wiadomo że trzeba sprawdzić/ustawić rolki i koła , ale to pewnie już zrobiłeś. Napisz jaki tniesz surowiec i jakiej grubości.

Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-02-24 19:39:10

Zgłoś nadużycie

Jakich pił używasz?

Jeśli na nowej pile od razu cięcie idzie ci w dół to masz kilka opcji do sprawdzenia:
1. Napięcie pasków klinowych pomiędzy silnikiem a kołem napędowym ( jeśli nie jest napięty jak skała to błąd )
2. Ustawienie kół głównych
3. Ustawienie rolek prowadzących
4. Sprawdż spadki napięć - jeśli masz kiepski prąd , nici z dobrego cięcia.

Sprawdź też kwestię związane z bieżącą eksploatacją , stan rolek i łożysk, luzy na kołach głównych , luzy na rolkach , paski gumowe kół głównych na których leży taśma, luzy na ramieniu prowadzącym rolkę.

Ważne jest też czy masz odpowiednio dobrany profil zęba i rozwarcie piły do gatunku jaki przecierasz , jeśli masz na domiar złego zbyt dużą prędkość liniową piły i tniesz grubego zmrożonego buka lub dęba to masz nad czym myśleć.
Pozdrawiam

Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-03-04 09:15:56

Zgłoś nadużycie

Źle ustawione koła

ja też tak mam czasem w pilarce poziomej dwugłowicowej, wystarczy przestawić koło duże w płaszczyźnie poziomej by piła bardziej "weszła" na rolkę

Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2015-03-06 19:41:37

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA