Falowanie pily tasmowej. [3]
Mam pytanie, problemem jest falowanie piły taśmowej 40mm. Na wejściu w kłodę ( dąb, jesion) delikatnie ucieka do góry ( 2-3 mm) na długości 20 cm,t a później do końca tarcia trzyma wymiar. Co może być przyczyną? moj nr 603899763
tartacznik [7]Odpowiedz na ten wątek2015-02-20 21:29:40
W pierwszej kolejności sprawdził bym pasek napędzający pomiędzy silnikiem ...
a kolem napedowym . Pytanie jest też czy silnik ma wystarczająco mocy do tego co tniesz i czy masz dobry prąd - śmiesznie brzmi ale ja zmarnowałem kupę surowca przez taką pierdołę. Dostałem nowe trafo i problemy znikły. Wiadomo że trzeba sprawdzić/ustawić rolki i koła , ale to pewnie już zrobiłeś. Napisz jaki tniesz surowiec i jakiej grubości.
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-02-24 19:39:10
Jakich pił używasz?
Jeśli na nowej pile od razu cięcie idzie ci w dół to masz kilka opcji do sprawdzenia:
1. Napięcie pasków klinowych pomiędzy silnikiem a kołem napędowym ( jeśli nie jest napięty jak skała to błąd )
2. Ustawienie kół głównych
3. Ustawienie rolek prowadzących
4. Sprawdż spadki napięć - jeśli masz kiepski prąd , nici z dobrego cięcia.
Sprawdź też kwestię związane z bieżącą eksploatacją , stan rolek i łożysk, luzy na kołach głównych , luzy na rolkach , paski gumowe kół głównych na których leży taśma, luzy na ramieniu prowadzącym rolkę.
Ważne jest też czy masz odpowiednio dobrany profil zęba i rozwarcie piły do gatunku jaki przecierasz , jeśli masz na domiar złego zbyt dużą prędkość liniową piły i tniesz grubego zmrożonego buka lub dęba to masz nad czym myśleć.
Pozdrawiam
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2015-03-04 09:15:56
Źle ustawione koła
ja też tak mam czasem w pilarce poziomej dwugłowicowej, wystarczy przestawić koło duże w płaszczyźnie poziomej by piła bardziej "weszła" na rolkę
Robert [44]Odpowiedz na ten wątek2015-03-06 19:41:37
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.