Dobre rady odnosnie przecierania [4]
Mam taki problem, który wynika z mojego niedoswiadczenia jak byście mogli mnie pokierować co robię zle.
Pracuje na tartaku firmy Drozdowski ttm 800 jest to pilarka taśmowa, przerabiam modrzew. Na własne potrzeby do zrobienia wiaty robię krokwie i płatwie.
Gdy wycinam deski calowe trzymają wymiar na 7m jest różnica 1 mm
Problem zaczyna się gdy przykładowo wytnę belkę o wymiarach ~210x180 i już w tym momencie nie trzyma wymiaru jest różnica 1cm między początkiem a koncem. Wydaje mi się że podczas przecierania drewno się skręca a nie mam pomysłu w jaki sposób zamocować tak duży kawałek drewna żeby leżał sztywno. Drugi cyrk zaczyna się gdy z tego kawałka wycinam belki o wymiarach 210x70 To tutaj już jest całkiem każda inna i do tego góry i doliny się robią mimo tego że chwile wcześniej po cięciu była równa powierzchnia {piłe wymieniałem na nową było to samo}. drzewo leży na magazynie już jakiś czasz mniej więcej 4-5 miesięcy. Poradźcie co robię nie tak albo jak powinienem to robić żeby wyszły ładne równe kantówki.
vito [2]Odpowiedz na ten wątek2014-11-17 17:09:16
Dobre rady
Żeby krawędziaki miały wymiar co do mm, trzeba ciąć z zapasem, a potem strugać.
Marcin [15]Odpowiedz na ten wątek2014-11-18 22:09:07
dobre rady
ciężki temat z tym modrzewiem kolego,sam też czasem przecieram i wiem o co chodzi. ale modrzewia się poprostu ciężko obrabia bo on sam w sobie sprężynuje,tniesz deski jest ok gdyż przecierasz cienką powierzchnię,a przy belkach pojawia się problem bo sprężynują podczas przecierania,to nie wina piły napewno... Jedyne co mogę doradzić,jeżeli tego jeszcze nie robiłeś to po odcięciu z kłody 2 desek,poprostu obróć ją o 180 stopni i tnij tak jakby od nowa,czasem pomaga jednak najlepszym rozwiązaniem na modrzewia jest poprostu trak pionowy. Powodzenia
Marcin [28]Odpowiedz na ten wątek2014-11-20 20:44:22
Taki sam problem miałem
Ustaw głowicę na wysokości np 100 mm i sprawdź miarką czy jest tak sama odległość od belki łoża do piły do dolnego rozwartego zęba na każdej belce jeśli tak to błąd tkwi w sprężystości drewna i tak musi być.
Jak coś to dzwoń 514663486
Tartak Bińkowski [1]Odpowiedz na ten wątek2014-11-30 09:10:41
Dzięki wielkie za odpowiedź po zmierzeniu zgadza się mniej więcej. ...
Doszedłem jeszcze do tego że najwolniejszy bieg posuwu wyskakiwał i włączał się delikatnie wyższy. Po wymianie paska od wariatora sytuacja się poprawiła. stary pasek był cały ale już z jednej strony był wytarty do zbrojenia. I bieg nie chciał się trzymać na swoim miejscu. Pozdrawiam
vito [2]Odpowiedz na ten wątek2014-12-06 15:20:24
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.