Mam pytanie: czy zabrudzone czoła dłużyc błotem i piaskiem można uznać jako wadę drewna?
Mam pytanie: czy zabrudzone czoła dłużyc błotem i piaskiem można uznać jako wadę drewna?
Nie, zabrudzenia od błota i piasku to nie wada drewna.
Powiedz to niektórym odbiorcą którzy nie mając jak zbić ceny klasowego drewna wymyślają takie rzeczy a znawcy norm uznają to jako wadę.
Wadą to nie jest ale połóż taką kłodę na traku w zimie bez oczyszczenia i ją potnij.
Oczywiście że jest to wada . Obciąża ona ZUL który przygotowywał zrywkę . Zrywka musi być wykonana w ten sposób że kłoda jest podwieszona w czasie transportu tak mają w umowach . Miałem taką reklamację , pracownicy ZUL szczotkami czyścili kłody . Piasek i błoto niszczy narzędzia piły i latem i zimą .
To nie jest wadą według norm KJW obowiązujących w Polsce. Można ewentualnie w umowie kupna zastrzec, że nie odbierasz drewna zabrudzonego błotem lub jeżeli takowe się zdarzy obniżyć klasę.
W Polsce umowy przygotowują LP i albo pan podpisujesz to co przygotują albo spadasz pan. Nie ma możliwości wprowadzać zastrzeżeń itp...