DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
sinica

sinica [10]

proszę o rade , czy możecie polecić jakiś środek na sinice. Dostałem dostawę sosny s2b , praktycznie na każdym elemencie ślady sinicy. Do tej pory pracowałem na drewnie liściastym i nie miałem tego problemu. Czy sinica to jest normalne i czesto spotykane zjawisko. Jak sobie z tym dajecie rade? Boje się, że klient nie zechce takich elementów drewnianych z sinymi smugami.

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-09-22 19:37:37

Zgłoś nadużycie

sinica a SINIZNA

Co oznacza "dostałem"?. Jeśli kupiłeś świadomie zasinione drewno to kaplica, jeśli odebrałeś z LP takie to je zareklamuj i niech zabierają drewno. Środka jakotakiego raczej niema, smugi pozostaną. Jedynie co można zrobić to szybko je przetrzeć i wysuszyć, bo jeśli będzie dalej w wałku to zaraz zczernieje i wyjdze grzyb, a wtedy to tylko opał. Ja na Twoim miejscu składałbym reklamacje z zastrzeżeniem braku zainteresowania S2a.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2014-09-23 08:33:29

Zgłoś nadużycie

sinica

no niestety kupiłem z LP, a 5 dni minęło i nie chcą uznać reklamacji. Czy jest jakaś szansa uratowania pociętych desek, a środki do usuania sinizny nie działają?

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-09-23 15:12:48

Zgłoś nadużycie

Sinica? To uważaj, bo możesz dostać zatrucia pokarmowego :)

Chyba sinizna!

Co do środków, był na DREMIE producent, co pokazywał takowe. Zresztą nie tylko on - każdy środek na bazie podcholrynu sodu, coś ala bielinka do firan tylko mocniejsze.

Kolego niepokorny - niestety jesli deski są pocięte to jedynie w gre wchodzi rabat, nikt pociętego drewna nie zabierze od Ciebie. Ale w tym wypadku jest pozamiatane. Zresztą sprawy nie znamy, nie wiemy jak było do końca, więc nie zabierajmy głosu co do reklamacji.

Sinizna to normalne zjawisko i spotykane tak powszechnie jak pleśń, kurz i roztocza.

Taka dygresja - sina deska to podstawowy budulec pod okleinę :)

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-09-23 19:11:32

Zgłoś nadużycie

jak zwykla czytasz a nie wiesz o czym...

gdzie napisałem że kolega ma odesłać deski????. Ponadto nie deski są pocięte a drewno jest pocięte na deski. Na tym kończe dyskusje z tobą.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 15:59:08

Zgłoś nadużycie

Jak zwykle nie niepokorny, a niepoprawny :)

A gdzie napisałem, że kazałeś mu odesłać deski?

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 18:57:56

Zgłoś nadużycie

sinizna

oczywiście sinizna , sorki za błąd :), czytałem o tym , ze to nie osłabia drewna itd... ale wygląda nieestetycznie. Czy w tartakach normalnie sprzedaje sie takie drewno w sinymi smugami? czy to często występuje? A co klienci na to?
A tak a propos reklamacji , to nauczka dla mnie , zeby zaraz po dostawie pisać reklamacje , na takie wady jest tylko pięć dni od daty wystawienia faktury. Bardzo mało sczególnie, ze na transport czeka się kilka dni.

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 07:18:14

Zgłoś nadużycie

niestety...

przy siniźnie trzeba szybko zgłaszać reklamacje, ale nie w ciągu 5 dni od wystawienia f-ry a od momentu odbrania drewna czyt: wystawienia kwitu wywozowego. Rada jest taka samochód przyjeżdża widzisz duży % zasinionego drewna kiero sobie zdejmuje a Ty piszesz reklamacje. Większość n-ctw przyjmuje reklamacje na siniznę na e-mail. Ja nie polecam żadnych środków chem na "wybielenie" drewna, bo to ani tanie, dużo roboty a efekt nie jest gwarantowany.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 16:04:54

Zgłoś nadużycie

Ale skoro już się stało, to trzeba ratować co się da,

a nie biadolić. Kolega niepokorny napisał prawdę - czas się liczy od dostawy. Chociaż... w 5 dni to i u Ciebie mogą zsinieć jak warunki "sprzyjają"

Nie wiem czy to nie będzie reklama, ale poszukaj firmy Bochemie Group.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 19:06:40

Zgłoś nadużycie

dzięki za odpowiedzi

kupiłem antysin, jutro sprawdze, czy to działa. Ale mam pytanie, czy sprzedajecie takie deski, krokwie itd ze śladami sinizny? u mnie na elemencie 2,5 m ( 10cm x 10cm) sa smugi okolo 30 cm.

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 19:25:18

Zgłoś nadużycie

dzięki za odpowiedzi

z Bochemie Group zamowilem impregnat, dzięki za podpowiedz

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-09-24 19:37:23

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA