Drewno kominkowe fakty [12]
Do tych którzy poważnie myślą o tym interesie ,bazowanie na '' znajomych ' leśnikach i na s4 to zwyczajna bzdura ,jest to drewno do 50% zgnilizny bądź krzywizny powyżej 10 cm na 1m bieżący , klienci są wymagający taki towar sprzedaje się kiepsko , jak nie wypracujesz historii zakupów i nie będziesz robił kominkowego z sortymentu WO lub s2a to zapomnij o sukcesie , a co się tyczy cen to nie jest prawdą ze wzrost cen z przetargów będzie widoczny za rok bo niby firmy maja zapasy .Ceny już wzrosły wraz z nowym rokiem. Ach bym zapomniał drewno się nie rozmnaża !!!!!! jak masz 1M3 to po cieciu i łupaniu będzie nadal 1m3 lub nawet mniej a co się tyczy cen to np. brzoza za 1mp układny sprzedajemy z dowozem do 30km po 170 zł , to jest i tak tanio.
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2014-02-18 20:25:09
Jesion
To nie wiem co wy robicie z tym 1 m3 że macie go mniej :) Bo mi jakoś wychodzi więcej.....
lolo [38]Odpowiedz na ten wątek2014-02-18 23:48:09
zalezy jak ukladasz
Ile wyjdzie zależy tylko jak ułożysz, normalnie wychodzi z 1m3 po szczepaniu 1m3 a jak masz cienkie s2a to wyjdzie mniej ,więcej wychodzi tylko z sortymentu wo
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2014-02-19 17:39:38
puzle układasz ?? ze 1m3 wychodzi 1mp
Panie kolego chyba nie wiesz co piszesz, czytając te brednie to .....
z 1m3 wychodzi srednio 1.3- 1.4 mp
patryk [9]Odpowiedz na ten wątek2014-02-19 19:47:30
to nie puzzle
Kolego Patryk [9] czytaj uważnie ja nie pisze ze z 1m3 mam 1mp lecz 1m3 to jest 1m3 a ,mp całego mierzonego stosu w lesie dł x wys x szer nie da więcej metrow po łupaniu , jest taka sama albo mniejsza
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2014-02-19 22:15:04
Zasada - im grubsze i prostsze drewno tym...
Po rozłupaniu można otrzymać większą ilość mp (z tym że tak na prawdę jest odwrotnie - to mp jest stała, zaś m3 zależną wynikającą z przelicznika).
Przeliczniki stosowane w LP odnoszą się do pewnych stosów o średnich parametrów drewna. Spotkałem się z tym, że wyjątkowo równe i grube drewno dało więcej mp niż cienkie i krzywe. To normalne, że nie każdy stos jest idealny. Drewno długie stosowe ma niższe przeliczniki mp/m3 i jeżeli było proste to samą przerzynką możesz zwiększyć liczbę m3. Trochę namotałem, ale myslę, że sens jest jasny.
Co jednak nagminne u kominkarzy to:
- stosowanie jakiś mp nasypowych, rzucanych przez lewe ramię itp.
- sprzedaż innych gatunków niż uzgodnione (np wierzba zmieszana z dębem, sucha olsza zmieszana z dębem - nazywana dębem czerwonym itp.)
- próba wymuszania drewna innych klas niż licytowane (S2A TO NIE MUSI MIEĆ 20 CM ŚREDNICY!!!)
Oczywiście to są przypadki - nie każdy musi byc oszukańcem
Jest jednak pewna zalezność - najczęściej kantują Ci, co mają składy węgla...hmmm....
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-02-19 21:18:05
Nie do końca to prawda
Panie Wujku
po pierwsze - drewno długie stosowe nigdy nie wyda więcej mp z m3, wiem z doświadczenia
po drugie - według norm wałek S2a 250 nie może mieć większej krzywizny niż 10 cm na całości w przypadku jednostronnej krzywizny i połowę w przypadku wielostronnej. W całej mojej historii zdarzyły się dwa takie transporty że drewno nie spełniało tych wymogów i jeszcze były sęki źle obrobione, z 15 m3 wyszło tylko 19mp, co przy niskich marżach zjadło cały zarobek. Tyle powietrza było.
po trzecie - więcej może być tylko przy drewnie grubym, krótkim, prostym z dobrze obrobionymi sękami i przy krzywym WD z redukcjami.
po czwarte - na s4 nie zarobisz jeżeli jesteś uczciwy.
po piąte - 5% udział innych gatunków liściastych też może zaboleć ja to będzie lipa
piotr [5]Odpowiedz na ten wątek2014-02-20 17:21:20
Zgadzam sie z Panem
ze z długiego s2a trudno wyjść na swoje tym bardziej ze często jest cienkie i bardziej krzywe niż powinno ,chyba ze trafi się grubsza 15-20cm , lepiej wychodzi to z wd wc , jeśli jest dobrze odebrane bo raz na dłużycy miałem spory brak , a zdarzyło się również ze 25m3 klonu s2a wyszło 29 mp ,a jeśli chodzi o s4 to zgadzam się w 100% to tylko same problemy.
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2014-02-20 18:44:48
Przykład przeliczenia S2A
S2A długie ma przelicznik 0,62 - tzn. z 10 mp masz 6,2 m3
S2A krótkie ma przelicznik 0,65 - tnz z 10 mp masz 6,5 m3
Przy założeniu, że s2 długie nie spełniało normy grubościowej lub innych wad (zaparzenie, sinizna itp.) i nie dało go odebrać w S2B długie. Samo przecięcie teoretycznie zwieksza ilośc m3.
Ja cały czas mówię o teori, która jednak potwierdza się czasami.
Tutaj odmiennym przypadkiem jest drewno S2AC, które zarówno długie, jak i krótkie ma przelicznik 0,63 :) Absurdalne.
Na pewno się Panowie zgadzamy z tym, że im grubsze i prostsze tym lepsze, oraz z tym ,że na S4 to sie tylko ludzi oszuka - tańszy od LP nie będziesz a jakości w tym nie ma.
Co do WD - coraz więcej nadleśnictw odchodzi od WD w gatunkach poszukiwanych na opał ze względu na ceny. Bardziej opłaca się wałek S2B i papierówka niż WD - patrz grab.
Pewnie gdyby nie dziwne podejscie konroli w LP ja bym wcale nie robił tartacznych sortymentów z JS, GB, WZ, KL i AK.
Na klonie zresztą najlepszy interes moim zdaniem. Tylko trzeba kupujących opał edukować.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-02-20 19:47:14
błąd
przelicznik dla liściastego długiego jest 0,60
i niech Pan pamięta że w stosie długiego jest dużo więcej powietrza i tak naprawdę ten przelicznik powinien być dla s2a długiego w granicach 0,56-0,58, tak przynajmniej dla wynika z mojego doświadczenia jak wychodzi z długiego, zawsze z 15 m3 wychodzi mniej mp drewna połupanego. Proszę zwrócić uwagę na to że jeden źle obrobiony sęk powoduje duża dziurę w stosie. Niech Pan kiedyś zrobi test ułoży wałki długie stosie i zmierzy, następnie je przetnie i ponownie ułoży.
Sortyment S2ap i S2ac nie nadają się na drewna kominkowe. Ciężkie w przerobie mechanicznym, bo krzywe. Dużo powietrza mimo niskiego przelicznika nie da się wyjść, to jest to samo co S4.
Ja głównie pracuje w hurcie i dla mnie gatunki jak Jesion, Klon, Wiąz są praktycznie nie sprzedawalne. Akacja to jest co innego bo można znaleźć naprawdę dobre oferty i w hurcie i w detalu też pójdzie. Niestety u mnie jest jej dosyć mało więc nie ma większych szans na kupno.
Przy WD nie do końca się zgodzę bo grube drzewo jest łatwej przerobić w dłużycy niż w wałku.
Co do klona to niech Pan weźmie pod uwagę że on ciężko schnie, nawet w suszarni.
piotr [5]Odpowiedz na ten wątek2014-02-21 00:32:56
Nie prawda, że błąd!!
Akurat dla s2a tez jest 0,6:)
https://www.e-drewno.pl/stock/?product=stock&module=auctions&action=about&id=przeliczniki
Przy Wd się Pan nie zgadza, bo Pan chce kupić, jakby Pan chciał sprzedać, to by się Pan zgodził. Zależy od ceny i rachunku ekonomicznego.
S2AC i S2AP do obróbki mechanicznej może nie, ale to zależy od zaplecza technicznego i ewentualnego wykorzystania czynnika ludzkiego
Klon tak źle schnie? Dużo szybciej od dęba i, nawet lekko mokry, nie niszczy kominów. Wiadomo - trzeba łupac. Ja paliłem klonem i czeremchą amerykańską i jestem bardzo zadowolony. Akacja zaś odpada - ogromne straty na popiół. A oferty mają głownie drogowcy jak je wycinają wzdłuć dróg. Co do jesionu o jakim Pan pisze? Drogowym - pensylwanskim, czy wyniosłym? Bo różnica jest kolosalna.
Co do przeliczników - będzie zmiana po 2015 roku w sortymentacji - tak słyszałem.
Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-02-21 16:33:41
Teraz troche z innej beczki.... pytanie do Pana Wujka
Dlaczego w nadleśnictwach w których pozyskuje się np. s2a papierówkę dębową i to w dużych ilościach rzędu 500m3,i nic się z tego nie wystawia na portal lub systemowe e-drewno, puszcza się wszystko w detal i do tego w niższych cenach niż w sąsiednich nadleśnictwach, a wydaje mi się że, cena w cenniku detalicznym z tego co się doczytałem sortymentu s2a jeśli dane nadleśnictwo nie wystawia danego gatunku powinna być wzorowana albo zbliżona do tej z sąsiedniego gdzie dany gatunek jest wystawiany na e-drewno systemowe.
A co się tyczy Klonu to super drewno od wiosny do jesieni wysycha wystarczająco, sprzedaje się dobrze i jest super do kominków ,a szyba pozostaje czysta!!!!! Wielu klientów się przekonało i często pytają o ten gatunek .
przeliczniki olcha brzoza wiąz sosna dąb 1,2 przelicznik 0,65 a długie 0.6
grab buk klon świerk krótkie 1,2 przelicznik 0,7 a długie 0,67
a co się tyczy sortowania stosu s2a s2b to pozostawia wiele do życzenia
Według mnie te patyki s2a (5-10cm) powinne stanowić inny sortyment ..no i bumerangi z i wałki nastroszone gałęziami jak jeże to też jest codzienność
Pozdrawiam miłego wieczoru
jesion [114]Odpowiedz na ten wątek2014-02-22 17:18:01
Bezmyślność
Kupujesz np 22 m3 dęba s4 1,2m z dostawą na plac okolo 2800 łupiesz go i składasz w stos krzyżowy czyli na przemian północ/południe wschód/zachód i powiedz mi że nie wyjdzie ci 33 mp to cie w h..a zrobił leśniczy albo mu zarypali z kupki .
33 mp razy 140 4600
1820 minus koszty
mowa o mokrym wysusz pójdzie za 160 600 zł więcej za 6 miesiecy suszenia w sezonie wiosna jesień .
Pioter [11]Odpowiedz na ten wątek2018-02-22 21:09:03
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.