DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
witam potrzebuje pomocy doradztwa informacji zakup drewna

witam potrzebuje pomocy doradztwa informacji zakup drewna [11]

witam wszystkich czytających handluje jakis czas drewnem kominkowym opałowym dotychczas surowiec pozyskiwalem od lesniczych w detalu aczkolwiek zapotrzebowanie wzros wiec chciałbym kupic na jakims przetargu e - drewno odpada interesuje mnie cos innego ponieważ ceny są nieco "kosmiczne" wiem tyle ze przetargi te odbywaja sie 2 razy w roku i to na tyle..
Moze ktos cos dodac w tej kwesti jak zacząc czy trzeba jakies wadium wpłacic?prosze o opinie uwagi

patryk [9]Odpowiedz na ten wątek2014-01-27 14:21:25

Zgłoś nadużycie

dwa razy w roku odbywa się e-drewno systemowe, aby uczestniczyć musisz ...

wpłacić minimum 4000 wadium. Możesz zakupić do 1000 m3, jeśli chcesz więcej to za każde 4 zł masz 1 m3. Czyli aby kupić 2000 m3, wpłacasz 8000 zł. Wadium jest zajęte tylko do momentu podpisania umowy. Jest dość duża relacja między e-drewno syst. a "zwykłym", ceny są podobne.
Aby było taniej musisz brać udział w przetargach ograniczonych Portalu Leśno Drzewnego - raz w roku. Aby przystąpić trzeba wykazać minimum roczną historię zakupów. jeśli jest wyższa to brana jest średnia, maksymalnie z trzech ostatnich lat. Składasz ofertę zakupu, nie licytujesz ceny jak w e-drewno. Konto do powyższych zakładasz w dowolnym nadleśnictwie.
... to tak po krótce.

Piotrek [17]Odpowiedz na ten wątek2014-01-28 13:04:17

Zgłoś nadużycie

dziekuje za odpowiedz ale jeszcze małe pytanie

chodzi mi o te wykazanie sie z zakupów mam bardzo dużo faktur za opał s4 oraz s2a wszystko detal czy to może posłużyć to jako ta historia ?

patryk [9]Odpowiedz na ten wątek2014-01-28 20:00:32

Zgłoś nadużycie

jeżeli faktury były wystawiane na firmę, którą aktualnie posiadasz to ...

powinny wliczyć się do Twojej wielkości zakupów.
Jedyny problem jest w tym, że nie wlicza się to automatycznie. Część nadleśnictw sprzedaż detaliczną prowadzi bez ewidencjonowania danych klienta, a część (niewielka) - po nr regon. W pierwszym przypadku takie faktury należy zliczyć ręcznie, nie ma żadnego sposobu aby to wygenerować automatycznie z systemu. Widać kwoty, sortymenty, daty itp, a nie ma danych kupującego. Nikt nie określi co kupiłeś. Takie informacje tylko z papieru. Entuzjazm zliczającego jest znikomy więc w większości przypadków sam musisz upominać się o to.
Koryguje się te wartości w PLD - każde nadleśnictwo osobno. Nawet jednostka macieżysta nie ma wglądu do Twojej wielkości zakupów z innego nadleśnictwa.

Piotrek [17]Odpowiedz na ten wątek2014-01-29 14:55:16

Zgłoś nadużycie

Nie

Musisz posiadać konto w e-drewno ale teraz sobie daruj szkoda twojej kasy.

lolo [38]Odpowiedz na ten wątek2014-01-28 20:06:49

Zgłoś nadużycie

firma

w tej chwili dostęp do e-drewna mają tylko firmy legalnie zarejestrowane, pierwsze pytanie czy taką masz? indywidualnym cofneli ten przywilej i koledzy mają rację w tym momencie e-drewno to horror, ceny z kosmosu na wszystkie sortymenty, bez historii jesteś na straconej pozycji od samego początku, no chyba że zamierzasz dokładać ....

kupiec22 [49]Odpowiedz na ten wątek2014-01-28 20:54:37

Zgłoś nadużycie

ale trzeba jakoś zacząć

tworzyć swoją historię ? na e-drewno jest sporo chętnych do zakupów , czy z tego wynika , ze wszyscu dokładają?

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-01-29 07:20:28

Zgłoś nadużycie

Wszyscy

Leca na historii zakupów. Gdyby nie to nie było by szans na tym zarobić przy tych cenach drewna. Zreszta na nasze warunki drewno jest i tak mało konkurencyjne juz.

lolo [38]Odpowiedz na ten wątek2014-01-29 15:15:09

Zgłoś nadużycie

a jak nie mieli jeszcze historii zakupów?

mówiąc o historii zakupów macie na mysli aukcje systemowe? czy na aukcjach e-drewno tez sie bierze pod uwage historie zakupów?
przepraszam za to naiwne pytanie ale jestem nowy w tej branży

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-01-29 15:37:03

Zgłoś nadużycie

Misiek... nie tylko nowy, ale...

Najpierw wejdź na stronę:
http://www.zilp.lasy.gov.pl/drewno
Przeczytaj wszystkie załączniki, wszystko się przyda.
Jeśli czegoś nie rozumiesz, udaj się do najbliższego nadleśnictwa, albo chociaż tam zadzwoń...
Człowieku, jeśli tak zaczynasz biznes, tzn., że na wejściu splajtowałeś!

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2014-01-29 18:04:11

Zgłoś nadużycie

kolego misiek, wielkość zakupów jest brana pod uwagę tylko na Portalu ...

Leśno Drzewnym. W e-drewno i e-drewno systemowym nie ma ona żadnego znaczenia, są to otwarte aukcje.

Piotrek [17]Odpowiedz na ten wątek2014-01-30 07:17:14

Zgłoś nadużycie

dziekuje

za uświadomienie mnie :) żle się wyraziłem , chce zacząć działać w tej branży. na tą chwilę trafiłem na ten portal i dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałem.

misiek [62]Odpowiedz na ten wątek2014-01-30 08:14:38

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA