witam potrzebuje pomocy doradztwa informacji zakup drewna

Wątek forum

12 wpisów
P
patryk

witam wszystkich czytających handluje jakis czas drewnem kominkowym opałowym dotychczas surowiec pozyskiwalem od lesniczych w detalu aczkolwiek zapotrzebowanie wzros wiec chciałbym kupic na jakims przetargu e - drewno odpada interesuje mnie cos innego ponieważ ceny są nieco "kosmiczne" wiem tyle ze przetargi te odbywaja sie 2 razy w roku i to na tyle..

Moze ktos cos dodac w tej kwesti jak zacząc czy trzeba jakies wadium wpłacic?prosze o opinie uwagi

↩️ 12 wpisów
P
patryk 27 sty 2014, 14:21

witam wszystkich czytających handluje jakis czas drewnem kominkowym opałowym dotychczas surowiec pozyskiwalem od lesniczych w detalu aczkolwiek zapotrzebowanie wzros wiec chciałbym kupic na jakims przetargu e - drewno odpada interesuje mnie cos innego ponieważ ceny są nieco "kosmiczne" wiem tyle ze przetargi te odbywaja sie 2 razy w roku i to na tyle..

Moze ktos cos dodac w tej kwesti jak zacząc czy trzeba jakies wadium wpłacic?prosze o opinie uwagi

P
Piotrek 28 sty 2014, 13:04

wpłacić minimum 4000 wadium. Możesz zakupić do 1000 m3, jeśli chcesz więcej to za każde 4 zł masz 1 m3. Czyli aby kupić 2000 m3, wpłacasz 8000 zł. Wadium jest zajęte tylko do momentu podpisania umowy. Jest dość duża relacja między e-drewno syst. a "zwykłym", ceny są podobne.

Aby było taniej musisz brać udział w przetargach ograniczonych Portalu Leśno Drzewnego - raz w roku. Aby przystąpić trzeba wykazać minimum roczną historię zakupów. jeśli jest wyższa to brana jest średnia, maksymalnie z trzech ostatnich lat. Składasz ofertę zakupu, nie licytujesz ceny jak w e-drewno. Konto do powyższych zakładasz w dowolnym nadleśnictwie.

... to tak po krótce.

P
patryk ↩ Piotrek 28 sty 2014, 20:00

chodzi mi o te wykazanie sie z zakupów mam bardzo dużo faktur za opał s4 oraz s2a wszystko detal czy to może posłużyć to jako ta historia ?

L
lolo 28 sty 2014, 20:06

Musisz posiadać konto w e-drewno ale teraz sobie daruj szkoda twojej kasy.

K
kupiec22 28 sty 2014, 20:54

w tej chwili dostęp do e-drewna mają tylko firmy legalnie zarejestrowane, pierwsze pytanie czy taką masz? indywidualnym cofneli ten przywilej i koledzy mają rację w tym momencie e-drewno to horror, ceny z kosmosu na wszystkie sortymenty, bez historii jesteś na straconej pozycji od samego początku, no chyba że zamierzasz dokładać ....

M
misiek 29 sty 2014, 07:20

tworzyć swoją historię ? na e-drewno jest sporo chętnych do zakupów , czy z tego wynika , ze wszyscu dokładają?

P
Piotrek ↩ patryk 29 sty 2014, 14:55

powinny wliczyć się do Twojej wielkości zakupów.

Jedyny problem jest w tym, że nie wlicza się to automatycznie. Część nadleśnictw sprzedaż detaliczną prowadzi bez ewidencjonowania danych klienta, a część (niewielka) - po nr regon. W pierwszym przypadku takie faktury należy zliczyć ręcznie, nie ma żadnego sposobu aby to wygenerować automatycznie z systemu. Widać kwoty, sortymenty, daty itp, a nie ma danych kupującego. Nikt nie określi co kupiłeś. Takie informacje tylko z papieru. Entuzjazm zliczającego jest znikomy więc w większości przypadków sam musisz upominać się o to.

Koryguje się te wartości w PLD - każde nadleśnictwo osobno. Nawet jednostka macieżysta nie ma wglądu do Twojej wielkości zakupów z innego nadleśnictwa.

L
lolo 29 sty 2014, 15:15

Leca na historii zakupów. Gdyby nie to nie było by szans na tym zarobić przy tych cenach drewna. Zreszta na nasze warunki drewno jest i tak mało konkurencyjne juz.

M
misiek 29 sty 2014, 15:37

mówiąc o historii zakupów macie na mysli aukcje systemowe? czy na aukcjach e-drewno tez sie bierze pod uwage historie zakupów?

przepraszam za to naiwne pytanie ale jestem nowy w tej branży

W
Wujek 29 sty 2014, 18:04

Najpierw wejdź na stronę:

http://www.zilp.lasy.gov.pl/drewno

Przeczytaj wszystkie załączniki, wszystko się przyda.

Jeśli czegoś nie rozumiesz, udaj się do najbliższego nadleśnictwa, albo chociaż tam zadzwoń...

Człowieku, jeśli tak zaczynasz biznes, tzn., że na wejściu splajtowałeś!

P
Piotrek 30 sty 2014, 07:17

Leśno Drzewnym. W e-drewno i e-drewno systemowym nie ma ona żadnego znaczenia, są to otwarte aukcje.

M
misiek 30 sty 2014, 08:14

za uświadomienie mnie :) żle się wyraziłem , chce zacząć działać w tej branży. na tą chwilę trafiłem na ten portal i dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałem.

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd