DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
suszenie dęba - problem

suszenie dęba - problem [3]

Witam!

Pytanie do doświadczonych suszarników!
Jestem w trakcie suszenia bali dębowych 50 mm od wilgotności początkowej ok 50%. Obecnie połowa wsadu suszy się prawidłowo (wilgotność w środku bala ok 25% na zewnątrz ok 19%) a połowa nie schnie w środku (ok 48%)
Przeprowadziłem zabieg nawilżania interwęcyjnego (choć nie widać mikrospękań na powierzchni) ale niezabardzo pomogło. Całkowity wsad to ok 15m3.

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Paweł [5]Odpowiedz na ten wątek2014-01-26 18:10:59

Zgłoś nadużycie

Dąb

Witam, nawet jeżliktoś chciałby Panu w tym pomóc to nie może, ponieważ nie ma podstawowych informacji. A mianowicie:
-czy surowiec pozyskany w tym samym czasie i z tego samego żródła
-jaka jest kontrola suszenia /rodzaj pomiaru temperatury,wilgotności i czy proces jest prowadzony ręcznie czy automatycznie a także jaki to jest rodzaj komór/.
Podpowiadam jedynie, ponieważ suszę tylko dąb i rozumiem, że sprawa często bywa bardzo nieciekawa, nerwowa. Wysuszyć tęj gubości i o takiej wilgotności dąb jest nielada sztuką.

Roman [14]Odpowiedz na ten wątek2014-01-30 14:27:28

Zgłoś nadużycie

suszenie dęba -problem

Dziękuje za zainteresowanie!
- surowiec pozyskany z tego samego źródła w przeciągu półtorej miesiąca
- materiał suszony jest w suszarni komorowej konwekcyjne (producent ASEJA)
sterowanie półautomatyczne z tym że kominki są cały czas zamknięte

Pierwszy raz mam taki problem a kilka razy już suszyłem 50tke i nie było żadnych niespodzianek

Paweł [5]Odpowiedz na ten wątek2014-01-30 14:41:52

Zgłoś nadużycie

suszenie db problem

Witam. Przyczyny zbyt intensywny proces suszenie, za mała wilg. pocz pow,nierownomierny obieg pow w kom,nierównomierny rozrzut tem w kom,wadliwe ułożenie t-cy, nieszczelność kom, mozna jeszcze wymienic parę innych. Ale aby dać bardziej precyzyjną radę trzeba znac odp. na pytania jako to komora, jakie sterowanie automat, półautomat, ręczne, wilgotność pow w kom. jest mierzona n bibółce czy ter. mokry suchy, ile czasu do tej pory suszyłes 50. Sprawdz czy nie masz spękań naczyniwych i jasnych przebarwień w środku sztuk coś takiego jak chmura biała na niebie. Od jakiej wilg. pow i tem zaczynasz , czy nie brakuje mocy , to są pytania na ktore powinien znac odpowiedz, może wtedy coś doradze. Jeżeli ugotowałeś towar to jest pozamiatane suszenie bedzie b. długie i mozolne bo potem może wejść żółte. Jeżeli to będzie dla ciebie pociszeniem z tym problemem nieradza sobie wielkie firmy z bardzo drogimi suszarniami.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2014-02-02 18:32:51

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA