trak taśmowy obroty !!!

Wątek forum

6 wpisów
M
Marcin

Trak taśmowy piła 4000mm Jakie obroty silnika jakej średnicy koło pasowe na silniku a jakie na wale koła prowadzoncego proszę o pomoc i z góry dziekuję !!!

↩️ 6 wpisów
M
Marcin 25 gru 2013, 12:59

Trak taśmowy piła 4000mm Jakie obroty silnika jakej średnicy koło pasowe na silniku a jakie na wale koła prowadzoncego proszę o pomoc i z góry dziekuję !!!

R
Radek 27 gru 2013, 10:30

dobrze zna na matematyce i niech policzy ci z tych wszystkich parametrów które podałeś prędkość liniową piły , dla drewna miękkiego zrób 30-34ms , dla drewna twardego 22-24ms , a zmrożone nawet poniżej 20ms.

Mi policzył to kolega inżynier i mam dwa rodzaje kół pasowych które zmieniam w zależności czy tnę miękkie lub twarde drewno. Sprawdza się.

N
Nerwus 13 sty 2014, 20:11

Zmieniać koła?..chyba jesteś jednym i to wyjatkowym tartacznikiem który zmienia koła w traku w zależności od cietego drewna, a moze jeszcze ktoś..?

R
Radek 13 sty 2014, 21:29

liniowej? Pewnie jesteś jednym z tych niezbyt wyjątkowych tartaczników starej daty których nie obchodzi to że materiał jest pofalowany albo poząbkowany. Ja tne buka na okleinę na wąskiej taśmie przy minus 20 stopniach w takiej jakości o jakiej ty chyba w książkach tylko czytałeś. Nie neguj , nie wyśmiewaj tylko konstruktywnie uczestnicz w wymianie informacji na tym forum, bo jesli masz coś mądrego do powiedzenia to daj swój pomysł/radę koledze Marcinowi , bo po to tu jesteśmy.

M
Marcin 13 sty 2014, 21:46

czyli nie dowiem się srednic kół a i jeszcze pytanie jak ustawic taśme na rolkach rzeby była idealnie prosto do kierunku ciecia

J
Janosik ↩ Marcin 15 sty 2014, 16:47

Powinieneś wiedzieć, że średnica kół ma drugorzędne znaczenie. Podstawowym parametrem jest prędkość skrawania a tą uzyskasz stosując odpowiednią średnicę kół i obroty. Średnica kół ma jeszcze znaczenie dla trwałości pił, a to z kolei zależy od ich grubości, szerokości... Powinieneś porozmawiać z jakimś fachowcem...

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd