Witam kolegów po fachu.
Zajmuje się głównie suszeniem drewna, jednak często dostaje zapytania na elementy strugane. Przez jakiś czas używałem strugarki czterogłowicowej Giullietta jednak nie zdała ona egzaminu , elementy często klinowały się i nie dało się na tym pociągnąć seryjnej produkcji . Obrabiam głównie suchego buka w grubych formatach , potrzebuję zebrać 3-5mm na każdym elemencie z każdej strony . Elementy mają długości od 450mm do 800mm , często są krzywe i romboidalne (nie kwadratowe) , czy ktoś zna dobry sprzęt do "prostowania" takich kantówek?
Pozdrawiam
Witam kolegów po fachu.
Zajmuje się głównie suszeniem drewna, jednak często dostaje zapytania na elementy strugane. Przez jakiś czas używałem strugarki czterogłowicowej Giullietta jednak nie zdała ona egzaminu , elementy często klinowały się i nie dało się na tym pociągnąć seryjnej produkcji . Obrabiam głównie suchego buka w grubych formatach , potrzebuję zebrać 3-5mm na każdym elemencie z każdej strony . Elementy mają długości od 450mm do 800mm , często są krzywe i romboidalne (nie kwadratowe) , czy ktoś zna dobry sprzęt do "prostowania" takich kantówek?
Pozdrawiam
Kolego ważna jest maszyna a dokładnie typ w przypadku obróbki drewna liściastego polecam maszyny które posiadają wałki napędzane także w stole. Drugą rzeczą jest dobór narzędzi powyżej 3mm (3-10mm) polecam głowice jeżowe proste czy to z Faby czy z Globusa są rewelacyjne lecz są do obróbki zgrubnej. Do wykańczającej niestety pozostają noże strugarskie lub w przypadku dużej wydajności i dokładności głowice z mocowaniem hydraulicznym na trzpieniu obrabiarki lecz to inna technologia obróbki. Co do maszyn to polecam WEINIG mam unimata 300 chodzi 6 lat bez prac remontowych. Wersja nowa i cenowo ekonomiczna to V-HOLD widziałem taką w firmie drewex.info.pl w promocji za 57.000zł 5 głowic