DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Drewno opałowe - stawki VAT

Drewno opałowe - stawki VAT [5]

Witam, chciałbym rozpocząć handel drewnem opałowym, które skupowałbym od rolników. Wiem, że aby udokumentować taką transakcję, muszę wystawić fakturę RR w imieniu rolnika, od którego skupuję drewno. Chciałbym się dowiedzieć jakie stawki VAT obowiązują na zakup drewna od rolnika oraz jaką stawką VAT opodatkowana jest dalsza sprzedaż takiego drewna. Proszę o pomoc, pozdrawiam!

krajan [3]Odpowiedz na ten wątek2013-06-04 08:49:10

Zgłoś nadużycie

Stawka Vat na drewno opałowe wynosi 8%

Według klasyfikacji PKWiU 02.20.14.0 drewno opałowe ma obniżoną stawkę podatku VAT do 8%

Jeżeli Pana firma jest zarejestrowanym podatnikiem VAT, to sprzedawać może drewno z 8% VAT niezależnie od stawki VAT z jaką drewno było kupione.

Trochę informacji na temat samego dokumentowania transakcji znajduje się tutaj Jak udokumentować zakup drewna od rolnika?

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-04 11:34:03

Zgłoś nadużycie

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zależy mi jednak na tym aby dowiedzieć się ...

z jaką stawką VAT mogę kupić gotowe, pocięte drewno opałowe od rolnika (oczywiście dokumentując taką transakcję fakturą RR)?

krajan [3]Odpowiedz na ten wątek2013-06-04 11:38:21

Zgłoś nadużycie

To zależy od kogo i co Pan kupuje. Według mojej wiedzy jeśli rolnik jest ...

płatnikiem VAT wystawia Panu fakturę. Jeśli nie jest, to Pan wystawia fakturę RR za niego.
Stawka VAT zależy od towaru. Jeśli kupuje Pan surowiec drzewny np. dłużyce stawka moim zdaniem powinna wynosić 23% - jeśli drewno opałowe - 8%.

Dominik Jabłoński [511]Odpowiedz na ten wątek2013-06-04 12:53:09

Zgłoś nadużycie

jak to zwykle bywa....

Polak lubi sobie skomplikować. Po co wchodzić w VAT przy zakupie drewna od osoby fizycznej jakim jest rolnik. Można sporządzić między stronami umoę kupna -sprzedaży drewna która do pewnej wysokości nie jest opodatkowana. Jak chcesz naliczyć VAT i go później odliczyć sobie to daj sobie spokój bo jest to nieopłacalne.

niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-06-04 20:00:22

Zgłoś nadużycie

Tak, oczywiście ale tak jak pisałem wcześniej prowadzimy firmę, a osoba, od ...

której będziemy skupować to drewno jest rolnikiem ryczałtowym. Tzn. muszę jej wystawić fakture RR. Umowa kupna-sprzedaży jest nieopodatkowana do kwoty 1000zł, a powtarzalność takich umów się sumuje. Dlatego też w mojej opinii bezpieczniej jest wystawiać fakturę RR.

krajan [3]Odpowiedz na ten wątek2013-06-05 17:03:04

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA