Czas suszenia- sonda [7]
Interesuje mnie czas suszenia w komorach konwencjonalnych, sortyment t-ca dębowa gr 50 mm n/o świeżo cięta do wilg końcowa 8-9%+_2%- dni. Komora producent wielkość wsadu. Sterownik jaki automat, półautomat, wilg powietrza w komorze mierzona na bibule, drewienku, termometr mokry suchy, producent , typ. Ewentualnie wady jakie występują. Z góry dziękuje biorącym udziałw sądzie.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-04-30 12:03:17
db50
świeżo cięta 50tka dębowa w tej suszarni to brak wyobraźni lub wiedzy no chyba że zakładamy zasklepienie jako rzecz nieistotną dla materiału.
Marcinez [13]Odpowiedz na ten wątek2013-05-08 10:37:57
Jest to do zrobienia
Jak najbardziej da się wysuszyć świeżo ciętego dęba bez sezonowania jednak nie w klasyczny sposób . Sam suszę tego typu materiał i używam do tego suszarni próżniowych kontaktowych (inne się nie nadają bez wcześniejszego sezonowania) , występuje tu bardzo rygorystyczna technologia związana z zachowaniem dużej wilgotności w początkowym okresie suszenia i kilka innych trików których trzeba się uczyć na własnych błędach. Dodam jeszcze że nie jest też problemem wysuszenie przekroju 80mm (grubszych nie testowałem). Komory jakich używam to przerobione włoskie cigomaki , bo w oryginale nie było tego efektu co trzeba więc na bazie doświadczeń przerobiłem praktycznie wszystko.Absolutnie żadnego elektronicznego sterowania , wszystko jedzie na manualu, sprzęt pomiaru wilgotności został oryginalny z lekkimi przeróbkami , wsad jednorazowy 12m3 netto,czas suszenia przekroju 50mm - 2 tygodnie . Brak jakichkolwiek mikropęknięć ! W klasycznej suszarni nie słyszałem o możności suszenia całkowicie świeżego dęba, ale mogę się mylić bo technologia idzie do przodu.
Pozdrawiam
Radek [62]Odpowiedz na ten wątek2013-05-08 14:14:39
Czas suszenia- sonda
Jeżeli ktoś nie suszył proszę podać inny sortyment i uwarunkowania. Panie Marcinez da sie wyszuszyć i wychodzi około 1 m-ca, ale nie na utomatycznych sterownikach + sprawność techniczna suszarni kiedy ja zaczynałem prace w latach 70 zeszłego wieku suszono na Hajnówka i wychodziło dobrze, dlatego wiem co mówie i oco pytam. A taka sonda ogólnie dostępna przydała by sie wielu ludziom. Panie Radek proszę przekroić tego dęba i zobaczyć co jest w środku, czas suszenia jest zbyt intensywny może być dużo spękań, przebarwień.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-05-09 10:18:30
jeśli chodzi o tarcicę...
to nie mam doświadczenia bo suszę tylko drewno kominkowe. Wsad około 45mp, suszarnia w pełnym automacie, na prąd suszenie wiosna-jesień średnio 5 dni do wilg 10-12%. Zimą średnio 2-3 dni dłużej. Pzdr.
niepokorny [262]Odpowiedz na ten wątek2013-05-12 16:09:20
Suszenie mokrego buka suszarnią próżniową
Witam interesuje mnie suszenie mokrego buka próżniówką czy ktoś coś doradzi ? suszarnia jest na licencji Konsendera 24m sześcienne ,pompa próżniowa z funkcją wyrzucania pary, układ kondensacji pary wewnątrz .Dąb sezonowany wyszedł dobrze ok dwóch tygodni z 23% do 10%grubość 50 mm. wody zeszło z 500 litrów
RETROM [5]Odpowiedz na ten wątek2013-05-16 21:50:57
suszenie bk
Dosuszałeś db z wilg. pocz 23% do końcowej 10%. Złożyłem, że to db n/0 i b.szeroki. Jeżeli suszyłeś 2 tyg, to żadna rewelacja, na sprawnej suszarni konwencjonalnej doszuszać powinneś 8-9 dni. Aż boje sie pomyśleć ile zejdzie z bk o wilg. pocz. pow. 60%, min 2 m-ce. Sprawdż czy w środku nie ma spękań po słojach i naczyniowych, oraz przebarwień t.j jasnych wyplamień.Idea tego typu suszarń jest taka, że maja szybciej suszyć niż konwecjonalne/droga eksploatacja/sprawdż czy nie jest rozszczelniona, miały tą tendencje, lub ze sterownikiem nie jest dobrze.
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-05-19 15:40:32
suszenie bk
Przepraszam nastąpiła pomyłka db powinieneś dosuszać 2 doby dłużej przepraszam
Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2013-05-19 16:11:50
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.