Chce otworzyć tartak za i przeciw?

Wątek forum

14 wpisów
T
tartak

Witam!!!

Ostatni ciągle myśle o założeniu własnego biznesu: Tartaku. Posiadam ziemie na niezadurzej wiosce, wokół duzo lasu. Posiadam trzy ciagniki w tym dwa z turami i jeden jest na dwa napedy. kupiłem juz fabrycznie nowy trak taśmowy, ostrzałke i rozwierak do pił. Mam jeszcze troche swojego kapitału który móglbym zainwestowac ok 80 tysiecy. na potrzebne jeszcze inne urządzenia takie jak wielopiła, obrzynarka i zbiornik do impregnacji, myśle ze to powinno na dobry początek wystarczyć. Oczywiście sprobowalbym o jakies dofinansowanie z Unii. Ale jest jedno pytanie myślicie ze taki interes by sie opłacał? duzo ostatnio czytam na forach i juz sam nie mam zdania czy to opłacalny biznes. Pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje.

↩️ 14 wpisów
T
tartak 12 kwi 2013, 17:10

Witam!!!

Ostatni ciągle myśle o założeniu własnego biznesu: Tartaku. Posiadam ziemie na niezadurzej wiosce, wokół duzo lasu. Posiadam trzy ciagniki w tym dwa z turami i jeden jest na dwa napedy. kupiłem juz fabrycznie nowy trak taśmowy, ostrzałke i rozwierak do pił. Mam jeszcze troche swojego kapitału który móglbym zainwestowac ok 80 tysiecy. na potrzebne jeszcze inne urządzenia takie jak wielopiła, obrzynarka i zbiornik do impregnacji, myśle ze to powinno na dobry początek wystarczyć. Oczywiście sprobowalbym o jakies dofinansowanie z Unii. Ale jest jedno pytanie myślicie ze taki interes by sie opłacał? duzo ostatnio czytam na forach i juz sam nie mam zdania czy to opłacalny biznes. Pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje.

M
Max 12 kwi 2013, 19:22

tartaki wykanczaja rodzime firmy takie mamy rzady ale zycze powodzonka...

T
tartaczek 12 kwi 2013, 22:33

trzeba poszukac dekarzy, firmy budowlane, wtedy taka mała produkcja ma sens, ja tak mam, nie robie jakis dużych ilości ale praktycznie 80% tego co zrobie odbieraja ode mnie znajomi dekarze.jeżeli okolica jest bogata to to ma sens, jak ludziska maja kase to sie budują, remontują i wtedy drewno będzie ci szło.

T
tartak ↩ tartaczek 13 kwi 2013, 12:01

wasnie o takim czymś myslałem jak piszesz, moj tato prowadzi od wielu lat firme ogolno budowlaną dlatego mam duzo znajomych dekarzy jak i ogolnie w mojej okolicy znam dobrze branże budowlana i wszystkie firmy, dlatego zawsze moglbym jakos je zachecic zeby brały odemnie materiał. I tak ciagle wieerze ze moglo by sie to udać. Niechce sie bawic w jakiegos kierownika tylko dobrac jeszcze z 2 3 ludzi i samemu z nimi robic wtedy wszystko bylo by dobrej jakości zrobione no i wyprodukowanie bylo by nizsze bo jak to sie mowi sobie tej przyslowiowej dniówki bym nie liczyl. najgorszy jest problem surowca aby tanio kupic ale wszystko da sie zrobic:)

T
tartaczek 13 kwi 2013, 21:33

z tym drewnem to jest róznie, zalezy skąd kolego jesteś, ale transport drewna jest juz coraz tańszy także czasami oplaci sie kupic dalej niz przepłacać w okolicy,ja pracuje z bratem i dwoma ludźmi, rodzinny maly biznes, różnie bywa ale zawsze do przodu, zwłaszcza że dopiero mam 26lat, mam czas jeszcze aby się narobić

K
kupiec22 14 kwi 2013, 21:26

żeby w miarę prosperować to drewna na stanie zakupionego musisz mnieć za min. 100tys. zł, bo widzisz będą zamówienia a pieniądze za tymi zamówieniami niekoniecznie popłyną, uwierz mi że wszyscy chętnie biorą a jak przyjdzie do płacenia to już ciężko .... sam prowadzę niewielki biznes przecieram około 150m3 na tydzień /dla jednych to dużo dla innych to mało/ i niestety ledwo człowiek wiąże koniec z końcem , wszystko było by ok gdyby odbiorcy płacli gotówką, człowiek by spokojnie żył i coś zawsze by zostało odłożone, ale to tylko pobożne życzenia... fakt jest że mógłbym sprzedać wszystko i pojść do w miarę normalnej roboty , ale po pierwsze nigdy nie pracowałem gdzie indziej, a po drugie lubię tą robotę choć czasem nie wiem jak się nazywam i do póki dam radę i do kiedy ten biznes bedzie mi przynosił zyski to będę pchał ten wózek ... ale faktycznie gdybym miał kapitał i byłbym świeży w tej branży to 1000 razy bym się zastanowił....

wybór należy do Ciebie

T
tartak 15 kwi 2013, 20:47

a jak myślicie import ze wschodu (ukraina, białoruś...) sie bardziej opłaca niz kupną w kraju? ma moze ktoś jakies kontakty do importerów?

T
tartacznik praktyk ↩ damian02 16 kwi 2013, 15:04

mądrze myślisz. sam pracuj, ucz się pracy w drewnie i pilnuj wszystkiego, bo tylko wtedy będziesz miał pewność że wszystko idzie tak jak powinno. często właściciel nie zna się na przecieraniu drewna, ostrzeniu pił itp. i ślepo wierzy w wiedzę i umiejętności zatrudnionym kierownikom, mistrzom itp. a ci wykorzystując niewiedzę szefa często go nabijają w butelkę.

M
maciek 3 wrz 2013, 16:54

Z
zapracowany 4 wrz 2013, 07:42

Wujka się spytaj on ma teorie, i nie plus minus on dokladnie zna temat!

A
Adam ↩ zapracowany 4 wrz 2013, 15:43

Może zainwestuje . Ja jestem na tak . A jak Wujek nie będzie miał teori to może zrobimy głosowanie czy kolego ma otworzyć bizne drzewny czy nie .A póżniej może taki mały BIGBrader czy mu się uda czy nie ?

A
Ala ↩ damian02 12 wrz 2013, 10:06

importuje drewno z Białorusi, kolorowo nie jest ale gdzie dziś jest ?

A
adam mituniewicz 12 wrz 2013, 12:51

koledzy ,skoro dla wujka biznes drzewniany jak wynika z jego komentarzy jest taki oplacalny a tylko my jestesmy nieudacznikami wobec tego proponuję jak kolega wyzej z postem mały BIGBRADER.No wujek otwieraj firmę i walcz z rynkiem a głównie z lasami /LP/

M
maciek 12 wrz 2013, 15:59

No no, jak by tak zainstalować kamerki internetowe i wzbogacić program o jakieś osobiste rozterki bohaterów bo kase z reklam mogłaby być większa niż z obróbki drewna:D

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd