Chce otworzyć tartak za i przeciw? [13]
Witam!!!
Ostatni ciągle myśle o założeniu własnego biznesu: Tartaku. Posiadam ziemie na niezadurzej wiosce, wokół duzo lasu. Posiadam trzy ciagniki w tym dwa z turami i jeden jest na dwa napedy. kupiłem juz fabrycznie nowy trak taśmowy, ostrzałke i rozwierak do pił. Mam jeszcze troche swojego kapitału który móglbym zainwestowac ok 80 tysiecy. na potrzebne jeszcze inne urządzenia takie jak wielopiła, obrzynarka i zbiornik do impregnacji, myśle ze to powinno na dobry początek wystarczyć. Oczywiście sprobowalbym o jakies dofinansowanie z Unii. Ale jest jedno pytanie myślicie ze taki interes by sie opłacał? duzo ostatnio czytam na forach i juz sam nie mam zdania czy to opłacalny biznes. Pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje.
tartak [3]Odpowiedz na ten wątek2013-04-12 17:10:03
Witam kolego na tartaku nie zarobisz duzej kasy te czasy juz minely zachodnie ...
tartaki wykanczaja rodzime firmy takie mamy rzady ale zycze powodzonka...
Max [9]Odpowiedz na ten wątek2013-04-12 19:22:51
to zalezy kolego od rynku lokalnego, czy jest jeszcze choc troszke na nim miejsca,
trzeba poszukac dekarzy, firmy budowlane, wtedy taka mała produkcja ma sens, ja tak mam, nie robie jakis dużych ilości ale praktycznie 80% tego co zrobie odbieraja ode mnie znajomi dekarze.jeżeli okolica jest bogata to to ma sens, jak ludziska maja kase to sie budują, remontują i wtedy drewno będzie ci szło.
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2013-04-12 22:33:22
Chce otworzyć tartak za i przeciw?
wasnie o takim czymś myslałem jak piszesz, moj tato prowadzi od wielu lat firme ogolno budowlaną dlatego mam duzo znajomych dekarzy jak i ogolnie w mojej okolicy znam dobrze branże budowlana i wszystkie firmy, dlatego zawsze moglbym jakos je zachecic zeby brały odemnie materiał. I tak ciagle wieerze ze moglo by sie to udać. Niechce sie bawic w jakiegos kierownika tylko dobrac jeszcze z 2 3 ludzi i samemu z nimi robic wtedy wszystko bylo by dobrej jakości zrobione no i wyprodukowanie bylo by nizsze bo jak to sie mowi sobie tej przyslowiowej dniówki bym nie liczyl. najgorszy jest problem surowca aby tanio kupic ale wszystko da sie zrobic:)
tartak [3]Odpowiedz na ten wątek2013-04-13 12:01:37
kierownik
mądrze myślisz. sam pracuj, ucz się pracy w drewnie i pilnuj wszystkiego, bo tylko wtedy będziesz miał pewność że wszystko idzie tak jak powinno. często właściciel nie zna się na przecieraniu drewna, ostrzeniu pił itp. i ślepo wierzy w wiedzę i umiejętności zatrudnionym kierownikom, mistrzom itp. a ci wykorzystując niewiedzę szefa często go nabijają w butelkę.
tartacznik praktyk [1]Odpowiedz na ten wątek2013-04-16 15:04:02
jeżeli tak wygląda sytuacja to raczej jest to dobry pomysł
z tym drewnem to jest róznie, zalezy skąd kolego jesteś, ale transport drewna jest juz coraz tańszy także czasami oplaci sie kupic dalej niz przepłacać w okolicy,ja pracuje z bratem i dwoma ludźmi, rodzinny maly biznes, różnie bywa ale zawsze do przodu, zwłaszcza że dopiero mam 26lat, mam czas jeszcze aby się narobić
tartaczek [196]Odpowiedz na ten wątek2013-04-13 21:33:03
....
żeby w miarę prosperować to drewna na stanie zakupionego musisz mnieć za min. 100tys. zł, bo widzisz będą zamówienia a pieniądze za tymi zamówieniami niekoniecznie popłyną, uwierz mi że wszyscy chętnie biorą a jak przyjdzie do płacenia to już ciężko .... sam prowadzę niewielki biznes przecieram około 150m3 na tydzień /dla jednych to dużo dla innych to mało/ i niestety ledwo człowiek wiąże koniec z końcem , wszystko było by ok gdyby odbiorcy płacli gotówką, człowiek by spokojnie żył i coś zawsze by zostało odłożone, ale to tylko pobożne życzenia... fakt jest że mógłbym sprzedać wszystko i pojść do w miarę normalnej roboty , ale po pierwsze nigdy nie pracowałem gdzie indziej, a po drugie lubię tą robotę choć czasem nie wiem jak się nazywam i do póki dam radę i do kiedy ten biznes bedzie mi przynosił zyski to będę pchał ten wózek ... ale faktycznie gdybym miał kapitał i byłbym świeży w tej branży to 1000 razy bym się zastanowił....
wybór należy do Ciebie
kupiec22 [49]Odpowiedz na ten wątek2013-04-14 21:26:10
import
a jak myślicie import ze wschodu (ukraina, białoruś...) sie bardziej opłaca niz kupną w kraju? ma moze ktoś jakies kontakty do importerów?
tartak [3]Odpowiedz na ten wątek2013-04-15 20:47:16
drewno
importuje drewno z Białorusi, kolorowo nie jest ale gdzie dziś jest ?
Ala [2]Odpowiedz na ten wątek2013-09-12 10:06:10
jaką kwotę trzeba zainwestować w tartak? tak plus minus przedział cenowy
maciek [10]Odpowiedz na ten wątek2013-09-03 16:54:31
jaka kwota?
Wujka się spytaj on ma teorie, i nie plus minus on dokladnie zna temat!
zapracowany [42]Odpowiedz na ten wątek2013-09-04 07:42:21
Oj , dobre - dobre
Może zainwestuje . Ja jestem na tak . A jak Wujek nie będzie miał teori to może zrobimy głosowanie czy kolego ma otworzyć bizne drzewny czy nie .A póżniej może taki mały BIGBrader czy mu się uda czy nie ?
Adam [675]Odpowiedz na ten wątek2013-09-04 15:43:28
wujek komentator
koledzy ,skoro dla wujka biznes drzewniany jak wynika z jego komentarzy jest taki oplacalny a tylko my jestesmy nieudacznikami wobec tego proponuję jak kolega wyzej z postem mały BIGBRADER.No wujek otwieraj firmę i walcz z rynkiem a głównie z lasami /LP/
adam mituniewicz [7]Odpowiedz na ten wątek2013-09-12 12:51:18
tartak live
No no, jak by tak zainstalować kamerki internetowe i wzbogacić program o jakieś osobiste rozterki bohaterów bo kase z reklam mogłaby być większa niż z obróbki drewna:D
maciek [10]Odpowiedz na ten wątek2013-09-12 15:59:53
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.