Falowanie pily [10]
Witam i proszę o radę dobrych trakowych , mam problem z piłami , obecnie przeszedłem na ostrzenie zimowe , piły ostrzone są w profesjonalnym zakładzie. Niestety bardzo często teraz falują i jest to o tyle dziwne że jeśli sfaluje do juz nie wraca do prawidłowego toru ciecia tylko ostro ucieka w dół , tnę cały czas sosne, tartak sprawny rolki też . czekam na opinie o problemie
zawodnik3 [9]Odpowiedz na ten wątek2012-12-29 20:24:25
Po pierwsze
ostrzenie zimowe czyli mniejszy kąt natarcia ma sens przy drewnie zmrożonym po drugie może wystąpić przeszrankowanie piły po trzecie nie bez wpływu jest materiał z jakiego jest wykonana piła,tanie nadają się najczęściej na złom.Należałoby też sprawdzić położenie rolek względem łoża(równoległość)
Nemo [47]Odpowiedz na ten wątek2012-12-29 23:58:03
Ostrzenie..!!
Witam, tniemy na 2 trakach Drodowski TTM 700 i TTM 1100,od 15 lat trakowi maja ostrzalke i rozwierak obok maszyny, pila idzie w dół bo jest tępa i rozwarcie jest równe zeru, zimą nasi trakowi zmieniają piły co 30 min cięcia, rozwieranie co 3 ostrzenie, drewno twarde i zmrożone stawia duży opór, a także ma na powierzchni piach kamienie, które zima działają jak beton, trzeba cieściej zmieniąc piły i je rozwierac najlepeij na sprzęcie róznież drozdowskiego...w razie pytan pisz misiekkk6@w.pl
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2012-12-30 18:28:19
Ostrzenie - Film
http://www.youtube.com/watch?v=B20e64azKzU&feature=youtu.be
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2012-12-30 19:34:42
Falowanie piły
Dzieki za szczere odpowiedzi trak posiada freza czyszczacego także , piły tylko woodmaizer 1,4 grubości, dzieki tez za filmik ale mam taka sama ostrzarke i stoi nieuzywana niestety ja niepolecam takiego ostrzenia , jak juz mówiłem piły sa ostrzone w profesjonalnym zakładzie na profesjonalnym sprzecie . Zastanawiam sie nad tym kolega pisał o przeszrankowaniu piły muszę o tym poczytać poza tym moze to byc już zmeczenie materiału i ta piła poprostu nie tnie dobrze ,bo one są ostrę i dobrze rozwiedzione .Pół podkarpacia tam ostrzy piły
zawodnik3 [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-05 20:59:55
ostrzarka dobra, zły operator
ależ ty jesteś naiwny! myślisz że ten "profesjonalny sprzęt" w "profesjonalnym zakładzie" to jakieś cuda?... pewnie mają taką samą ostrzarke jak ty masz (albo i gorszą). A z tym profesjonalizmem to różnie bywa, skoro nie masz podstawowej wiedzy na temat ostrzenia pił to potem jak możesz stwierdzić czy jest faktycznie profesjonalnie (znaczy dobrze) naostrzone czy nie. Że niby dotkniesz palcem i czujesz że jest ostra?!...bzdura! każda piła, nawet ta całkiem tępa dla palca jest ostra. "Profesjonaliści" mogą ci wciskać kit a ty w to ślepo wierzysz. Cały problem tkwi w operatorze...musi nauczyć się elementarnych, podstawowych zasad ostrzenia i eksploatacji pił... zatem do nauki! poczytaj instrukcje obsługi, przedzwoń do producenta ostrzarki, z pewnością udzieli ci najistotniejszych informacji i próbuj próbuj próbuj! masz maszynę do tego a wolisz komuś płacić i tracić czas na dostarczanie/odbiór pił? zupełnie tego nie rozumiem!
tartacznik [3]Odpowiedz na ten wątek2013-02-13 14:13:13
zmęczenie pił
zawodniku3, twoje stwierdzenie że może przyczyną problemu jest zmęczenie materiału utwierdza mnie w 100% przekonaniu że nie masz bladego pojęcia o ostrzeniu pił więc nie dziwie sie że ta biedna ostrzarka stoi nieużywana. Rozumiem że masz ostrzarkę Drozdowskiego? zatem zadzwoń do niego to cię nieco oświeci
tartacznik [3]Odpowiedz na ten wątek2013-02-13 14:18:39
ostrzenie a oszczędności
Witaj, kolego (zawodnik3), nie zgadzam się z tym że nie polecasz takiego ostrzenie, to dla mnie bzdura, cały pic polega na tym aby piła była ostra dobrze rozgięta, i żeby nie Falowała i Nie Pękała, jezeli masz za duzo piniedzy ok mozesz wozic te pily do ostrzenia ok, ale u nas panuja dobra gospodarka kosztami, trakowi ostrza sobie sami pily, dziennie potrzebuja okolo 30 pil do zmiany czyli 50 pil w obrocie, nie wyobrazam sobie wozenia codziennie pil do ostrzenia, policz koszty dojazdu, paliwa czasu itd, dla mnie to nie pojete, zobacz na filmie ostrzymy bez chlodziwa, pily ida rowno i nie pekaja, nagram jeszcze jeden film z jakosci ciecia naszymi pilami, jezeli ostrzalka u ciebie stoi, to najgorszy scenariusz bo wystarczy sie tylko nauczyc ostrzenia wlaczyc ostrzalke i zarabiac pieniadze, pily Wod mizer kolejne pienieadze w bloto, kup paczke pil z Romy 1,1 dl 4005 mm czy jakich tam uzywasz, same pily nie beda ciely chocby byly ze zlota, wood mizer za drogie Romo o polowa tansza, maja tez kamienie miekkie do ostrzenia, ktore nie przypalaja, PAMIETAJ stara zasade jaka powtarza pan Stefan Drozdowski czeste zmiany pil wydluzaja jakosc ciecia i czas jej eksploatacji>>!!!!!!! w razie pytan pisz misiekkk6@wp.pl, pozdrawiam tymczasem
palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2013-01-06 20:54:49
kamień
palety IPPC dobrze piszesz. a co do kamienia to chciałem dodać że jego twardość musi być w sam raz - nie za twardy i nie za miękki a to trzeba już dobrać indywidualnie do danej ostrzarki, do obrotów wrzeciona. nie ma uniwersalnych ściernic dobrych dla wszystkich ostrzarek różnych producentów. kolor ściernicy w ogóle się nie liczy. najważniejsze w doborze ściernicy są zawsze twardość i ziarnistość!!!
tartacznik [3]Odpowiedz na ten wątek2013-02-13 14:28:46
Zawodnik
pisze o profesjonalnej ostrzalni,najwyraźniej nie do końca ten profesjonalizm skoro piły falują!Osobiście również używam ostrzałki Drozdowskiego i ostrzę wg jego ,,szkoły"i muszę przyznać,że jest the best!
Nemo [47]Odpowiedz na ten wątek2013-01-06 23:14:55
Zawodnik-Misiek
Dzięki za szczere odpowiedzi i podpowiedzi , Misiek odezwe sie e-mailem masz jeszcze kilka pytań .pozdrawiam wszystkich tartaczników
zawodnik3 [9]Odpowiedz na ten wątek2013-01-07 18:31:11
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.