Witam,
mam pytanie odnośnie sprzedaży drewna opałowego i kominkowego.
Czy sortyment S2A z e-drewno jest odpowiedni do sprzedaży jako drewno opałowe i kominkowe?
Czy jak kupie jako firma drewno S2A z 23% podatkiem to czy mogę sprzedać połupane jako opałowe (kominkowe) z 8% podatkiem?
Jeśli się mylę proszę o ewwntualną korektę i podpowiedź.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Witam,
mam pytanie odnośnie sprzedaży drewna opałowego i kominkowego.
Czy sortyment S2A z e-drewno jest odpowiedni do sprzedaży jako drewno opałowe i kominkowe?
Czy jak kupie jako firma drewno S2A z 23% podatkiem to czy mogę sprzedać połupane jako opałowe (kominkowe) z 8% podatkiem?
Jeśli się mylę proszę o ewwntualną korektę i podpowiedź.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Można
Czysta matematyka kupujesz na 23% po nizszej cenie a sprzedajesz po wyzszej cenie z Vat 8% na 30mp masz 100-200zl zalezy jaka marze zastosujesz. inaczej sprawa wyglada jakbys eksportowal.
Kupujesz powiedzmy 1 m3 Db S2a po 160 zł netto, plus 23% VAT to 196,80 zł brutto.
Wyrabiasz z tego 1,7 mp opału, który sprzedajesz po 160 zł netto za mp. Doliczasz 8% VAT co daje 172,8 zł za mp. Razem za wydane 196,80 zł otrzymujesz 293,76 zł po sprzedaży. Ważne aby wartość robocizny (łupanie, dowoz towaru) nie przekroczyło, 96,96 zł, bo wtedy dokładasz. Przy założeniu godziwej marży 10-15% koszty nie powinny być wieksze niż 62-65 zł/mp.
Wystepujesz to US o zwrot VAT. Nastepnie masz kontrolę, czy na pewno przerobiłes towar na cele opałowe itp., po 3 msc otrzymujesz zwrot VAT za zakupiony towar, który jet roznicą pomiedzy 23%, a 8%. Ważny jest tutaj po prostu efekt skali.
Pozdrawiam
160 netto to 196,8 brutto czyli VAT-u jest 26,8
teraz po sprzedazy mamy 272 netto to 293,76 brutto czyli Vatu jest 21,76
roznica miedzy zakupem a sprzedaza jest 5,04 do zwotu razy 30 mp(17,6 m3)
jest 151,2 a zwot VATU to czas oczekiwania od zlozenia wniosku 60dni.
Wiec jak widac na załączonych dowodach nie taka pokretna ta matematyka:)