DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Kupowanie drewna S4 w nadleśnictwie.

Kupowanie drewna S4 w nadleśnictwie. [2]

Witam
Jestem w trakcie zakładania firmy handlowej zajmującej sie sprzedażą drewna opałowego głównie z bieszczad. Oglądam ceny detaliczne jednego z bieszczadzkich nadlesnictw i widze buka za 96 zł brutto na składzie. Moje pytanie brzmi czy jako firma będę mógł sobie odbić VAT i ile w takim wypadku wyniesie cena netto bo nie jest to nigdzie podane? Oraz co poradzicie młodemu przedsiębiorcy czy kupowanie klasy S4 w nadlesnictwach jest najkorzystniejsze czy może lepiej szukać najgorszej klasy w e-drewnie? Czy można po dłuższym czasie wspolpracy uzyskiwac w nadlesnictwach rabaty?

Piotr [12]Odpowiedz na ten wątek2012-11-29 21:49:16

Zgłoś nadużycie

Wujek

Z S4 jest problem- w zasadzie to do końca nie jest uregulowane czy powinno się je sprzedawać firmom czy raczej odbiorcom indywidualnym.

S4 obłozone jest 8% podatkiem VAT i przewidziane bezposrednio do spalenia. Prowadzać działalnosć handlową Pan z góry zakłada, że sam Pan tego nie spali. Z drugiej strony gdy kupuje Pan drewno z 23% VATem, ale przerabia je i sprzedaje jako drenwo opałowe to onow wówczas obłozone jest tkże 8% VATem. Moż ePan wystapić o zwrot VAT. Spowoduje to kontorle, ale pienieze oddadzą. Przy dużym obrocie potrafią być to rocznie spore kwoty.
Niestety N-ctwa, z powodu braku dokładnych regulacji nie sprzedają jednorazowo i jednej osobia znacznych ilości drewna S4. Radzę więc polować na e-drewno.

A co do cenników - obowiązkiem jezt podawanie cen netto i brutto w jednym cenniku! Proszę zwrócić się do N-ctwa o korektę cennika.

Długa wspólpraca nie daje rabatów, ale w wiekszości przypadków po latach współpracy i nieoszukiwaniu leśniczych (bardzo ważne zdobycie zaufania) można liczyć na dodatkowe bonusy:) : legary, kołki, lepsze S4 - bo wiadomo opał opałowi nierówny:)

Od 2013 roku będzie stosowane skonto dla klientów rozliczających się na zasadzie przedpłat oraz poniżej 14 dni.

Wujek [387]Odpowiedz na ten wątek2012-11-29 23:39:55

Zgłoś nadużycie

To powiedz mi kolego w jaki sposób wszystkie składy drewna kominkowego czy ...

opałowego zaopatrują się w surowiec?

Piotr [12]Odpowiedz na ten wątek2012-12-04 14:28:21

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA