DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
suszenie tarcicy

suszenie tarcicy [4]

Witam
Potrzebuje opini odnośnie dobrego sterownika do suszarni drewna
Posiadam suszarnie o pojemnosci 15m3 lecz mam zamiar rozbudowe o jeszcze jednom tylko o pojemności 25m3 . Z tego sterownika co obecnie
pośiadam niby automatyczny specjalnie nie jestem zadowolony i większosć robi sie na manual . Dla informacji susze klon ,buk i olche w przekrojach od 32mm do 65mm .

misio [14]Odpowiedz na ten wątek2012-02-09 22:49:10

Zgłoś nadużycie

suszenie tarcicy

Witam. Sterowniki to osobny temat w suszeniu drewna ale odpowiem o tych rozwiązaniach które ja zakładam, i ich cena jest rozsądna i dają radę z gat. twardymi. Do pomiary wilgotności drewna użyj Tanela bez funkcji wilg. drewna i temperatury wariant podstawowy, cena ~ 2000. Ja mam swojego producenta który buduje sterowniki w półautomacie sterujące otwieranie, zamykanie kominków, tem. pow, wig, pow. Sam wprowadzasz 2 ostatnie dane w/g potrzeb wariant na twardym sprawdzony. c~800. Działa ter. mokry suchy. Nie sugeruj się drogimi automatami określającymi wilg. pow. na celulozie lub drewienka. Działają gorzej niż to co proponuję

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2012-02-14 11:23:01

Zgłoś nadużycie

suszenie tarcicy

Dziękuje za odp. Generalnie więkrzośc producętów bazuje na wkładce z
celulozy, deszczułka ,lub celuloza z paseczkami grafitu niby automatyka powina być na wysokim poziomie z racji rozwoju elektroniki ale widze ze to sie mija z prawdom niby bajery komputerki z super grafikom a jednak . Do Antoni, standardowo ustawienie temperatury powietrza i wilgotności tak by nie zasklepić drewna , co to za producent półautomatu oczywiście jeśli moge wiedzieć i jest to dozwolona na forum.

misio [14]Odpowiedz na ten wątek2012-02-15 09:59:00

Zgłoś nadużycie

suszenie tarcicy

Witam. Powiem Tobie dlaczego masz kłopot ze sterownikiem, zresztą na liściu nie tylko ty. Sterowniki na celulozie przekłamują wig. pow. b. dużo w początkowej fazie, nie mówiąc, że nie wejdą na wilg. pow 90%, ale odczyty masz właściwe i te pierwsze 2-4 doby załatwiają sprawę. Wig. drewna w tego typu sterownikach zaczyna w miarę dobrze wskazywać poniżej 30%. Nie możesz za bardzo ingerować w sterownik, bo ma on ograniczniki i jak przeholujesz jakąś wartość to wraca do programu podstawowego lub wyłącza suszarnie. Tanel akurat funkcje wil. drewna w porównaniu z innymi ma najlepszą. W półautomacie sam prowadzisz suszenie i zmieniasz dane w/g potrzeb. Zakładając, że suszarnie sa sprawne, a że są małe to powinny być sterowne. Jeżeli chcesz kontakt podaj maila.

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2012-02-15 17:33:34

Zgłoś nadużycie

suszarnia tarcicy

Witam i dziękuje za odpowiedz. Masz racje u mnie w lu-- to pokazuje ok
w przedziale 50/12 a poniżej to jajca sie dziejom .Generalnie to chciałem
znalez sterownik gdzie podejde sobie na luzaku i ot tyle namiar na e-meil
usng@o2.pl

misio [14]Odpowiedz na ten wątek2012-02-15 22:16:47

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA