DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Zyski na suszeniu drewna

Zyski na suszeniu drewna [10]

Witajcie Panowie,

Od pewnego czasu przymierzam się do usługowego suszenia drewna na większą skalę. Chciałbym zwrócić się do Was uprzejmie o informacje jakie zyski można osiągnąć przy usługowym suszeniu drewna liściastego i iglastego. Co najbardziej się opłaca i jak kalkulować zyski?

Serdecznie dzięki za wszelkie informacje.

Przemek [2]Odpowiedz na ten wątek2012-01-10 17:49:39

Zgłoś nadużycie

Poszukaj innego pomysłu

Nie masz szans na zyski . Większość dużych tartaków ma własną bazę suszarnianą i nie dają zarobić innym . mają na miejscu trocinę i nie będziesz konkurencyjny. małe firmy za chwilę zaczną padać jak muchy i też nie dadzą Ci zarobić . Suszenie drewna liściastego to dla laika Kosmos jak zniszczysz komuś tarcicę (podczas suszenia ) i będziesz musiał za to zapłacić to bedziesz bankrutem. trzeba robić to na czym się znasz i umiesz, Powodzenia.

Adam [665]Odpowiedz na ten wątek2012-01-10 19:45:06

Zgłoś nadużycie

Dziękuję za życzliwą odpowiedź

Dziękuję za serdeczną i życzliwą odpowiedź. Od wielu lat posiadam tartak i od 1 roku lokalne fabryki mebli proponują mnie dostarczenie drewna do suszenia. Posiadam kapitał do uruchomienia. Chciałem tylko zapytać kogoś o to jak wygląda sprawa zysków. Jakie widełki % stanowi zysk w cenie całej usługi. Oczywiście potrafię przekalkulować koszty, ale chciałem zapytać jak to jest w praktyce.

Przemek [2]Odpowiedz na ten wątek2012-01-10 19:58:13

Zgłoś nadużycie

zyski

Największe koszty to energia elektryczna i cieplna , amortyzacja , obsługa kotłowni , sztaplowanie i rozsztaplowywanie tarcicy .Wszystko zależy od wielkości przedsięwzięcia .W praktyce koszt suszenia to max 100 zł sosna
minimum 60 zł .Im większy jednorazowy wsad tym koszt suszenia niższy. U mnie sztaplowanie 10 zł , załadunek 5 zł , energia elektryczna 30 zł , trociny 30 zł / rozładunek 5 zł . Ceny do m3 80 zł . Suszę 20 m3 jednorazowy wsad . nie liczę amortyzacji . Bo suszarnia jest zamortyzowana .

Adam [665]Odpowiedz na ten wątek2012-01-11 08:16:23

Zgłoś nadużycie

ja biorę 100zł za m1 suszenia sosny 50mm a 80zł za 25mm wsady 2x25m3 a zysk ...

na - jak bym chciał liczyć trocine spalaną do ogrzania suszarni choćby po 15zł za mp.

A teraz tak: suszarnie zapewne przejrzałeś na internecie i wychodzi około 100tys za używaną komorę około 20tys koszty płyty po nią, rozebrania i złożenia.
do tego dochodzi kwestia pieca bo na pewno będziesz miał za mały jak nie miałeś wcześniej przewidzianej komory i dociągnięcia nitek.

Marcin [45]Odpowiedz na ten wątek2012-01-12 08:06:47

Zgłoś nadużycie

odpowiedż

Moim zdaniem to błędne liczenie . Trocinę w tej chwili mokrą można sprzedać za 38 zł mp . Czyli trzeba liczyc rynkowy koszt opału. Spalając trocinę uzyskujemy słaby efekt ekonomiczny. Mozna ją zgazyfikować (Holzgas ) i efekt ekonomiczny będzie lepszy. Trzeba też zbilansować trociny czy one starczą na ogrzewanie komór.

Adam [665]Odpowiedz na ten wątek2012-01-12 13:47:00

Zgłoś nadużycie

do suszenia palet, suszarnia na gaz Propan-Butan

Do suszenia palet mamy 2 komory Leko 2x40 m3, palniki gazowe na propan-butan 150kW w kazdej komorze,
czas suszenia palet 30 godzin, najkrocej na rynku
na gaz suszy sie szybko i taniej na energi jest bo krocej chodza wentylatory
trociny i zrzyny lepiej sprzedac
suszarnia jest bezobslugowa, sterowanie komputerem i palniki tez sa sterowane komputerowo, do tego podglad przez internet calego suszenia i nie trzeba palaczy
wlaczasz start i jedziesz do domu i sie suszy
rewelacja na rynku
polecam

palety IPPC [34]Odpowiedz na ten wątek2012-01-13 22:18:15

Zgłoś nadużycie

kontakt

poprosze o kontakt tez chce wybudowac suszarnie na propan butan.
zapłace fak vat za doractwo handlowe.781685008

781685008 [1]Odpowiedz na ten wątek2013-08-01 12:22:15

Zgłoś nadużycie

suszenie tarcicy

Musisz wiedzieć co chcesz suszyć, czy iglaste, czy liściaste, jaki sortyment, jaką ilość. Suszarnie powinieneś mieć 3 x 50 m3, na półautomatycznym sterowniku. W moim rejonie suszenie 1 m3 db 50 n/o to 500-600 zł. Zasadnicze pytanie czy czas suszenia będzie około 4 tygodni czy 2 miesiące. Na forum były 2 czy 3 dyskusje na temat suszenia cofnij się , może opinie tam zamieszczone pomogą podjąć Tobie decyzje

Antoni [80]Odpowiedz na ten wątek2012-01-14 13:11:58

Zgłoś nadużycie

suszenie tarcicy

Witam
Antoni podpowiada Ći bardzo dobre rady koszt suszenia jest uzależniony od wielu czynników zarobie tyle i tyle (daj BOŻE jak najwięcej ) wielkie znaczenie ma czy drewno jest sezonowane , czy jest to okres zimowy i zasysasz do komory powietrze jest zmrożone ,a co za tym idzie energia (cieplna i elektryczna) . Gat. iglaste to wata i idą szybko ale jak trafisz na dąb o wielkiej gęstości własnej to oczy sie otwierają ile proces suszenia trwa .

misio [14]Odpowiedz na ten wątek2012-01-27 23:32:51

Zgłoś nadużycie

Zyski na suszeniu

Witam Panstwa!

Przepraszamy za zla Polski.

Bardzo podobny problem był już - wątek "Suszarnia drewna" ( drewno.pl/forum/1-2575-Suszarnia+drewna.html ).
Napisałem jak obliczyć zysk od suszenia drewna i jak uzyskać dobry zysk.
Jeśli jesteś zainteresowany, prosze napisać do mnie na mail - tmwukraine@gmail.com . Lub znaleźć w katalogy firm ( Aprow ). Porozmawiamy konkretniej o współpracy.

Pozdrawiam

Stanislav [8]Odpowiedz na ten wątek2012-02-14 21:35:37

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA