barwienie drewna

Wątek forum

7 wpisów
M
michał

Witam forumowiczów

poszukuje jakiegoś środka do barwienia drewna(pod lakierowanie) ,który nadawał by kolor drewnu jaki nadaje bejca , (czy są takie farby)ewentualnie jakieś rady jak nanosic bejce i w jakich ilościach żeby nie powstawały plamy

dziękuje i pozdrawiam.

↩️ 7 wpisów
M
michał 19 lis 2008, 08:44

Witam forumowiczów

poszukuje jakiegoś środka do barwienia drewna(pod lakierowanie) ,który nadawał by kolor drewnu jaki nadaje bejca , (czy są takie farby)ewentualnie jakieś rady jak nanosic bejce i w jakich ilościach żeby nie powstawały plamy

dziękuje i pozdrawiam.

T
TheQ 21 lis 2008, 10:19

kwestię plam? Na jakim drewnie one występują? Jakiego środka używasz? Czym malujesz/barwisz?

M
michał 21 lis 2008, 14:29

bejcowałem drewno sosnowe zwykłą bejcą ze sklepu(spirytusowa jakaś tak mi sie wydaje)za pomocą zwykłej gąbki ,a plamy powstawały w miejscu łączenia się bejcy (tzn.bejcuje deskę przestaje żeby namoczyc gąbkę bejcuje dalej i w miejscu nałożenia się warstw powstaje ciemna plama)

M
Mariusz 22 lis 2008, 04:44

Powiem tak na barwieniu drewna zjadlem juz prawie zeby , jednak cel zostal osiagniety.Zaczalem kupowac bejce ze Stanow i jest rewelacja do kazdego niemal drewna.

Mysle ze plamy wychodza dlatego ze bejca tak jak piszesz jest na spirytusie i poprostu za szybko wysycha , ale to moze byc tylko jeden z przykladow a tego moze byc duzo wiecej, bejca ktora obecnie uzywam wysycha ok. 6 do 12 godzin .

Jezeli potzrebujesz wiecej informacji napisz mi na e-maila kevin03@o2.pl a z pewnoscia cos poradze.

Pozdrawiam

M
michał 22 lis 2008, 15:47

a co sądzisz o bejcy wodnej ?

J
Julia 25 wrz 2012, 20:31

R
Robert ↩ Julia 25 wrz 2012, 22:53

Bejca wodna to bejca w której rozpuszczalnikiem jest woda, w bejcy spirytusowej rozpuszczalnikiem jest alkohol

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd