Witam forumowiczów
poszukuje jakiegoś środka do barwienia drewna(pod lakierowanie) ,który nadawał by kolor drewnu jaki nadaje bejca , (czy są takie farby)ewentualnie jakieś rady jak nanosic bejce i w jakich ilościach żeby nie powstawały plamy
dziękuje i pozdrawiam.
Witam forumowiczów
poszukuje jakiegoś środka do barwienia drewna(pod lakierowanie) ,który nadawał by kolor drewnu jaki nadaje bejca , (czy są takie farby)ewentualnie jakieś rady jak nanosic bejce i w jakich ilościach żeby nie powstawały plamy
dziękuje i pozdrawiam.
kwestię plam? Na jakim drewnie one występują? Jakiego środka używasz? Czym malujesz/barwisz?
bejcowałem drewno sosnowe zwykłą bejcą ze sklepu(spirytusowa jakaś tak mi sie wydaje)za pomocą zwykłej gąbki ,a plamy powstawały w miejscu łączenia się bejcy (tzn.bejcuje deskę przestaje żeby namoczyc gąbkę bejcuje dalej i w miejscu nałożenia się warstw powstaje ciemna plama)
Powiem tak na barwieniu drewna zjadlem juz prawie zeby , jednak cel zostal osiagniety.Zaczalem kupowac bejce ze Stanow i jest rewelacja do kazdego niemal drewna.
Mysle ze plamy wychodza dlatego ze bejca tak jak piszesz jest na spirytusie i poprostu za szybko wysycha , ale to moze byc tylko jeden z przykladow a tego moze byc duzo wiecej, bejca ktora obecnie uzywam wysycha ok. 6 do 12 godzin .
Jezeli potzrebujesz wiecej informacji napisz mi na e-maila kevin03@o2.pl a z pewnoscia cos poradze.
Pozdrawiam
a co sądzisz o bejcy wodnej ?
Bejca wodna to bejca w której rozpuszczalnikiem jest woda, w bejcy spirytusowej rozpuszczalnikiem jest alkohol