Impregnacja świeżych sosen [3]
Witam!
Zamierzam ściąć kilka sosen samosiejek na swojej działce (mam pozwolenie) i wykorzystać je jako materiał do budowy architektury ogrodowej, np. huśtawka, słupy do wiaty itp. Potrzebuję rady jak zachować się po ścięciu świeżego drzewa: okorować i impregnować jakimś preparatem (jakim?) czy zostawić do przeschnięcia?
Zamierzam te drzewa wykorzystać jeszcze w tym roku.
Z góry dziękuję za porady.
Piotrek L. [2]Odpowiedz na ten wątek2011-05-09 09:00:59
Korowanie sosny
Jak chcesz korować to zaraz po ścięciu, najłatwiej zwykły szpadlem do kopania w ogrodzie, zaostrzyć i idzie jak po maśle. Jak zostawisz i kora przyschnie to czeka cię mordęga.
Jacek [1]Odpowiedz na ten wątek2011-05-09 19:10:05
Korowanie
Tak zamierzałem, ale dzięki za potwierdzenie. Nawet już zakupiłem ośnik, ale wypróbuję też szpadel. Zastanawiam się tylko czy zaraz po okorowaniu zaimpregnować świeże drzewo, czy dać mu trochę poschnąć (pod daszkiem oczywiście). Obawiam się lekko, aby mi jakieś grzyby czy zgnilizna nie weszła.
Piotrek L. [2]Odpowiedz na ten wątek2011-05-10 09:05:43
odpowiedz na pytanie
witam swieze drewno po scieciu zaraz okoruj ale poluz je wysoko od gruntu aby sobie przeschlo nie kladz wszystkiego na jedna kupe . po wyschnieciu zrob co z nim zamierzasz a potem pomaluj wedle swojego uznania lakierobejcom czy normalnym impregnatem ktorym maluje sie drewno na dachy polecam impregnat koloru brazowego ladnie wyglada na suche dreno polecam kilka warstw i bedzie fajny efekt i nie wda ci sie nic
uzytkownik [6]Odpowiedz na ten wątek2011-05-16 17:24:22
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.