DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Impregnacja świeżych sosen

Impregnacja świeżych sosen [3]

Witam!

Zamierzam ściąć kilka sosen samosiejek na swojej działce (mam pozwolenie) i wykorzystać je jako materiał do budowy architektury ogrodowej, np. huśtawka, słupy do wiaty itp. Potrzebuję rady jak zachować się po ścięciu świeżego drzewa: okorować i impregnować jakimś preparatem (jakim?) czy zostawić do przeschnięcia?
Zamierzam te drzewa wykorzystać jeszcze w tym roku.

Z góry dziękuję za porady.

Piotrek L. [2]Odpowiedz na ten wątek2011-05-09 09:00:59

Zgłoś nadużycie

Korowanie sosny

Jak chcesz korować to zaraz po ścięciu, najłatwiej zwykły szpadlem do kopania w ogrodzie, zaostrzyć i idzie jak po maśle. Jak zostawisz i kora przyschnie to czeka cię mordęga.

Jacek [1]Odpowiedz na ten wątek2011-05-09 19:10:05

Zgłoś nadużycie

Korowanie

Tak zamierzałem, ale dzięki za potwierdzenie. Nawet już zakupiłem ośnik, ale wypróbuję też szpadel. Zastanawiam się tylko czy zaraz po okorowaniu zaimpregnować świeże drzewo, czy dać mu trochę poschnąć (pod daszkiem oczywiście). Obawiam się lekko, aby mi jakieś grzyby czy zgnilizna nie weszła.

Piotrek L. [2]Odpowiedz na ten wątek2011-05-10 09:05:43

Zgłoś nadużycie

odpowiedz na pytanie

witam swieze drewno po scieciu zaraz okoruj ale poluz je wysoko od gruntu aby sobie przeschlo nie kladz wszystkiego na jedna kupe . po wyschnieciu zrob co z nim zamierzasz a potem pomaluj wedle swojego uznania lakierobejcom czy normalnym impregnatem ktorym maluje sie drewno na dachy polecam impregnat koloru brazowego ladnie wyglada na suche dreno polecam kilka warstw i bedzie fajny efekt i nie wda ci sie nic

uzytkownik [6]Odpowiedz na ten wątek2011-05-16 17:24:22

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA