DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
daglezja

daglezja [4]

Bardzo proszę o informację odnośnie daglezji.Głównie interesują mnie właściwości tego drewna, chodzi mi o to czy belki na konstrukcje są lepsze niż sosna

Jan [22]Odpowiedz na ten wątek2010-12-17 12:20:26

Zgłoś nadużycie

odpowiedż

Daglezja to modrzew kanadyjski. Bardzo cenny i piękny materiał. Pod względem właściwości konstrukcyjnych nie ma różnicy w porównaniu z sosną. Jeżeli belki mają być widoczne suche i strugane , to kolorystyka lekkiej czerwieni. ZAZWYCZAJ ZABEZPIECZA SIĘ LAKIEREM BEZBARWNYM MAT . POLECAM

Adam [674]Odpowiedz na ten wątek2010-12-19 19:02:30

Zgłoś nadużycie

Daglezja bez sensu w naszych warunkach

Po pierwsze za droga i nie wnosi żadnych korzyści w zastosowaniu.Jeżeli rosyjska to trzeba uważać bo to może być przekręt.Na konstrukcje sosna lub świerk,ten drugi stosowany w Skandynawii,Europie w 90 % na konstrukcje czyli jest ok.

Adam [107]Odpowiedz na ten wątek2010-12-21 13:30:17

Zgłoś nadużycie

dglezja

Dziękuję za informację. Udało mi się kupić dwie sztuki drewna daglezji, gdzie jednen kloc przy podstawie miał średnicę 95 cm. Po przetarciu na kantówki, deski w większości są bezsęczne i szkoda mi je przeznaczyć na konstrukcje, gdzie będą niwidoczne. Wygląd tego drewna i zapach bardziej nadaje się do dekoracji. Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki mógłby być wiek tego drzewa o takij średnicy

jan [22]Odpowiedz na ten wątek2010-12-22 09:04:22

Zgłoś nadużycie

daglezja

Daglezje łatwo pomylić na małej próbce z naszym modrzewiem. Daglezja ma jednak inny słój drewna późnego. Jeżeli chodzi o wytrzymałość, to jest wyższa od sosny i świerka dla drewna szerokosłoistego. W drewnie iglastym jest wyraźny słój drewna wczesnego i późnego. Jeżeli np sosna rosła szybko, to jej słój roczny będzie szeroki, ale takie drewno jest bardzo słabe - duży udział w słoju rocznym drewna wczesnego. Natomiast u daglezji (Pseudotsuga Douglasii ) stosunek udziału drewna wczesnego do późnego jest relatywnie taki sam w słoju rocznym szerokim jak i wąskim. To powoduje znacznie lepsze parametry wytrzymałościowe drewna daglezji przy założeniu, iż porównujemy je z drewnem sosnowym lub innym iglastym szerokosłoistym. Jeżeli chodzi o wiek, to niestety trzeba było policzyć słoje na odziomku.

Karol Kopeć [26]Odpowiedz na ten wątek2011-01-25 23:06:47

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA