DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
narzędzia do cnc

narzędzia do cnc [5]

Witam.Jakie głowice do strugania na cnc lepiej stosować, spiralne z wymiennymi płytkami lub z ostrzami mocowanymi na stałe spiralnie. Z korpusem aluminiowym lub stalowym. Dzięki pozdrawiam.

Danek [30]Odpowiedz na ten wątek2010-08-15 17:22:10

Zgłoś nadużycie

narzędzia do cnc

Witam .Zacząć musimy od tego jakie są parametry obrabiarki ,czyli maksymalna średnica czy waga narzędzi no i w końcu ile chcemy zainwestować w narzędzia.Od 1994r. programuję i pracuję na obrabiarkach
typu Ima i Biessa Rover.Mogę pomóc w programowaniu tego typu obrabiarek
tak starych jak i nowych modeli. (***)
Wiadomość edytowana przez Administratora

K.kucinski [1]Odpowiedz na ten wątek2010-08-24 18:14:37

Zgłoś nadużycie

narzedzia do cnc

Witam. obrabiarka to SCM Record 240. mnie interesują zalety i przewaga jednych narzędzi nad drugimi, które są trwalsze i ekonomiczniejsze?. Pozdrawiam.

Danek [30]Odpowiedz na ten wątek2010-08-24 22:18:20

Zgłoś nadużycie

narzędzia do cnc

Narzędzia z lutowanymi płytkami mogą i najczęściej mają więcej zębów na tej samej średnicy co głowice na płytki wymienne. Większa liczba zębów pozwala na stosowanie większej szybkości posuwu.
Głowice na płytki wymienne zachowują stałą średnicę w czasie eksploatacji. W przypadku frezów z płytkami lutowanymi średnica freza zmniejsza się po każdym ostrzeniu i trzeba robić korektę średnicy w ustawieniach maszyny.
Narzędzia spiralne z lutowanymi nakładkami HM wymagają precyzyjnego ostrzenia które najlepiej wykonać w profesjonalnym serwisie. Najczęściej wykorzystuje się je do cięższej pracy przy większych naddatkach na obróbkę. Występują jedynie w wersji stalowej.
Płytki wymienne w głowicach spiralnych można wymieniać we własnym zakresie, co jest ich zaletą jeżeli nie masz dostępu do profesjonalenej ostrzalni. Głowice z korpusem stalowym są trwalsze od aluminiowych, ale przy dużych średnicach mogą mieć za dużą masę dla określonej maszyny (największą masę jaką może mieć narzędzie masz podaną w DTR-ce maszyny). Wówczas należy zastosować głowicę stalową.
Trzeba pamiętać że narzędzia spiralne służą przede wszystkim do obróbki zgrubnej po której konieczna jest obróbka wykańczająca lub szlifowanie.
Głocie z pewnością są droższe w zakupie i eksploatacji, ale ich żywotność jest właściwie nieograniczona o ile nie dojdzie do ich uszkodzenia mechanicznego.

dziki [4]Odpowiedz na ten wątek2010-10-28 20:18:42

Zgłoś nadużycie

narzędzia do cnc

Dzięki, Kolego za podpowiedź. Chyba się zdecyduję na narzędzie z lutowanymi płytkami. Ostrzeniem dla mnie zajmuje się firma Leiz. Oni też podawają aktualną średnicę po ostrzeniu. Pozostanie pytanie czy zakupu dokonać w firmie Leiz czy w Frezwidzie? Które są lepsze i trwalsze. Pozdrawiam.

Danek [30]Odpowiedz na ten wątek2010-10-31 09:29:59

Zgłoś nadużycie

Narzędzia do cnc

Witam
Zakupu takich narzędzi we Frezwidzie nie polecam - kiepska jakość. Leitz z tego co się orientuje posiada w ofercie tylko głowice spiralne na płytki wymienne - nie widziałem nigdy u nich frezów z lutowanymi płytkami.
Zdecydowanie mogę polecić firmę Fantacci - to oni wprowadzili tego typu narzędzia na rynek i do dzisiaj mają opatentowane jedno z rozwiązań. Dystrybucją narzędzi Fantacci zajmuje się w Plosce firma Logika z Olsztyna.
Frezy spiralne możesz też kupić w firmie Semper - która jest dystrybutorem firmy Metal World.

dziki [4]Odpowiedz na ten wątek2010-11-01 19:31:27

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA