Amatorski trak do 25 tys zl [13]
Witam. Chciałbym zakupić trak taśmowy na własne potrzeby do około 25 tys zł. Co można ciekawego znaleźć za te kwotę? Na razie mam upatrzony wood mizer lx50 spalinowy. Raczej preferuje nową maszynę . Trak przecierały by głównie nie grube kłody iglaste 2.5-5 mb
Daniel [3]Odpowiedz na ten wątek2024-12-10 20:53:12
Jakie ilości przerobu?
Wybór odpowiedniego urządzenia to kilka wypadkowych. WoodMizer to uznana marka z niezłym serwisem, seria traków LX przeznaczona jest właśnie do zastosowań amatorskich, czyli przetarcia nieznacznych ilości drewna, ale ze stosunkowo większym nakładem pracy operatora. W stosunku do tańszych produktów obecnych na rynku odróżnia ją zdolność przerobu kłód o większej średnicy. Podstawowe pytanie, które się nasuwa, to jaką ilość kłód i w jakim czasie zamierza Pan przerabiać? Jeśli wydajność maszyny jest wystarczająca i cena pasuje to moim zdaniem wybór LX50 będzie dobry.
Dominik Jabłoński [509]Odpowiedz na ten wątek2024-12-11 11:45:21
Dziękuję za odpowiedź. Chce przetrzeć sobie na spokojnie około 30m³ ...
drewna w ciągu 2-3 tygodni. Później jakieś sporadyczne cięcie. Dostałem też podobna ofertę cenową na trak met TPP 600 eco jednak troszkę drożej niż woodmizer. Moze jest coś lepszego lub podobnego jakościowo do wood mizera na rynku ?
Daniel [3]Odpowiedz na ten wątek2024-12-11 16:25:29
30 m3 w 2-3 tygodnie? Taniej będzie kupić gotowe a w tym czasie iść do ...
pracy na etat. Nie ma już żadnych pieniędzy w drewnie.
Biomass Bankrut [2]Odpowiedz na ten wątek2024-12-11 18:58:18
Mam pracę a to będę traktował jako hobby i jakąś tam pracę dodatkowa
Daniel [3]Odpowiedz na ten wątek2024-12-12 15:39:09
Amatorski trak
Zakładając, że kłoda ma 2,5 m o 25 cm średnicy to 30 m3 surowca to ok. 250 kłód. Znowu nie wiadomo na co to ma być pocięte, ale na takim traku moim zdaniem to minimum 40 h pracy. Mając dostęp do surowca, osobiście wolałbym zlecić taką ilość jako przetarcie usługowe, ale to już prywatna sprawa co komu pasuje.
Traki tej klasy technicznie są podobne, według mnie najważniejsza w ich przypadku jest szerokość cięcia (im większa tym lepiej - mniejsze ograniczenie co do surowca) i ewentualnie moc silnika. Ważnym parametrem jest dostępność serwisu - polski producent zapewni z reguły lepszy, niż chiński (chociaż to też nie zawsze jest prawdą).
Dominik Jabłoński [509]Odpowiedz na ten wątek2024-12-11 20:17:25
Jest takie powiedzenie
Jak chcesz się napić piwa to nie kupujesz browaru.
Adam [664]Odpowiedz na ten wątek2024-12-12 05:22:35
jak to zwykle bywa jak ktoś prosi o pomoc w wyborze...
Kurde, gostek chce kupić dla siebie trak, pyta o model itd... a tu mędrcy: nie kupuj lepiej daj na usługę, albo kup gotowe etc... Ludzie On chce sobie kupić trak to wszystki, jak możecie poradźcie co do wyboru firmy, czy modelu. Pdr
niepokorny [261]Odpowiedz na ten wątek2024-12-12 19:29:41
A nie może zapytać żony ?
Niech poda co mu się podoba a my zagłosujemy.
Tutaj raczej dla hobbystów nie ma porad ,niech zapyta sprzedawców i wybierze. Albo na OLX ?
Adam [664]Odpowiedz na ten wątek2024-12-13 07:01:19
Amatorski trak ?
Czegoś takiego nie ma .To są maszyny dla profesjonalistów niebezpieczne i trzeba mieć szeroką wiedzę i doświadczenie żeby" coś "zrobić , a nie zrobić sobie krzywdy . Dlatego odradzam .
Adam [664]Odpowiedz na ten wątek2024-12-13 07:04:40
Eee tam
Trzy sprawy:
-trak to nie jest reaktor atomowy, facet pisze składnie, więc raczej ręki sobie nie utnie przy "amatorskim" użytku "profesjonalnego" sprzętu ;)
-bez amatorów nie ma rozwoju
-i po trzecie: facet ma 25k do wydania, po co mu zabraniać?
Może za to kupić motocykl, albo pojechać na Bali, a gościu chce się sam nauczyć jak to się robi.
Ja mu życzę powodzenia.
Piotr k. [120]Odpowiedz na ten wątek2024-12-13 07:33:39
Mam inne zdanie na ten temat :)
Podobnie jak inne narzędzia, traki taśmowe można podzielić na profesjonalne i amatorskie/hobbystyczne. Maszyna dla profesjonalistów powinna przynajmniej w założeniu być m.in. wytrzymała, wydajna i pozwalać na pracę z wysoką dokładnością. Te traczki, o których tu mowa moim zdaniem wszystkich tych funkcji nie spełniają, natomiast są wystarczające w zastosowaniach nieprofesjonalnych, amatorskich. Jeśli potrzebuję użyć parę razy w roku np. wkrętarkę, to nie muszę od razu kupować profesjonalnych urządzeń. W zupełności wystarczy mi taka za kilkaset zł, na którą zawodowy cieśla nawet nie spojrzy. Oczywiście jak w każdym tego typu przypadku, biorąc się za jakąś pracę trzeba mieć pojęcie jak ją wykonać i zadbać o bezpieczeństwo, ale nie oznacza to, że od razu trzeba skończyć kurs zawodowy w tym zakresie. No chyba, że takie są wymogi prawne.
Dominik Jabłoński [509]Odpowiedz na ten wątek2024-12-13 12:57:52
Hmm
Czytam Pana wpis, i nie widzę w którym miejscu mamy inne zdanie.
Piotr k. [120]Odpowiedz na ten wątek2024-12-16 08:15:28
Czasy się zmieniły
Elektronarzędzia wszystkie są produkowane w Chinach , te markowe również ,Firmy kupują w supermarkecie a jak się zepsuje wymiana od ręki.'
25 K a gdzie piły ostrzarka wózek ?.20 -30 m3 2-3 tgodnie póżniej sporadycznie ,Nie opłaca się mrozić pieniędzy ,Ale ja też życzę powodzenia .
Adam [664]Odpowiedz na ten wątek2024-12-15 20:14:09
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.