/* */
DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Wyniki pierwszego etapu sprzedaży ofertowej

Wyniki pierwszego etapu sprzedaży ofertowej [12]

Witam.
Podzielcie się swoimi odczuciami, mój główny asortyment s/wdp dokładałem do minimalnej 30-50 zł/m3 otrzymałem 40 % masy

zpd [21]Odpowiedz na ten wątek2023-11-06 19:36:47

Zgłoś nadużycie

S2A sosna

Ja dokładałem 1 zł do minimalnej i otrzymałem 35%

tartak [1]Odpowiedz na ten wątek2023-11-06 19:51:49

Zgłoś nadużycie

Kłoda sosnowa

dołożyłem 10 zł/m3 i otrzymałem 79%

Średni Tartak [29]Odpowiedz na ten wątek2023-11-06 20:39:05

Zgłoś nadużycie

Analiza systemu sprzedaży surowca

Panowie leśnicy robią z nas debili .Zobaczymy jak to się zakończy.
Niemcy kontraktują surowiec na poziomie 45 Euro/m3.

Adam [466]Odpowiedz na ten wątek2023-11-07 06:54:40

Zgłoś nadużycie

fakt

z info strona niemiecka ma kłody o 100zł taniej niż my loco las.

Obniżka ceny o 3% przez organizację LP była zbyt symboliczna. Niestety koszty zatrudnienia w lp ogromne (dwóch inżynierów, dwóch zastępców, byli n-czowie i dyrektorzy lewitujący na niższych stanowiskach z wysokimi pensjami, deputaty etc.), a organizacja przerośnięta i w sposób, który nigdy nie powinien mieć miejsca goli się branżę...słabe to.

Wrinks [185]Odpowiedz na ten wątek2023-11-07 07:12:52

Zgłoś nadużycie

Szambo!!!

Dali nam 100% przydziału w wystawili ile?
Zobaczcie na dogrywkę.
Robią z nas debil.
Wole zostać okrojony o 30% i mieć wystawione 100% na portalu.
Sorki ale sie zdenerwowałem.

Snake [73]Odpowiedz na ten wątek2023-11-07 13:16:40

Zgłoś nadużycie

wszyscy wiedzą a co robią ?

A ile pan dołozył do ceny ?

Adam [466]Odpowiedz na ten wątek2023-11-07 16:41:10

Zgłoś nadużycie

Jakby mi cena nie pasowała to bym nie kupował

i mógłbym narzekać, że ceny za wysokie. Tymczasem kupuję i nie narzekam.
Jakby ceny były naprawdę za wysokie, to nie tylko nie byłoby przebijania ceny, ale w ogóle by się drewno w Polsce nie sprzedało - w szczególności w przygranicznych RDLP. Tymczasem średnie obłożenie w skali Polski w piątek wyniosło 137%.

Średni Tartak [29]Odpowiedz na ten wątek2023-11-07 17:45:45

Zgłoś nadużycie

Pełna zgoda z @Adam

W pełni zgadzam się, z tym, jak podsumował to Pan Adam. Jak można podpierać się obłożeniem w momencie, w którym łącznie mamy możliwość złożyć ofertę na ponad 10 mln m3, a do sprzedaży przeznaczone jest ponad 7 mln m3. Idealnie wpisuje się w to stara maksyma o kłamstwie, bezczelnym kłamstwie i statystyce... Jakie ma więc być obłożenie? Oczywiste jest, że mając historię, i wiedzę, że na e-drewno nie uzyskamy lepszej ceny, składamy oferty na całość możliwości.
W tym całym bałaganie chodzi przede wszystkim o to, że te zasady (czyli możliwość ofertowania 100 % historii przy niezmienionej podaży) jest to zwykły zabieg psychologiczny, który ma wywołać poczucie niepewności i niewiadomej, a tym samym zwiększyć presję na windowanie cen przez kupujących. I "najlepsze" jest to, że taki zabieg, nawet jeśli jest czytelny to i tak będzie skuteczny. To jest właśnie bardzo nieuczciwe, bo rozmawiamy o monopoliście, więc stwierdzenia typu - "jak jest za drogo to nie kupuj", albo "lasy to też firma i musi zarabiać", zakłamują rzeczywistość. Bo LP faktycznie nie działają na wolnym rynku i na zasadach konkurencji, a my nie mamy zazwyczaj wyboru.
Kończąc ten przydługi wywód, mam często wrażenie, że docelowo branża ma się składać wyłącznie z dużych podmiotów (przerabiających powiedzmy powyżej 30 tyś m3 rocznie) i z malutkich (przerabiających poniżej 1 tyś. m3, bez obciążeń fiskalnych).
A no i jeszcze powinno się dostać "tłustym kotom" z kilkunastu(?) organizacji branżowych reprezentujących kilkaset(?) firm, które z roku na rok swoim krzykiem i niezadowoleniem ze wszystkiego co proponowały lasy, zraziły leśników do branży. Na poziomie Nadleśnictwa w większości przypadków, nie mam osobiście problemu, żeby się dogadać w różnych kwestiach (oczywiście są to kwestie mniej istotne niż zasady sprzedaży), ale kluczem jest tutaj słowo dogadać.
Życzę koledzy dużo wytrwałości, więcej stabilizacji (zamiast górek i dołków), i mniej spekulantów w branży (chociaż to wolny rynek).
Pozdrawiam

K.O. [3]Odpowiedz na ten wątek2023-11-08 10:21:26

Zgłoś nadużycie

Zgoda

Ja się w pełni zgadzam z tym, że zmiana reguł na takie, w których obkładamy 100% przy dostępności 70% była zdecydowanie antyrynkowa i krzywdząca dla drzewiarzy, ale i na dłuższą metę dla LP.
Ja tylko się pytam gdzie są ci wszyscy co krzyczeli, że ceny są za wysokie i nie będą startować w PLD? Zresztą właśnie przez te krzyki ci słabi ludzie w DGLP zrobili tę zmianę zasad. Zapomnieli, że w kryzysie trzeba stabilizować rynek, a nie go jeszcze bardziej dobijać.
Powinno być tak, jak do tej pory - obkładamy 70% historii, a co się nie sprzeda na PLD - idzie na e-drewno. Ja bym wolał kupić 70% po cenie minimalnej (w kłodzie So to możliwe od wielu lat) i grać świadomie na e-drewno. Ta gra na PLD to była gra na ślepo.
A co do cen - jak w Polsce był za tani surowiec (więc wyjeżdżał za granicę) to jakoś nikt nie płakał, że za tani, tylko że wyjeżdża. Jak teraz jest za drogi, to jest przewaga importu nad eksportem i wszyscy płaczą, że za drogi. Przecież to jest normalne, że ceny pomiędzy krajami się różnią i dlatego mamy właśnie import i eksport. Nikt też jakoś nie wspomina o tym, że drewno w Litwie, Łotwie i Estonii wcale nie jest tańsze od Polski, a do tego jeszcze mamy tam 5-10% mniej kłody na samochodzie ze względu na ich sposób pomiaru.

Średni Tartak [29]Odpowiedz na ten wątek2023-11-12 11:16:11

Zgłoś nadużycie

Średbnie odłożenie

Wynikało z manipulacji LP podażą .To jest sztuczka marketingowa która spowoduje liczne tragedie ludzkie.

Adam [466]Odpowiedz na ten wątek2023-11-08 05:07:34

Zgłoś nadużycie

Super legalne? praktyki tej korpo-pseudo-leśników.
A artykułów dzisiaj ...

pełno jak to leśnicy są dla ludzi- dla społeczeństwa????
Cyrk niesamowity. Jak przebiega przypis drewna? Czy w algorytm przypisu nikt nie ingeruje? Czemu brak jest jakiejkolwiek kontroli tego?
Panie Dyrektorze leśnego bałaganu sprzedaży drewna na mało przejrzyjrzystych i uczciwych zasadach.
Przez te istatnie 9 lat ile było razy zmian w systemie sprzedaży drewna?
Może tą dobrą zmianą będzie wprowadzenie europejskich standardów.
No i najważniejsze odwołanie "pana"... i najlepiej daleko od lasów i przemysłu drzewnego również...

Gruß!

Gregor [67]Odpowiedz na ten wątek2023-11-12 10:27:06

Zgłoś nadużycie

Wzorowe podejscie państwa.
Przez małe p.

Gregor [67]Odpowiedz na ten wątek2023-11-09 23:44:15

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA