DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Palety/deski z Ukrainy

Palety/deski z Ukrainy [13]

Od dłuższego czasu docierają do mnie informacje zarówno od klientów na zachodzie jak i przewoźników iż znacznie zwiększył się obrót paletami czy elementami palet z Ukrainy. I tutaj głównie dopatrywałbym się naszego spadku produkcji ponieważ nasza cena zakupu drewna z LP jest neporównywalna z ich cenami, nie mówiąc już o koszcie pracowników czy innych opłatach. Z tego co słyszę na zachód jedzie to wszystkim nawet chłodniami a do tego firmy Ukraińskie są zwolnione z opłat autostradowych. Nie to żebym był przeciwko pomocy Ukrainie ale mamy sytuację podobną do rolników, nie jesteśmy w stanie konkurować cenami z Ukrainą a rolnicy coś ugrali bo wyszli na ulice....

tartak [15]Odpowiedz na ten wątek2023-06-02 07:43:38

Zgłoś nadużycie

Coraz więcej surowca w lesie

Z tego co obserwuje, zmniejsza się ilość drewna odbieranego z Lasów. Bufor w postaci magazynów przy firmach zaczyna się zapełniać. Oczywiście uśredniam i wrzucam wszystkich do jednego worka, ale tendencja jest bardzo wyraźna.
Za chwilę rozpocznie się sezon urlopowy, ale restart po wakacjach może być już naprawdę trudny. Klienci cisną na niższą cenę, ale tu za wiele nie da się wycisnąć bo produkt jest wytworzony po rekordowych kosztach.
Sąsiada mamy bardzo agresywnego pod względem politycznym jak i gospodarczym, a z drugiej strony bardzo uległy nasz rząd co nie wróży nić dobrego dla wielu branż.
Może być duża czystka na rynku.

Saruman [40]Odpowiedz na ten wątek2023-06-02 19:10:17

Zgłoś nadużycie

Spowolnienie

Produkuje więźbę dachową też widzę spadek zamówień i muszę obniżyć cenę z 1500 na 1200 konkurencja mnie zmusza
Poprostu jest spowolnienie gospodarcze jest jak jest a ceny i podaż z roku 21/22 nie wrócą przez najbliższych parę lat łatwo się jest przyzwyczaić do dobrego palety nie idą w takich ilościach budowlanka spowolniła konsumpcja spadła więc i po co tyle palet.

wacek [28]Odpowiedz na ten wątek2023-06-14 00:16:31

Zgłoś nadużycie

Ja z 1500 zszedłem na 900 a to chyba nie koniec z tego cowidzę i słyszę

tartak [15]Odpowiedz na ten wątek2023-06-15 16:22:53

Zgłoś nadużycie

Powodzenia

To bardzo fajnie i miło nam tartacznikom że sprzedajesz po 900 zł szybko się ciebie pozbędziemy. A tak na poważnie ceny drewne są w kraju już bardzo zbliżone wiadomo każdy poluje na D klase ale sprzedając więźbę poniżej 1200 zł po prostu się nie zarabia.

wacek [28]Odpowiedz na ten wątek2023-06-15 18:04:49

Zgłoś nadużycie

netto czy brutto

...a mówicie o netto czy brutto?? a tak na poważnie cena 900 zł netto to już standard, nie mówię o tartakach, które przerabiają małe ilości i handlarzach, którym się nie opłaca bo 10K na tirze muszą marży dołożyć. Popyt jest taki, że cena zrówna się z kosztami i dopiero wtedy można oczekiwać powolnego odbicia.

gg [77]Odpowiedz na ten wątek2023-06-16 08:32:12

Zgłoś nadużycie

900zl to żart

Przy cenie drewna okragłego średnio 550 netto , energii elektrycznej pracownika eksploatacji maszyn jesli miał bym sprzedać kantówke za 900 to wolał bym nic nie robić.
Zaniżając tak cene sami kopiecie pod sobą dołek.

Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2023-06-17 11:44:32

Zgłoś nadużycie

jak masz po tyle drewno...

to masz problem, nikt nie kazał licytować, nasza średnia cena to 350 zł sosna (kłoda i tartaczne) i rynek dostosowuje się do tej ceny ze względu na brak popytu. Kantówka jest już po 800, 900 to za deskę można dostać.

gg [77]Odpowiedz na ten wątek2023-06-19 09:43:25

Zgłoś nadużycie

350 zł nie ma nikt takiej ceny

to jest praktycznie cena minimalna na portalu a gdzie e-drewno. A nawet jeśli to pewnie podajesz cene z 1 klase grubości , wszystko robisz z c1??
przy 350zł za c1 masz 400 c2 460c3
Ja napisałem ile mnie ŚREDNIO wychodzi m3 na placu
Ty albo nie umiesz liczyć albo nie chcesz. Strzelam że średnio Cię wychodzi m3 po 450 netto na placu i dalej twierdzisz że po 900 zł się opłaca?

Darek [94]Odpowiedz na ten wątek2023-06-24 12:18:37

Zgłoś nadużycie

90% z C1, drewno tylko z portalu - można było przewidzieć że nie będzie ...

popytu i na portalu nie kupować, plus drewno z przesunięć gdzie w takiej sytuacji przesuwają bez problemów, z transportem 375 średnia, tartaczka kupiona po 315 w C1 rdlp wroc, a czy się opłaca? straty nie ma, a wobec braku popytu - TAK OPŁACA SIĘ!!

gg [77]Odpowiedz na ten wątek2023-06-28 10:23:22

Zgłoś nadużycie

Przy drewnie z LP nie ma takiej ceny

Nawet kupując tylko na portalu po cenach minimalnych w dyrekcjach Olsztyn, Warszawa, Białystok nie da się zejść poniżej 360 zł za m3, za WC0_2 locco las (transport nawet przy swoim transporcie to minumum 12 zł licząc tylko kierowcę i paliwo i odległość do 20 km).
Chyba że kolega robi tylko z WD, i wtedy uwierzę, że trzeba schodzić z ceny bo jak się robi z dziadostwa to i wyrób jest podobnej jakości i można skusić amatora tylko specjalną, okazyjną ceną.

Paweł [114]Odpowiedz na ten wątek2023-06-27 18:19:55

Zgłoś nadużycie

tylko LP, Średnia C1 rdlp Wroc

gg [77]Odpowiedz na ten wątek2023-06-28 10:18:34

Zgłoś nadużycie

z grubszego drewna macie lepszą wydajność, to tym bardziej się opłaca

gg [77]Odpowiedz na ten wątek2023-06-28 10:25:24

Zgłoś nadużycie

Palety

Ogólnie dużo towarów z Ukrainy do nas przyjeżdża. Myślę jednak, że trzeba dbać tutaj o dobre oferty i mimo wszystko konkurencyjne ceny. Wiem, że klienci też są teraz bardziej świadomi i jednak wolą produkty od innych dostawców. Większej wiedzy niestety w tym temacie nie posiadam.

Łukasz [23]Odpowiedz na ten wątek2023-07-12 00:55:00

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA