Aukcje systemowe - jakie opinie [8]
Co myślicie o aktualnych cenach na aukcjach systemowych? Cena surowca tak spadła, że skończyło się nieprzytomne przebijanie cen ? Elementy pójdą jeszcze niżej czy może przewidujecie wzrost cen ?
Jan [6]Odpowiedz na ten wątek2023-04-21 08:44:11
Gdzie Ci spadła cena? Po portalu tak poobcinało, że średnia cena na II ...
półrocze i tak będzie wyższa. Polskie drewno jest za drogie, przy tych cenach Skandynawia nas zmiecie z rynku
Dab [3]Odpowiedz na ten wątek2023-04-21 10:11:46
Iglaste
Rozchodzi mi się o drewno iglaste typu świerk sosna jodła i modrzew WCK, no i Wk i W Standard tam ceny niższe na systemówce
Jan [6]Odpowiedz na ten wątek2023-04-21 10:28:33
Co do liściastego
To mamy strukturalny niedobór tego drewna, do tego nakłada się na to coraz większa skala skupowania tego przez firmy słupy, które pakują to na wagony i kontenery. Szczególnie mam na myśli to drewno bardziej cenne. Jak dokładnie duża jest to skala to nie wiem, ale z rozmów z przewoźnikami wynika, że bardzo duża. Wiem, że pewnie zaraz ktoś mi powie, że jak tak samo mogę sobie kupić w Niemczech czy z Francji, ale to gó...no prawa, bo są to cywilizowane kraje i nie pozbywają się cennego surowca. Umożliwiają na większą skale sprzedaż dopiero kiedy mają nadwyżki np, pokornikowy świerk.
Co do iglastego to ceny istotnie na systemie będą niższe niż w ubiegłej edycji, ale średnia z portalu i systemu razem i tak się podniesie względem aktualnych cen portalowych. Proszę pamiętać jeszcze o pierwszym półroczu kiedy ceny były bardzo wysokie. Te dwa półrocza razem dadzą podstawę do dużej podwyżki ceny na portal 2024. Przy silnych wzrostach pozostałych kosztów, nie będzie opłacało się kupować z Polski przetartego drewna, w sumie to już się nie opłaca. Produkty bardziej przetworzone i gotowe jeszcze jako tako, ale to my idziemy pod prąd z cenami, nie większość świata.
Saruman [30]Odpowiedz na ten wątek2023-04-22 12:54:24
A jak przewidujecie ceny elementów
No właśnie oczywiście ceny na portalu wzrosną... Oczywiście lepiej by było gdyby nazwy firm były jawne, aczkolwiek tutaj moje pytanie jak widzicie sytuacje w branży drzewnej oczywiste jest, że teraz dokładamy do interesu.. Osobiście kupiłem masy trochę, ale z rozsądkiem i te surowce, które miały podobne ceny do tych które aktualnie płacę za drewno iglaste. Aleee coraz bardziej zastanawiam się czy to była dobra decyzja. Zastanawia mnie czy ta branża ruszy czy dalej będziemy na takich stawkach za elementy , niższych czy jest szansa, że wzrosną
Jan [6]Odpowiedz na ten wątek2023-04-24 08:03:55
Co wy na to?
Tak sobie myślę abyśmy mogli kontrolować wywóz drewna za UE powinniśmy naciskać L.P. na to aby na portalu była zamiast numeru pełna nazwa firmy wtedy sami mogli byśmy zobaczyć kto nas podkupuje a i ludzie by nie bili cen jak głupi każdy by się zastanowił. Jak licytujesz drewno standard po 600 myślisz sobie jaki debil tyle da pytasz znajomych nikt się nie przyznaje że za tyle kupił ale na lesie leśniczy ci sprzeda info że twój sąsiad ma 1000m3 drewna do odebrania i to tego drogiego. To są przetargi sakrbu państwa powinny być jawne tak jak są wszystkie przetargi skarbu państwa trzeba wystosować petycję do ministra
wacek [22]Odpowiedz na ten wątek2023-04-22 18:56:18
Masz rację ale ukrywanie licytujących to...
jedna z podstawowych zasad tego systemu bez zasad. Bez tego byłby uczciwszy i bardziej zbliżony do etyki biznesowej, a nie taki jest cel tej organizacji. LP to zorganizowana grupa *****, prawnie sankcjonowana
Woodec [30]Odpowiedz na ten wątek2023-04-24 01:14:43
Jawność wyników aukcji
Według mojej opinii bezwzględnie powinny być jawne wyniki aukcji i przetargów. W czasie ich trwania może być zasadne ukrywanie danych uczestników. Po zakończeniu procedury sprzedaży powinna być dostępna informacja kto, co i za ile kupił. To jest sprzedaż majątku Skarbu Państwa i ewidentnie powinnna być jawna.
Dominik Jabłoński [469]Odpowiedz na ten wątek2023-04-25 23:46:27
Nie zgadzam się.
Znowu dostali by po "dupie" mali przedsiębiorcy. Więksi gracze mieli by wgląd w to co kto i po ile kupił i na tej podstawie ustalać ceny choćby zakupu Tarcicy. Ktoś ma tańsze drewno od innych to czemu mam mu tyle płacić. To nie jest wina kogokolwiek, że po tyle kupuje drewno tylko wina systemu sprzedaży, braku przewidywalności procedur. Wysokie ceny to efekt niskiej podaży na rynkach drewna, a jeżeli ktoś to kupuje w wysokich cenach to jego ryzyko gospodarcze i polityka prowadzenia przedsiębiorstwa. Na pewno co należałoby zrobić do zablokować eksport drewna poza UE. Ograniczony zostałby popyt na drewno i spadły ceny, ale to nie jest w interesie LP, przynajmniej na ten moment. Odnośnie cen na Systemie ceny są niższe niż były, a firmy powinny zacząć myśleć w kategoriach cen produktów jakie były przed szaleństwem z poprzedniego roku. Cen, które nie były uzasadnione kosztowo (dotyczy producentów w pierwszej linii przerobu drewna po zakupie z lasu oraz firm handlujących drewnem).
gg [66]Odpowiedz na ten wątek2023-04-26 10:30:48
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.