rynek drewna kominkowego... [5]
centralna Polska brak zainteresowania, brak klienta. A jak w innych rejonach?
niepokorny [254]Odpowiedz na ten wątek2023-04-11 19:34:54
Północna Polska
Średnie zainteresowanie, ale po cenach na e-drewno w żaden sposób spadku zainteresowania nie widać. Ceny drewna liściastego wysokie przebicia 100%
jesion [107]Odpowiedz na ten wątek2023-04-11 20:29:34
Wielkopolska
Zainteresowania brak jak u przedmówcy, ceny gotowego wyrobu spadły drastycznie, Janusze itp handlują za grosze, eksport w moim przypadku do Niemiec leży lokalni sprzedawcy mają taniej niż u nas. Faktycznie na e drewno nie widać, sądzę że firmy które miały bardzo duży zysk w zeszłym roku produkują na magazyn żeby utrzymać firmę ludzi. Pojawiają się aukcje dzisiaj kupiłem dwa wozy s2a twarde po 240 zł m3 zero zainteresowania. Ten rok będzie ciężki
Zpd [1]Odpowiedz na ten wątek2023-04-11 21:39:53
Eksport
Magazyny w Europie są zawalone, i to towarem kupionym w bardzo wysokiej cenie. Nie prędko zejdą ze stanów i nie mam na myśli tylko drewna na opał itd, ale i niektóre produkty z tartaków. Było tłusto, będzie chudo, koniec i kropka. Może być tak, że Europe czeka duża stagnacja względem Azji i Stanów.
Opałowe na eksport to rozumiem tylko w zasadzie z S2A może czasami S2B się robi, a to mamy najdroższe w całej Europie. Licytując na e-drewno trzeba pamiętać, że nie działamy w próżni, i nawet bez Białorusi i Rosji, niemiec czy francuz kupi sobie z innego kierunku bo dzisiaj cena na zachodzie z transportem, jest taka sama jak loco zakład w Polsce. Więc po co mają u nas przepłacać dokładając po 1500-2000 EUR za transport.
Pamiętam jak ktoś na forum tutaj chwalił się, że kupował S2A Buka po ok 700zł/m3 mówiąc, że cena drewna była niedowartościowana przez ostatnie lata i że tak już powinno być, a nawet drożej. Weryfikacja następuje dość szybko, bo jeśli cena surowca zwyżkuje momentalnie o 100-120%, a w tym samym czasie siła nabywcza klienta nie zmienia się, a nawet spada przy jednoczesnej obniżce ceny substytutów dla drewna to po prostu jest to zwykła bańka. Ceny na e-drewno będą wysokie, z tego będzie za pół roku indeksacja cen na portal 2024, bo analityk z LP tylko przedstawia dane, a decyzje podejmuje polityk...
Saruman [29]Odpowiedz na ten wątek2023-04-15 11:27:39
W punkt. 100% racji. Powoli do normalności i stabilizacji rynku. Następnie ...
jakaś szansa na odbicie. Myślę, że 2-3 lata bez znaczącego odbicia.
gg [66]Odpowiedz na ten wątek2023-04-15 14:01:32
jestem na rynku kominka 23 lata...
nie było jeszcze takiej stagnacji jak jest teraz. Bywało różnie... Ceny na e -drewnie u mnie w okolicach 400-500 zł twarde liściaste, a popytu na produkt brak... Dlatego mój post. dzięki za odp.
niepokorny [254]Odpowiedz na ten wątek2023-04-17 19:31:43
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2022 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.