DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia

Komentarze Wątek: Skomentuj Napisz
Barwienie drewna - wnikanie barwnika w głąb drewna

Barwienie drewna - wnikanie barwnika w głąb drewna [8]

Witam! Od sporego czasu ten problem nie daje mi spokoju. Potrzebuje zabarwic drewno w taki sposob aby na całej jego objętosci "poziom" zabarwienia był taki sam jak na powierzchni, lub bardzo jemu bliski. Barwie fornir o grubosci 1-2mm, chodzi mi o to, że po zabarwieniu i nawet bardzo mocnym piłowaniu wnętrze drewna miało odpowiedni kolor. Dla przykładu dobrze widac to w deskorolkach - gotowa deska ma barwione warstwy i kształt kwadratu, w czasie produkcji końce deski są zaorgąglane i w całej grubosci danej warstwy widac równomierne barwienie. Moje próby konczyly sie na tym, że drewno bylo zabarwione jedynie powierzchniowo, wystarczyło lekko wytrzec drewno papierem sciernym aby zobaczyc, ze barwnik "nie dotarł" do wnętrza drewna. Jak mowilem mam fornir o grubosci 1-2mm, i potrzebuje aby barwnik przesiąknął drewno w całej objętosci. Prosze o porady, dziekuje

Adam [6]Odpowiedz na ten wątek2010-03-12 16:10:32

Zgłoś nadużycie

Adam

Dodam jeszcze, że nie potrzebuje aby drewno w zaden sposob nie "ucierpiało", nie bedzie dostawac "wycisku" wiec nic mu sie nie stanie, wazne tylko aby barwnik wsiąkał głęboko, nie wazne ze osłabi drewno itp. Dodam, że chce barwic na kolory typu intensywny czerwony/niebieski/zielony/fioletowy itp

Adam [6]Odpowiedz na ten wątek2010-03-12 16:12:48

Zgłoś nadużycie

http://farm2.static.flickr.com/1091/1352605544_a21003943b.jpg

-taki ...

efekt bylby idealny, dokladnie o to mi chodzi - cała struktura drewna jednomiernie zabarwiona

Adam [6]Odpowiedz na ten wątek2010-03-12 16:27:34

Zgłoś nadużycie

Barwienie drewna

Myślę, że pomogłoby barwienie pod ciśnieniem czyli coś a'la nasycanie ciśnieniowe. Ważny będzie również gatunek drewna, nie każdy będzie nadawał się do nasycania

Michał [151]Odpowiedz na ten wątek2010-03-12 22:53:09

Zgłoś nadużycie

Nie mam laboratorium w domu ;) cos tanszego/prostrzego do wykonania ?

Adam [6]Odpowiedz na ten wątek2010-03-13 20:40:37

Zgłoś nadużycie

A czym to barwisz?

Michał [151]Odpowiedz na ten wątek2010-03-13 22:40:46

Zgłoś nadużycie

narazie próbowalem zwyklymi bejcami, probowalem gotowac razem z wkładem z ...

markerów, probowalem markerów olejnych - z nimi efekt byl najlepszy ale farba i tak gdy wypiłowałem krawędz "kolorowej sklejki" którą zrobilem farba wsiąkła moze na 1/3mm

Adam [6]Odpowiedz na ten wątek2010-03-19 15:41:31

Zgłoś nadużycie

aha, barwie Klon, bardzo jasny, z tego co wiem on bardzo dobrze przyswaja ...

barwniki...

Adam [6]Odpowiedz na ten wątek2010-03-19 15:43:00

Zgłoś nadużycie

Możesz spróbować jakimś środkiem solnym (wodnym) i zanurzyć na kilka ...

godzin a nawet dni. Jeśli to nic nie da to zostaje impregnacja ciśnieniowa lub próżniowa.
Powiedz mi tylko jakich rozmiarów są te arkusze forniru i jak są skrawane?

Emil [2]Odpowiedz na ten wątek2010-04-21 22:00:00

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA