Autor: Małgorzata Wnorowska
Źródło: Spółka Meblowa KAM
Data: 2013-10-16
Czystość i higiena w kuchni zależy nie tylko od tego jak często w niej sprzątamy, ale również od komponentów, z jakich wykonane zostały nasze meble.
O higienę w kuchni warto zadbać już na etapie montażu, szczególnie osadzanych w blacie zlewozmywaków i płyt kuchennych.Fot. Spółka Meblowa KAM
Białe lakierowane meble, wykonane w technologii wysokiego połysku to wciąż ulubiony przez Polaków trend w urządzaniu kuchennych wnętrz. Biała kuchnia wygląda elegancko, ale też kojarzy się z czystością, a Polacy coraz większą wagę przywiązują do tego co jedzą, czy jest to zdrowe, dietetyczne, przygotowane w higienicznych warunkach.
- Wbrew pozorom utrzymanie czystości w białej kuchni nie jest trudne, szczególnie gdy są to meble lakierowane czy akrylowane, gdzie do idealnie gładkiej powierzchni trudniej przywiera kurz i brud - mówi Alicja Gajewska ze Spółki Meblowej KAM.
Powierzchnia mebli wykonanych w technologii akrylowania pozwala nie tylko łatwo usunąć tłuste plamy czy ślady palców, ale dodatkowo - co jest atutem wobec lakieru - można ją odrestaurować specjalną pastą, gdy po długim czasie użytkowania pojawią się rysy.
Bardziej niż o rysy na frontach klienci martwią się o rysy na blatach. Ostrze noża czy przesuwane po blacie garnki, mogą tworzyć mikrozarysowania, w które łatwo dostaje się brud. Ale i z tym problemem poradzili sobie producenci. Na rynku dostępne są blaty drewnopochodne ze specjalnymi powłokami, które są trwałe i odporne na uszkodzenia, a także doskonale zabezpieczone przed wilgocią.
- W naszych meblach kuchennych m.in. linii Kammoduł oraz Olivia stosujemy blaty z powłokami antybakteryjnymi Duropal MicroPlus z linii UNICO Prestige Surfaces - mówi Alicja Gajewska. - Powłoka ta w ciągu 24h redukuje liczbę bakterii, znajdujących się na powierzchni blatu o ponad 99 %, pozwalając tym samym zachować idealną czystość i zawsze przygotować zdrowy posiłek.
Jeśli chcemy, by nasza kuchnia była łatwa w utrzymaniu czystości, musimy o to zadbać już na etapie jej montażu.
- Bardzo ważne jest, by szafki kuchenne były idealnie dopasowane, a wszelkie szpary między ścianą czy podłogą zabezpieczone - radzi Alicja Gajewska. - Profesjonalna ekipa montażowa powinna też zadbać o prawidłowe zabezpieczenie otworów, w których osadzono sprzęt AGD: zlewozmywak czy płytę gazową, w przeciwnym razie bardzo szybko w powstałe szpary wniknie brud.
Brak komentarzy. Twój komentarz może być pierwszy.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
tartak | tarcica | meble | meble biurowe | meble kuchenne | meble sosnowe | meble tapicerowane | sklejka | płyty wiórowe | płyty pilśniowe | drewno | MDF | OSB | drewno klejone | drewno budowlane | drewno konstrukcyjne | domy drewniane | domy z drewna | drzwi | okna | schody | podłogi drewniane | parkiet | panele | stolarstwo | tartaki | palety | europalety | drewno kominkowe | drewno opałowe | pelet | pellets | brykiet | maszyny stolarskie | maszyny do obróbki drewna | narzędzia do drewna | suszarnie do drewna
drewno.pl Sp. z o.o.
ul. Podleśna 19
64-020 Głuchowo
NIP: 953-24-74-849
Copyright© 1998-2019 DREWNO.PL Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.