DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia
 
URZĄDZANIE DOMU

Pielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewniane

Autor:
Źródło: OBI
Data: 2022-12-08


Drewno jest materiałem ponadczasowym i doskonale wkomponowującym się w każde mieszkanie. Nieważne, czy dom jest urządzony w stylu nowoczesnym, czy vintage – zawsze będzie do niego pasowało. Wiele osób decyduje się na blaty drewniane, które choć są bardzo efektowne, wymagają specjalnej pielęgnacji. Oto kompleksowy poradnik, jak ujarzmić drewniany blat kuchenny, aby zachował swoją świetność na lata.

Pielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewnianePielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewnianeFot. OBI

Blat kuchenny drewniany – impregnowany czy surowy? Jaki blat do kuchni wybrać?

Wybierając drewniany blat do kuchni, masz do wyboru dwie opcje – albo kupujesz blat zaimpregnowany (a tym samym droższy), albo w stanie surowym ( tańszy) i o jego impregnację musisz zadbać sam. Nie ma tu złych wyborów, wszystko zależy od preferencji. Można pozbyć się dodatkowego obowiązku i od razu kupić zabezpieczone drewno, albo samodzielnie pokryć go warstwą ochronną i zabezpieczać przed zniszczeniem.

Surowy drewniany blat nie od razu nadaje się do użytku. Aby można było z niego korzystać, trzeba go najpierw zabezpieczyć przed czynnikami zewnętrznymi, np. wilgocią. Są na to trzy sposoby: olejowanie, lakierowanie lub woskowanie.

Olejowanie blatu kuchennego nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu i cierpliwości. Musisz również pamiętać, że tę czynność na stałe wpisujesz na listę zadań do zrobienia w domu. Aby blat kuchenny z drewna służył ci przez lata, trzeba olejowanie powtarzać co jakiś czas, najlepiej raz na rok.

W niektórych miejscach kuchennego blatu mogą pojawić się ciemne plamy. Nie przejmuj się, w takim wypadku wystarczy odświeżyć dany fragment, nie trzeba olejować ponownie całego blatu. Delikatnie zetrzyj brudną część papierem ściernym, nałóż olej i odczekaj do wyschnięcia. Problem właściwie sam się rozwiąże.

Podczas czynności olejowania olej wnika w głąb drewna, zabezpieczając nawet kilkunastomilimetrową jego warstwę. Olejowanie blatu pozwala na uchwycenie naturalnej struktury drewnianej powierzchni i uodpornienie jej na działanie wysokiej temperatury czy wilgoci. Ponadto blat drewniany olejowany znacznie ładniej wygląda.

Zobacz także: Drewniany blat kuchenny w kuchni – jak dbać o drewniany blat i jak często go olejować?

Czym i jak olejować blat?

Do olejowania blatu kuchennego najlepiej nadadzą się specjalne preparaty do konserwacji drewna. Najczęściej są one bezbarwne (czasem można spotkać lekko bielone), matowe lub z połyskiem. 

Jak olejować blat? pierwszej kolejności jego powierzchnię należy delikatnie zeszlifować szlifierką i dokładnie wyczyścić z pyłu. Dopiero wtedy można przystąpić do olejowania.

Olej nanosimy przy użyciu czystej, bawełnianej ściereczki, rozprowadzamy go równomiernie i wzdłuż słojów. Po nałożeniu warstwy na całą powierzchnię zostawiamy blat do wchłonięcia na mniej więcej kwadrans. Po tym czasie nową ściereczką ścieramy nadmiar oleju i delikatnie polerujemy drewnianą powierzchnię.

Następnie czekamy 2–3 godziny, aż olej wsiąknie i wyschnie, i powtarzamy powyższe czynności. Prawidłowo olejowanie blatów kuchennych za jednym razem powinno się wykonać 2–3 razy.

Po zakończeniu olejowania nie można korzystać z blatu przez co najmniej 24 godziny, żeby nie uszkodzić żadnej z warstw.

Lakierowanie blatu drewnianego

Lakierowane blaty są znacznie łatwiejsze do utrzymania w czystości. Lakier nadaje drewnu szlachetny wygląd i podkreśla jego piękno. Chroni go przed zabrudzeniami oraz wnikaniem wilgoci. Lakierowana powierzchnia nie wymaga tak częstej pielęgnacji jak olejowana.

Niestety, lakier na drewnianym blacie narażony jest na przetarcia, co może doprowadzić do zmatowienia i powstawania nieestetycznych plam. Inaczej niż w przypadku olejowanego blatu, jeśli gdziekolwiek pojawi się zmatowiona plama, trzeba zeszlifować warstwę lakieru na całej powierzchni blatu i dopiero nałożyć nową.

Lakiery do drewna są dostępne w wersji bezbarwnej oraz delikatnie nadającej kolor powierzchni. Możemy również wybrać lakier matowy albo połyskujący. 

Lakierowanie blatu kuchennego nie powinno odbywać się w przeciągu, a polecana temperatura w pomieszczeniu to 12–25℃. Blat przed lakierowaniem należy potraktować papierem ściernym i dokładnie odpylić. Lakier nakłada się wałkiem lub grubym pędzlem, zgodnie ze słojami. Pierwsza warstwa powinna być obfita, ale równomierna. Następnie należy odczekać około 4 godzin , aż lakier wyschnie. Po tym czasie ponownie trzeba zmatowić całą powierzchnię i powtórnie pomalować. Odczekać kilkanaście godzin, zanim zacznie się korzystać z blatu.

Pielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewnianePielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewnianeFot. OBI

Dlaczego woskowanie nie sprawdzi się na blacie w kuchni?

Woskowanie drewnianej powierzchni pozostawia miłą w dotyku warstwę, nie naruszając struktury drewna. Tak jak w przypadku olejowanego drewna, jeśli na niewielkiej powierzchni pojawi się uszkodzenie, nie trzeba woskować całości od nowa, wystarczy nanieść wosk tylko na tę naruszoną część.

Choć woskowanie drewna dobrze chroni je przed wilgocią, to jedną z jego największych wad jest zła reakcja nazabrudzenie. Woskowana powierzchnia jest stosunkowo miękka, dlatego jeżeli nie będzie regularnie czyszczona, brud będzie się zbierał i przyczepi się na dobre. Do codziennej pielęgnacji wystarczy sucha, delikatna ściereczka, a raz na tydzień warto przetrzeć powierzchnię specjalnym preparatem z dodatkiem wosku.

Woskowania nie wystarczy zrobić raz a dobrze, trzeba je powtarzać nawet 2 –3 razy w roku. Na czystą i suchą powierzchnię nakłada się warstwę wosku, następnie wciera ją w drewno kolistymi ruchami. Na koniec należy blat dokładnie wypolerować wzdłuż słojów drewna.

Dlaczego więc woskowanie nie nadaje się do blatów kuchennych? Aby wosk się w pełni utwardził, potrzeba aż 30 dni.Dopiero wtedy możemy mieć pewność, że powierzchnia jest odpowiednio zabezpieczona i sucha. Biorąc pod uwagę, że proces woskowania warto powtarzać nawet 3 razy w roku – kto może pozwolić sobie na kwartał w roku bez używania blatów kuchennych? Dlatego woskowane drewno poleca się na mniej eksploatowanych meblach, stolikach nocnych czy komodach.

Ciężkie blaty kuchenne drewniane czy tanie blaty kuchenne – co wybrać?

Choć blaty kuchenne drewnopodobne nie wymagają regularnych zabiegów pielęgnacyjnych, to pod względem jakości oraz szlachetności nie umywają się np. do blatu dębowego. Podstawowym kryterium w wyborze blatów do kuchni powinno być realne określenie, czy będzie ci się chciało je impregnować i odświeżać, czy nie.

To ważne, ponieważ blat drewnopodobny nie wymaga szczególnej pielęgnacji oprócz regularnego ścierania brudu, czasem dezynfekcji i dokładniejszego szorowania „od święta”. Jest on odporny na wilgoć, brud, temperaturę, raczej się nie ściera i nie matowi. Jest to doskonała opcja do mieszkań pod wynajem, gdyż wymaga od lokatorów raptem podstawowego czyszczenia.

Pielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewnianePielęgnacja drewnianego blatu w kuchni – praktyczne porady dotyczące tego, jak dbać o blaty drewnianeFot. OBI

Blaty drewnopodobne są na pewno dużo tańsze oraz lżejsze. Nie mają specjalnych wymagań nawet w użytkowaniu. Nie mają też jednak takiego uroku jak blaty drewniane. Te dodają charakteru i przytulności pomieszczeniu, a nierzadko sprawiają, że można poczuć się lepiej we własnej kuchni.

Niektórzy zamiast blatu kuchennego na wymiar do dużego pomieszczenia decydują się na niewielki drewniany blat do łazienki. Zawsze jest to mniejsza powierzchnia do czyszczenia oraz pielęgnacji, a upragnione drewno zostaje zaaranżowane.

Liczba wyświetleń: 8733


 
Komentarze Komentarze do artykułuSkomentuj Dodaj komentarz

Brak komentarzy. Twój komentarz może być pierwszy.

Powrót

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA